09 Eylül 2024 16:04

EMEP Milletvekili Bayhan, Behçet Kemal Çağlar Anadolu Lisesi'nin 3 yıldır tamamlanamayan inşaatını sordu

Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Sarıyer'deki Behçet Kemal Çağlar Anadolu Lisesi'nin 3 yıldır tamamlanmayan inşaatını Meclis gündemine taşıdı

Fotoğraf: EMEP

Paylaş

Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, 2021 yılında yıkım kararı alınan Sarıyer’deki Behçet Kemal Çağlar Anadolu Lisesi’nin, üzerinden üç yıl geçmesine rağmen hala tamamlanmamış olmasını, yeni eğitim-öğretim haftasına girdiğimiz bugün itibariyle Meclis gündemine taşıdı. Bayhan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, okul inşaatını üstlenen Gökyol İnşaat'ın konkordato ilan etmesiyle birçok öğrencinin eğitimlerine hangi koşullarda devam edeceğinin belirsiz kaldığını ifade etti.

Çözüm arayışı ve taleplerini dile getirmek amacıyla Behçet Kemal Çağlar Anadolu Lisesi velileriyle bir araya gelen Bayhan, yetkililerin velilere "Sesinizi çıkarmayın, bu yıl bitecek" şeklinde söz verdiklerini ancak bugüne kadar muhtarlık, ilçe milli eğitim müdürlüğü ve kaymakamlığa yapılan başvurulardan bir sonuç alınamadığını belirtti. Veliler, okul müdürünün kendilerine "Bu inşaat şirketi beladır, sesinizi çıkarmayın, başınız ağrır" dediğini aktardı. Veliler, çocuklarının okullarını göremeden mezun olacağı endişesini taşıyorlar. Başka okullara başvurma niyetinde olan veliler ise "Bu yıl yüzde 100 bitecek" denilerek oyalandıklarını ifade ettiler.

İnşaatı üstlenen Gökyol İnşaat’ın konkordato ilan ettikten sonra projeyi İKSA Mühendislik’in devraldığını belirten Bayhan, “Bakanlığınız neden okul yapım ve güçlendirme işlerini kamu bütçesiyle değil de rant peşinde koşan şirketlere vermektedir? Öğrenciler, veliler ve öğretmenlerin yaşadığı mağduriyetin sorumluluğunu alarak bu sorunu en kısa sürede çözmek için adım atacak mısınız?​” diye sordu.

Milletvekili İskender Bayhan’ın Bakan Tekin’e ilettiği diğer sorular şu şekilde oldu:

  • Okul müdürünün velilere, "Bu inşaat şirketi beladır, sesinizi çıkarmayın başınız ağrır" dediği belirtilmiştir. İKSA Mühendislik’in web sitesinde ise "25 yılda mega projelere imza attık" ifadesi yer almakta ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Togg Yerli Otomobil Fabrikası, İstanbul Havalimanı gibi projeler vurgulanmaktadır. Velilerin susması yönünde yapılan bu açıklamaların dayanağı ve iktidarınız ile yakın ilişkisi olan şirket hakkında "Bu inşaat şirketi beladır" denilerek kastedilen nedir? Bu konuda bir inceleme başlatacak mısınız?
  • Behçet Kemal Çağlar Anadolu Lisesi’nin inşaatı tamamlanmadığı için başka okullara nakledilen öğrenciler, kalabalık sınıflar ve ikili eğitim nedeniyle yeterli ve nitelikli eğitim alamamaktadır. Fiziki kapasiteyi aşan öğrenci sayısı nedeniyle sosyal ve pedagojik imkanlar da yetersiz kalmaktadır. Bu sorunların çözümü için yeni eğitim-öğretim yılında uygulanmak üzere bir çalışmanız var mı?
  • Sarıyer’deki Zübeyde Hanım Ortaokulu, Fatih İlkokulu, Sabancı Emirgan Anadolu Lisesi, Beşiktaş'taki Korkmaz Yiğit Anadolu Lisesi, Şişli Anadolu Lisesi ve Kağıthane’deki Vasfi Çobanoğlu Ortaokulu'nun inşaatları hâlâ devam etmektedir. Bugün itibariyle İstanbul’da deprem veya çeşitli nedenlerle tadilatı süren ve 2024-2025 eğitim-öğretim dönemi için henüz açılmamış kaç okul binası vardır ve nedenleri nelerdir?
  • Millî Eğitim Bakanlığının bütçesinde okul giderlerine ayrılan payın yetersizliği nedeniyle veliler, yeni eğitim-öğretim yılının başında kırtasiye masrafı, kayıt parası, servis ve okul forması fiyatlarına gelen fahiş zamlarla cebelleşmektedir. Öğrenci ve velilerin mağduriyetinin Bakanlığınızın öğrenciler ve eğitim emekçilerinin yaşadığı sorunlara çözüm üretmekten uzak politikalarının ve kamu kaynaklarının özel okullara ve şirketlere aktarılmasının bir sonucu olduğunu düşünüyor musunuz?
  • İstanbul Valiliği verilerine göre, 2006'dan bu yana 1433 okulun 1311’i yıkılıp yeniden yapılmış veya güçlendirilmiştir. Vali Davut Gül, kalan 132 okuldan 34’ünün yeniden eğitime kazandırıldığını, 29’unda inşaatın devam ettiğini ve 69 okulun ihale ve proje süreçlerinin sürdüğünü belirtmiştir. Bu okulların zamanında tamamlanamaması nedeniyle yaşanan mağduriyetleri gidermek için "ikili eğitim" gibi eğitimi niteliksizleştiren uygulamalar dışında etkili bir adım atmayı planlıyor musunuz? (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Ceylan Sümer’i öldüren evli olduğu erkeğe ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası

SONRAKİ HABER

Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren: Normal bir kaybettirmeyle karşı karşıya değiliz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa