08 Eylül 2024 17:43
Son Güncellenme Tarihi: 08 Eylül 2024 18:47

Numan Kurtulmuş Meclisin Can Atalay için olağanüstü toplanma çağrısını reddetti

CHP'li Ali Mahir Başarır, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'un CHP'nin Can Atalay için yaptığı başvuruyu reddettiğini duyurdu.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'un CHP'nin Cana Atalay için yaptığı başvuruyu reddettiğini duyurdu. 

CHP, 3 Eylül tarihinde Can Atalay'ın durumunu görüşmek üzere TBMM'nin olağanüstü toplanması için başvuru yapmıştı. CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, başvurunun reddedildiğini açıkladı. Başarır, şunları söyledi:

"Üzülerek söylüyorum ki Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, Can Atalay'ın hukuki durumu, haklarının teslimiyle ilgili Meclis'in olağanüstü toplantı çağrımızı reddetti. İçüzük 7, çok net. Meclis'in teamülleri çok net. Buna rağmen keyfi bir şekilde, bu hakkın milletvekillerinden, partilerden alınması Anayasa'ya, İçtüzüğe, akla, vicdana, hukuka aykırı bir durumdur. Düşünün, Meclis'te olması gereken bir milletvekili cezaevinde. Bununla ilgili hiçbir şey yapmayan Meclis, bununla ilgili toplantı görüşme talebini de reddediyor. Türkiye'deki tüm sorunların çözüm yeri Meclis'tir. Bunun bir sorun olduğunu, haksızlık olduğunu kabul ediyordunuz. Ama şimdi toplantı talebini bile reddediyorsunuz. Olmaz Sayın Başkan. Meclis'in itibarına da milletvekili haklarına da ülkemizin, Meclisimizin tarihine de bu bir hakarettir. Olmaz."

Meclis Başkanı Kurtulmuş imzasıyla CHP TBMM Grup Başkanlığına gönderilen ret yazısında TBMM Genel Kurulunun, olağanüstü toplantıya çağrılan 16 Ağustos 2024 tarihli 114'üncü birleşiminde aynı konuda genel görüşme açılması talebini görüştüğü ve genel görüşme açılmasının kabul edilmediği belirtildi.  "Can Atalay hakkında yetkili adli mercilerden kesinleşmiş hükmün bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırıldığına dair bir karar Başkanlığımıza ulaşmamıştır" denilen açıklamada "Dolayısıyla yukarıda belirtilen görüşmelerin yapıldığı 16 Ağustos 2024 tarihinden bugüne Şerafettin Can Atalay hakkında yeni bir hukuki durum oluşmamıştır. Bununla birlikte olağanüstü toplantı çağrısına konu olan Meclis araştırma önergeniz Başkanlığımızca işleme alınmış olup Anayasa'nın 93'üncü ve İçtüzüğün 1'inci maddeleri gereğince TBMM'nin çalışmalarına devam edeceği 1 Ekim 2024 tarihi itibarıyla TBMM Genel Kurul gündeminin 'Genel görüşme ve Meclis araştırması yapılmasına dair öngörüşmeler' başlıklı 6'ncı kısmında yerini alacak ve Genel Kurulun gündemine göre ilerleyen günlerde öngörüşmesi yapılabilecektir. Bu bağlamda belirtilen hususlar çerçevesinde olağanüstü toplantı talebiniz karşılanamamaktadır." ifadeleri kullanıldı.

CHP, Türkiye Büyük Millet Meclisini (TBMM) 10 Eylül'de Can Atalay için olağanüstü toplantıya çağırmıştı. CHP Can Atalay'ın yeniden milletvekili olduğunun tespit edilmesini, özlük hakları ile ilgili işlemlerin ivedilikle tamamlanmasını talep etmişti.

NE OLMUŞTU?

TİP'ten Hatay milletvekili seçilen, Gezi davasında 18 yıl hapis cezasına mahkum edilen ve vekilliği düşürülen Can Atalay, Anayasa Mahkemesinin (AYM) hak ihlali kararlarına rağmen cezaevinde tutulmaya devam ediyor.

TBMM Genel Kurulu, AYM'nin "milletvekilliğinin düşürülmesi yok hükmünde" kararı verdiği Can Atalay için muhalefet partilerinin başvurusu üzerine 16 Ağusos'ta olağanüstü toplanmıştı.

Oturumu sıra Gülizar Biçer Karaca’da olduğu halde Bekir Bozdağ'ın yönetmesi itirazlara neden olmuştu. Meclis İdare Amiri AKP'li Fehmi Alpay Özalan'ın başını çektiği AKP'li vekiller, kürsüde konuşan TİP Milletvekili Ahmet Şık'a saldırmış, DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit'in ve CHP Milletvekili Okan Konuralp’in kaşını yarmıştı. Meclis Divanı'nın önü kana bulayan saldırı büyük tepki çekmişti.

Saldırı sonrası oturum Numan Kurtulmuş'un başkanlığında devam etmiş ve Ahmet Şık ile Alpay Özalan'a kınama cezası verilmişti. Konuşmaların ardından Can Atalay hakkındaki AYM kararlarının uygulanmamasıyla ilgili TBMM'de genel görüşme yapılması önerisi AKP'li vekillerin oylarıyla reddedilmişti.

Can Atalay, 27 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, vekilliğinin düşürülmesi ve tahliye edilmemesiyle ilgili krizin çözülmemesi halinde sürekli büyüyeceğini belirtmiş ve yeni bir Meclis oturumunun önemli bir fırsat olabileceğini ifade etmişti. (POLİTİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İmamoğlu: "Katil Sisi" diyorlardı, "Kardeşim Sisi" oldu, bana da "Kardeşim" denilsin

SONRAKİ HABER

“Ekmek ve Adalet” buluşması: Kaynaklar sermaye gruplarına aktarılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa