09 Eylül 2024 04:32

Vergide devletin avuçlarındayız

Temsa işçisi, “3 çocuğun masrafı bir maaşım yapıyor neredeyse. 8 bin TL kiram var. Her ay ödenmesi gereken faturalarım var. Biz lüks bir hayat istemiyoruz sadece insanca yaşam istiyoruz" diyor.

Temsa tanıtım filminden ekran görüntüsü alınmıştır

Paylaş

Adnan KARATAŞ
Adana

Adana’da otobüs, midibüs üretimi yapan Temsa işçileri eylül ayının gelmesi ile birlikte çocuklarının artan okul masraflarına ve vergi dilimine dikkat çekti.

Meseleye dair görüşünü aldığımız bir Temsa işçisi yoksul vatandaştan vergi kesintisinin yanlış olduğunu ifade ederken, “Geçimini işçiden emekçiden aldığı vergi ile sağlıyor, patronların vergi borcunu siliyor. Vergi borcu silinen kimler Meclisteki vekillerin bakanların yandaşları” dedi. Hükümetin patronlara mealen “Sen vergini ödeme biz işçiden alırız” dediğini kaydeden işçi, vergide adalet istedi.

‘EYLÜL AYI ZATEN MASRAF AYI…’

Bir başka Temsa işçisi ise artan vergi dilimine ilişkin “Devletin avuçlarının içindeyiz” ifadelerini kullandı. Eylül ayında enflasyon farkı alacaklarını belirten Temsa işçisi yaklaşık yüzde 19 enflasyon farkı almayı beklendiklerini ancak bunun yeterli olmayacağını kaydetti. Enflasyon farkını almaları ile birlikte bir üst vergi dilimine gireceklerini kaydeden işçi, “Bu farkı alınca vergi dilimi farkımızda yüzde 27’den yüzde 35’e çıkacak” ifadelerini kullandı. Bugün 40 bin TL net maaş alan bir işçi enflasyon farkını (yüzde 21.30) alınca ücretinin 48 bin 520 TL’ye ulaşması gerekirken, ücretinin vergi kesintisi ile birlikte 44 bin 920 TL’ye düşeceğini belirtiyor. Aradaki fark 3 bin 600 TL. Bu da 25 saatlik ücrete tekabül ederken, Temsa işçisi yaklaşık üç gün vergiye çalışmış oluyor.

Ayrıca Temsa işçisi, “Üç çocuğum var anaokulu, ilkokul ve lise öğrencileri. Anaokuluna gidene 5 bin 300 TL masraf yaptım daha da yapacağım. İlkokula gidene 6 bin TL’lik harcamam oldu. Liseye giden çocuğum bu yıl üniversiteye hazırlanıyor. Onun da aylık masrafı 2 bin TL yemek, 1000 TL yol parası, 11 bin TL ise dershane masrafı. Diğer giderleri de 4 bin TL desek aylık 18 bin TL sadece bir çocuğun masrafı yapıyor. Zaten 3 çocuğun masrafı bir maaşım yapıyor neredeyse. 8 bin TL aylık ev kiram var. Her ay ödenmesi gereken faturalarım var. Biz lüks bir hayat istemiyoruz sadece insanca bir yaşam istiyoruz” dedi

Diğer bir Temsa işçisi ise eylül ayının masraf ayı olduğunu belirtiyor. İşçi, “Kışlık için salça, zeytinyağı almak gerekiyor. Okullar açıldı çocuğun giyim kırtasiye masrafı, vergi dilimi derken ile elimize bir şey kalmıyor” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Bedeni burada olmayan bir grevci

SONRAKİ HABER

Profesyonel meslek sahipleri vergide adalet istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa