09 Eylül 2024 16:15

MEB’in ilk dersi: Savaş, düşmanlık ve şehitlik

MEB’in okulların açılış haftasında işlenmesini istediği derste savaş, şehitlik ve düşmanlık konuları işlenecek. Videoda AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da propagandası yapıldı.  

Görsel: MEB

Paylaş

Çalan ilk ders ziliyle birlikte 20 milyon öğrenci, 1 milyonu aşkın öğretmen ders başı yaparken Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), eğitim alanındaki devasa sorunlara çözüm aramak yerine çocuklara kendi siyasi gündemini dayatmayı seçti.

BAKAN TEKİN’DEN MAARİF AÇIKLAMASI

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni eğitim öğretim dönemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Şu an Türkiye Yüzyılı Maarif Modeliyle yaptığımız şey, bilgiyi çocuklarımıza kazandırmaktan ziyade, elde ettikleri bilgiyi beceriye dönüştürmek ve mümkün olduğunca da, temel eğitim ve orta öğretim çağındaki bilgileri, daha ilerleyen eğitim aşamalarında almaları gereken bilgileri sonraya bırakmak, dolayısıyla müfredatı hafifletmek” diyen Tekin, “İki tane önemli şey yapmış oluyoruz. Bir programımızın mantığını, kazanımdan beceriye doğru dönüştürdük. İkincisi de içerik olarak da, yaklaşık yüzde 35 oranında bütün, müfredatımızda bir sadeleşme yapmış olduk. Sadeleşmeden anlatılması gereken şey şu; şu konuyu programdan çıkarmışlar. Biz o konuyu bilimsel olduğu ya da olmadığı gibi bir tartışmayla çıkarmıyoruz. Çocuklarımızın bu bilgiyi, daha ilerleyen eğitim-öğretim süreçlerinde almalarının doğru olacağını düşündüğümüz için, oraya doğru kaydırmış oluyoruz” ifadelerini kullandı.

EĞİTİMCİLERDEN TEPKİ

MEB daha okulların açıldığı ilk günden bir skandal uygulamaya imza attı. MEB tarafından okullara gönderilen yazılı talimatla derslere ‘Çanakkale’den Gazze’ye bağımsızlık ruhu ve vatan sevgisi’ dersi ile başlanması istendi. Tüm itirazlara rağmen bu yıl ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ adıyla gerici müfredatı uygulamaya koyacak olan MEB’in bu uygulaması da eğitimcilerin tepkisini çekti.

MEB’in yazıyla birlikte gönderdiği ‘ders planı’nda çocuklara “Çanakkale’de savaşan Filistinli ve Gazzeli askerlerin mezar taşları gösterilebilir’ notları da yer aldı. Savaş, kahramanlık, şehitlik gibi kavramların öne çıkarıldığı ders planının 81 ildeki tüm okullarda 40 dakika olarak planlanması istendi. 

VİDEOLU ERDOĞAN PROPAGANDASI

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullarda bu çerçevede aynı temada çeşitli etkinlikler de yapılacak. Bunlardan en dikkat çekeni Aktör Volkan Severcan’ın rol aldığı ve öğrencilere gösterilen 10 dakikalık video oldu. Videoda çocuklara ‘ülke için fedakarlık, devlete tam bağlılık’ mesajları verildi. Filistin’de süren şiddete birçok ülkenin ‘sembolik ve yetersiz’ tepkiler verdiği vurgulanırken, Türkiye’nin ve özellikle AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan iktidarının Filistin’e güçlü destek verdiği öne çıkarıldı. Bu esnada Erdoğan’ın Davos zirvesindeki ‘one minute’ çıkışı da bir propaganda olarak kullanıldı.

"ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNE ZARARLI"

AKP iktidarının ve MEB’in uzun zamandır eğitim alanına yönelik dinci, gerici, piyasacı ve militarist dayatmalarının bir yenisi olan son uygulamaya tepki yağdı. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Kadın Sekreteri Simge Yardım, okullarda bu tür militarist ve milliyetçi ders ve öğretilerin çocukların özellikle ruhsal gelişimine zarar verdiğine vurgu yaptı. MEB’in çocukların ihtiyaçlarını gözetmeden onlara savaşçı, militarist bir eğitim programı dayatmasına tepki gösteren Yardım “Bu ders, özellikle birinci sınıfa yeni başlayan ve ilköğretimdeki çocuklar için büyük bir risk teşkil ediyor” dedi.

"ÖRNEK ŞİİR KİN VE NEFRET DOLU"

Bu yıl uygulamaya giren gerici müfredatın son yıllarda izlenen politikalarla ve bugün okullarda dayatılan bu dersle uyumlu olduğunun altını çizen Yardım “Ancak bu yapılanlar çocuk hakları ve onları gelişimine tamamen aykırı ve zararlı” diye konuştu. Barış, demokrasi ve özgürlük temalarının yer almadığı bu dersin, şiddet ve kutuplaşmayı körükleyeceğine dikkati çeken Yardım “Ayrıca, bu ders planında yer alan Arif Nihat Asya’nın ‘Bayrak’ adlı şiirinin içeriği de evrensel ilkeler açısından olduğu gibi öğrenciler ve çocuklar için uygun değil. Aslında bu şiir müfredattan MEB tarafından çocukların gelişimine uygun olmadığı için çıkarılmıştı. Ama bugün MEB iktidarın siyasi ihtiyaçları için bu şiiri tekrar savunan bir noktaya gelmiş durumda” ifadelerini kullanarak sadece bu şiir açısından bile değerlendirildiğinde MEB’in bu dersinin içeriği doğaya ve topluma düşman bir içeriğe sahip olduğunun görüleceğini söyledi. Yardım, sendikalarına üye olan öğretmenlerin bu derse karşı okulların ilk iki saatinde barış, özgürlük ve demokrasi temalı dersler işleneceği bilgisini verdi.

"MEZAR KAZAN, YUVA BOZAN" ŞİİR!

MEB’in bu hafta yapılmasını istediği ders planına koyduğu çocuklara ‘vatan sevgisi’ aşılayacağı ileri sürülen Arif Nihat Asya’nın ‘Bayrak’ isimli şiiri kin ve nefret saçıyor. İşte o şiirden bir bölüm:

“Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü,Kız kardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü,……Sana benim gözümle bakmayanın Mezarını kazacağım.Seni selamlamadan uçan kuşunYuvasını bozacağım.”

“NARİN'İN OKULUNA PSİKOSOSYAL DESTEK SUNACAĞIZ”

Diyarbakır’da öldürülen ve cenazesi 19 gün sonra bulunan Narin Güran’la ilgili de konuşan Bakan Tekin Narin’in okuluna psikososyal destek sunulacağını açıkladı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

SADAT Evrensel’e bir dava daha açtı

SONRAKİ HABER

Acıları sözcüğe dönüştüren yazar Tezer Özlü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa