09 Eylül 2024 15:16

Narin Güran'ın ölümü Meclis gündeminde: Göreviniz kutsal aile masalları anlatmak mı?

8 yaşında katledilen Narin Güran'la ilgili DEM Parti ve TİP milletvekilleri Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığına soru önergeleri verdi.

Fotoğraf ve kolaj: MA

Paylaş

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli ile milletvekilleri, Narin Güran hakkında İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından cevaplanmak üzere soru önergesi verdi.

Verilen önergede şu sorular yer aldı:

  1. Narin Güran cinayetine ilişkin araştırma ve soruşturma hangi aşamadadır? Bugüne kadar kaç kişi cinayet şüphelisi olarak gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır?
  2. Ankara ve Diyarbakır’dan özel ekipler oluşturularak 19 gün boyunca mahallede ve çevresinde yapılan tüm arama faaliyetlerine rağmen Narin neden bulunamamıştır? “Titizlikle çalışmalar yürütülüyor” denilen mahallenin 1,5 kilometre yakınındaki derede Narin’in cansız bedenin bir ihbar sonucu bulunmasını nasıl açıklayacaksınız?
  3. Narin’in cansız bedeninin bulunduğu çuval ilk zamanlar dereye bırakıldıysa daha önce o bölgeyi tarayan sorumlular hakkında; şayet çuval dereye yeni bırakıldıysa bölgeye hâkim olamayan sorumlular hakkında soruşturma açılması gerekmektedir. Ortaya çıkan bu büyük ihmalle ilgili girişimleriniz neler olacaktır?
  4. Narin’in gittiği Kuran Kursu’ndaki kişilerin ve arkadaşlarının ifadelerine başvurulmuş mudur? Bugüne kadar başvurulmadıysa neden başvurulmamıştır?
  5. Aile üyeleriyle ilgili soruşturmanın ilk andan itibaren sağlıklı yürümediği, potansiyel şüphelilerin çok geç ifadesinin alındığı, o süreçte bazı delillerin ortadan kalktığı/kaldırıldığı iddialarının gerçekliği nedir?
  6. Narin cinayetine ilişkin bir televizyon programına katılarak “Bizlerin bazen bilmediği, bazen de bilip söylemememiz gereken şeyler var” diyen AKP’li milletvekilinin bilip ama söylemediği şeyler nelerdir? TCK'ya göre suçluyu kayırma ve suçu bildirmemenin de ayrı bir suç olarak düzenlendiği göz önüne alınarak soruşturma kapsamında söz konusu milletvekilinin de ifadesine başvurulacak mıdır?
  7. Ailenin belli üyelerinin basına düşen bazı "kirli işleri" ile ilgili araştırmalarınız ve bu işlerin de bu cinayetle ilgili bir bağlantısının olup olmadığı mevzuları araştırılmış mıdır?
  8. Narin’in cenazesinin bulunmasının ardından mahalleye giriş çıkış yasağının ve basın yasağının getirilmesinin gerekçeleri nelerdir? Bu yasakların faillerin hareket alanını genişlettiği yorumları hakkındaki değerlendirmeleriniz nelerdir?
  9. Narin'in ablasının da yıllar önce 'merdivenden düşerek' öldüğü öğrenilmiştir. Etkin bir soruşturma ve otopsi yapılmadan apar topar gömülen ablanın dosyasının tekrar açılması düşünülüyor mu?
  10. Köydeki diğer çocukların bu süreçteki ruh sağlıkları ve olası benzer vakaların önlenmesi amacıyla alınacak önlemler nelerdir?

TİP'Lİ KADIGİL: GÖREVİNİZ "KUTSAL AİLE MASALLARI" ANLATMAK MI?

Narin için yapılan basın açıklaması ve eylemlerde 10 kişinin gözaltına alınma gerekçeleri nedir? Toplumda infiale neden olmuş böylesi bir cinayetle ilgili vatandaşların tepki gösterme hakkı hangi yasal düzenlemeye dayanılarak engellenmek istenmiştir?

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil de 8 yaşında katledilerek yaşamını yitiren Narin Güran'ı Meclis gündemine taşıdı.

Bu süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın X gönderisini alıntılayan ve olayın takipçisi olacağız demekle yetinen Aile Bakanlığına sorular yöneten Kadıgil, "2023 yılı Adalet Bakanlığı verilerine göre savcılıklara gelen çocukların cinsel istismarı dosya sayısı 66 bin 138. Mahkemelerde görülen çocukların cinsel istismarı dava sayısı 14 bin 919, mahkum olan kişi sayısı ise sadece 7 bin 88 iken bu tablonun somut olarak yaşandığı yerlerden biri olma iddiasını köyde bulunan çocuklarla ilgili Bakanlığınız bugüne dek 'sürecin bizzat takipçisi' olma vaadi dışında ne yapmıştır, köyde çocuklar açısından neler yaşandığını araştırmak üzere Bakanlığınıza bağlı kaç müfettiş ve uzman görevlendirmiştir, ne yapmayı planlamaktadır?" diye sordu.

Kadıgil’in Adalet Bakanlığına yönelttiği sorular şöyle:

  • Narin'in kardeşleriyle ilgili bugüne dek Bakanlığınız ne tür bir koruma önlemi almıştır? Çocukların akıbeti nedir?
  • Narin'in ablasının ölümünün soruşturmaya dahil edilmesi yönünde bir talebiniz ya da çalışmanız olmuş mudur?
  • Söz konusu köyde kaç çocuk yaşamaktadır? Bu çocukların yaş ve cinsiyet dağılımı nedir? Çocukların kaçı eğitim içerisinde yer almaktadır? Eğitim içerisinde yer alan çocukların cinsiyet ve yaş dağılımı nedir?
  • Söz konusu köyde bugüne dek kaç çocuğun şüpheli bir şekilde kaybolduğu, kaç çocuğun intihar ettiğine ilişkin bir veri ve değerlendirme çalışması başlatılmış mıdır?
  • 8 yaşındaki Narin'in cenaze töreninde erkeklerin yoğunlukta olması ve tabutunun üstüne gelinlik duvağı serilmesi hususu Bakanlığınız tarafından dikkate alınarak köyde çocuk yaşta, erken ve zorla evlilikler ile ilgili bir soruşturma başlatılacak mıdır?
  • Narin'in yakının ve Milletvekili Ensarioğlu'nun sözlerinin araştırılması için herhangi bir hukuki girişimde bulunulacak mıdır?
  • Cenaze bekleme salonunun önünde susturulmaya çalışılan ve şiddete maruz bırakılan kadının akıbeti nedir? Yakınları tarafından hayata kast veya kötü muameleye maruz bırakılıp bırakılmadığı konusunda, kamuoyuna yansıyan görüntüleri dikkate alarak hakları ve hukuki imkanları konusunda bilgilendirme yapılacak mıdır?
  • 2023 yılı Adalet Bakanlığı verilerine göre savcılıklara gelen çocukların cinsel istismarı dosya sayısı 66 bin 138, Mahkemelerde görülen çocukların cinsel istismarı dava sayısı 14 bin 919 mahkum olan kişi sayısı ise sadece 7 bin 88 iken bu tablonun somut olarak yaşandığı yerlerden biri olma iddiasını köyde bulunan çocuklarla ilgili Bakanlığınız bugüne dek "sürecin bizzat takipçisi" olma vaadi dışında ne yapmıştır, köyde çocuklar açısından neler yaşandığını araştırmak üzere Bakanlığınıza bağlı kaç müfettiş ve uzman görevlendirmiştir, ne yapmayı planlamaktadır? Bakanlığınızın görevi" kutsal aile masalları" anlatmaktan ibaret midir?

(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan: Bizi kurtaracak olan birliğimizdir

SONRAKİ HABER

28 Şubat davasında "duruşmalardan vareste" kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa