09 Eylül 2024 15:03

Teori ve Eylem’den Çin Dosyası

Teori ve Eylem’in Güz 2024 sayısında dosya konusu Çin Kapitalizmi oldu. Dosyada Çin’in hem dünya sistemi içindeki konumu hem de ülkenin sosyo-ekonomik yapısı ele alındı.

Görsel: Teori ve Eylem dergisinin kapağı

Paylaş

Teori ve Eylem’in Güz 2024 sayısında dosya konusu Çin Kapitalizmi oldu.

Derginin 65. sayısında Çin’in hem dünya sistemi içindeki konumu hem de ülkenin sosyo-ekonomik yapısı ele alındı. Mustafa Yalçıner “Çin: Emperyalist mi, Emperyalizmin İyisi mi?​” başlıklı makalesinde, çeşitli çevrelerde Çin dış politikasının, ABD emperyalizmi karşısında “ehven-i şer”, hatta anti-emperyalist olarak yorumlanmasını tartıştı. Fuat Yücel Filizler “Çin Kapitalist Değil mi?​” başlıklı makalesinde Ekonomist Micheal Roberts’in iddialarının eleştirisi temelinde Çin ekonomisinin neden ve nasıl kapitalist olduğunu değerlendirdi. Fulya Alikoç “Çin Proletaryasının Perspektifinden Çin ‘Bilmecesi’” başlıklı yazısında Çin işçi sınıfının oluşumu ve bugünkü durumuna ilişkin bir çerçeve çizerken, Yusuf Akdağ Çin’deki “piyasa sosyalizmi” teorisini eleştiri konusu yaptı.

Anton Stengl, Teori ve Eylem için kaleme aldığı “Çin'de milliyetçilik” makalesinde Çin’de iç ve dış politikadaki milliyetçiliği, Kadir Yalçın “Çin: Revizyonizmle Troçkizmin Tezlerine Kısa Bakış” makalesiyle Troçkist kimi hareketlerin Çin değerlendirmelerini, Ali Yaşar ise ABD emperyalizminin Çin stratejisini inceledi.

Dergideki dosya dışı yazılar ise şunlar oldu:

  • Pozitivizm, Empirizm ve Marksist Bilgi Teorisi / Ömer Batın Gül
  • Kapitalizmde Eğitimin İşlevi ve Müfredat Değişiklikleri / Erkan Aydoğanoğlu
  • Sanatın Demokratikleşmesi / Anna Louise Strong (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

DİSK Trakya’da seslendi: Tüm ücretler artırılsın!

SONRAKİ HABER

EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan: Bizi kurtaracak olan birliğimizdir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa