09 Eylül 2024 11:59

İsrail'in öldürdüğü Ayşenur Ezgi Eygi için Nablus'ta tören düzenlenecek

Batı Şeria'da İsrail askerleri tarafından başından vurularak öldürülen Türkiye ve ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi için bugün Nablus kentinde tören düzenlenecek.

Fotoğraf: Tayfun Coşkun/AA

Paylaş

İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail askerleri tarafından başından vurularak öldürülen Türkiye ve ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi (26) için Filistinlilerin düzenleyeceği cenaze töreni bugün saat 14.00'te başlayacak.

Eygi'nin naaşı, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Nablus kentinde bulunan Rafidiya Devlet Hastanesinden saat 14.00'te çıkarılacak.

Askeri kortejin düzenleneceği cenaze töreninde, naaşın hastaneden ambulansa yaklaşık bir kilometre boyunca taşınacağı, törene kitle örgütü temsilcileri ve Filistin halkının da katılacağı belirtildi.

Naaşın ambulansa taşınmasının ardından Türkiye'ye nakil için resmi işlemlerin devam edeceği bildirildi.

İNGİLTERE'DEKİ FİLİSTİN MİSYONU BAŞKANINDAN ULUSLARARASI SORUŞTURMA ÇAĞRISI

Filistin'in İngiltere'deki Misyonunun Başkanı Büyükelçi Hüsam Zomlot, 76 yıldır cezasızlıkla hareket eden İsrail'in son olarak Ayşenur Ezgi Eygi’yi öldürdüğünü belirterek, suçlulardan hesap sorulması için ABD ve uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı.

AA muhabirine konuşan Büyükelçi Zomlot, İsrail'in 76 yıldan bu yana sadece Filistinlileri değil farklı milletlerden vatandaşları da "cezasızlık" anlayışıyla öldürdüğüne dikkati çekti.

Zomlot, "ABD, bırakın Filistin halkını, kendi vatandaşlarını öldürenlerden bile hiçbir zaman hesap sormadı. Dolayısıyla bu, ordusunun tam desteğini alan yerleşimci şiddetinden ve terörizminden Filistinlileri korumak için orada bulunan ve adalet için mücadele eden 26 yaşındaki barış aktivisti dahil İsrail'in kimi öldürmek isterse serbest olduğunun ortaya çıktığı andır" dedi.

Eygi'nin ailesine başsağlığı dileğinde bulunan Zomlot, "ABD ve uluslararası toplumu bu kurbanlar için adaleti sağlamak üzere harekete geçmeye ve suçlulardan hesap sormaya çağırıyoruz çünkü İsrail bunu asla yapmayacak. İsrail asla savaş suçu işlediklerine dair bir karara varmayacak. Bu yüzden uluslararası hesap verebilirlik olmalı" diye konuştu.

Zomlot, İsrail askerlerinin, Eygi’den önce 16 Mart 2003'te de Amerikalı aktivist Rachel Corrie'yi, 13 Ocak 2004'te İngiliz foto muhabiri Tom Hurndall'ı ve 11 Mayıs 2022'de Katar merkezli El Cezire televizyonunun muhabiri Filistin asıllı ABD vatandaşı Şirin Ebu Akile'yi öldürdüğünü hatırlattı.

İsrail'in bu zamana kadar öldürdüğü hiçbir uluslararası aktivistten ötürü hesap vermediğini vurgulayan Zomlot, "Şimdiye kadar hiç kimsenin sorumlu tutulduğunu görmedik. Adalet yerini bulmuyor çünkü İsrail işlediği suçları örtbas ediyor. İşte bu yüzden diyoruz ki sadece UCM gibi uluslararası bağımsız bir soruşturma olabilir. Sadece uluslararası hesap verebilirlik umut olabilir" dedi.

AYŞENUR EZGİ EYGİ KİMDİR?

Ayşenur Ezgi Eygi, Filistinlilerin haklarını destekleyen dayanışma hareketlerinde aktif yer alıyordu.

İsrail askerleri, 6 Eylül'de, işgal altındaki Batı Şeria'da İsraillilerin gasbettiği Filistin topraklarının genişletilmesine karşı düzenlenen eylem sırasında katılımcıların üzerine ateş açtı.

Filistinlilere destek amacıyla gösteriye katılan ve ABD vatandaşlığı da bulunan Eygi, başından vurularak ağır yaralandı. Filistinlilere ait hastaneye kaldırılan Eygi kurtarılamadı.

Washington Üniversitesinde hem psikoloji hem de Ortadoğu dillerinde çift dal yapan Eygi, Filistin topraklarının İsrail tarafından işgaline karşı Filistinlilere destek veren Uluslararası Dayanışma Hareketi (ISM) gönüllüsüydü.

2003'te İsrail buldozeri tarafından ezilerek öldürülen ABD vatandaşı Rachel Corrie de aynı harekete mensuptu.

Antalya'da 1998'de doğan Eygi, bir yaşından küçükken ailesiyle ABD'nin Seattle şehrine taşınmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Araklılılar altın madenine karşı direnişte: "Buralar bize atalarımızdan kalma, biz buranın bekçisiyiz "

SONRAKİ HABER

CHP'li Bakan'dan Ensarioğlu'na tepki: "Devlet mekanizması siyasi çıkarları korumak için refleks gösteriyor"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa