09 Eylül 2024 14:52

CHP'li Pala: Eğitimdeki fırsat eşitsizliklerini gidermek için planınız var mı?

Eğitimdeki eşitsizliğe dikkat çeken CHP Milletvekili Pala, Milli Eğitim Bakanı Tekin’e eşitsizliğin giderilmesi için bir planlarının var olup olmadığını sordu.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, istatistiklerle iller bazında öğretmen başına düşen öğrenci sayısını, öğretmen ve dersliklerin iller arasındaki eşitsiz dağılımına dikkat çeken açıklama yaptı. Pala, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, eşitsizliğin giderilmesi için bir planlarının var olup olmadığını sordu.

"ÖĞRENCİ SAYISI KALİTELİ EĞİTİMİN GÖSTERGELERİNDEN BİRİ"

Pala açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Öğretmenler nitelikli eğitimin sağlanmasında çok önemli bir rol oynadıklarından, 'öğretmen başına düşen öğrenci sayısı' öğrenme sonuçlarının önemli bir belirleyicisidir ve bir eğitim sisteminin genel kalitesinin göstergelerinden biri olarak kabul edilir. Türkiye'de kamu eğitim kurumlarında öğretmen başına düşen öğrenci sayısı, OECD ülkeleri arasında en yükseklerden biri iken özel eğitim kurumlarında öğretmen başına düşen öğrenci sayısı düşüktür. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı dışında, 'derslik başına düşen öğrenci sayısı' da ülkemizde yüksektir ve iller arasında eşitsiz dağılım göstermektedir."

İSTATİSTİKLERLE İLLER ARASI EŞİTSİZLİK

Milli Eğitim İstatistiklerine göre 2022/23 döneminde Türkiye'de ilkokul düzeyinde öğretmen başına düşen öğrenci sayısının 18 olduğunu hatırlatan Pala, "Öğretmen başına düşen öğrenci sayısının yüksek olmasının yanı sıra iller arasında büyük bir eşitsizlik de söz konusudur. Örneğin öğretmen başına düşen öğrenci sayısı Malatya'da 12, Ardahan ve Zonguldak'ta 13 iken Tekirdağ, Bursa, Kocaeli, Adana, Diyarbakır, Mardin, Batman ve Şırnak'ta 20, Kilis'te 21, İstanbul'da 22,Gaziantep'te 24 ve Şanlıurfa'da 26'dır. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı dışında, 'derslik başına düşen öğrenci sayısı' da ülkemizde yüksektir ve iller arasında eşitsiz dağılım göstermektedir. Bakanlığınız tarafından yayınlanan Milli Eğitim İstatistiklerine göre 2022/23 döneminde Türkiye'de (ilkokul+ortaokul) toplamında derslik başına düşen öğrenci sayısı 23'tür. Derslik başına düşen öğrenci sayısının çok yüksek olmasının yanı sıra iller arasında büyük bir eşitsizlik de söz konusudur. Örneğin derslik başına ortalama öğrenci sayısı Gümüşhane ve Ardahan'da 12, Rize'de 15 iken Ankara'da 21, Bursa, Adana ve Mersin'de 27, İstanbul'da 29, Gaziantep'te 30 ve Şanlıurfa'da 31'dir” dedi.

"EĞİTİMDE EŞİTSİZLİĞİN NEDENLERİ NELERDİR?"

Pala, önergesinde şunları sordu:

  1. Bakanlığınızın iller arasındaki eğitimde fırsat eşitsizliklerini, bu eşitsizliklere yol açan nedenleri ve bu eşitsizliklerin yurttaşların hayatındaki sonuçlarını ele alan herhangi bir raporu var mıdır?
  2. İllerde öğretmen başına düşen öğrenci sayısının ve/veya derslik başına düşen öğrenci sayısının fazlalığı ile özel okul sayısı ve özel okullarda okuyan öğrenci sayısı arasında bir ilişki var mıdır?
  3. Bakanlığınızın iller arasında kamu okullarında öğretmen başına düşen öğrenci sayısındaki yüksekliği ve eşitsizliği azaltmak için herhangi bir eylem planı var mıdır?
  4. Bakanlığınızın iller arasında kamu okullarında derslik başına düşen öğrenci sayısındaki yüksekliği ve eşitsizliği azaltmak için herhangi bir eylem planı var mıdır? (Ankara/EVRENSEL) 
ÖNCEKİ HABER

Narin'in öldürülmesi pek çok kentte protesto edildi

SONRAKİ HABER

DİSK Trakya’da seslendi: Tüm ücretler artırılsın!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa