Ankara'da dağıtım yetiştirilemediği için birçok okulda öğrenciler kitapsız kaldı
Ankara'da dağıtımın yetiştirilememesi üzerine birçok okulda öğrencilere kitap ulaştırılamadı. Depolardaki kitapların öğretmenler tarafından alınması istendi.
Fotoğraf: Evrensel
Damla KIRMIZITAŞ
Ankara
Milyonlarca öğrenci için ders zili çaldı fakat Ankara'da birçok okulda okul kitapları ulaştırılmadı. Dağıtım ihalesini alan firmanın dağıtımı yetiştirememesi üzerine okulların açılmasına iki gün kala İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, idarecilerde depolardaki kitapları alması için mesaj atıldı.
Eğitimin sekteye uğratıldığını belirten Ankara Eğitim Sen 1 No'lu Şube Başkanı Mehmet Aydoğdu, kitapların daha önceden gelmesi, sınıf sınıf ayrılması, planlanması gerekiyordu. Eğitimi değil rantı düşünüyorlar. Bu mantık değişmeli. Öğrencilerin eğitimi ön planda olsa böyle sorunlar da yaşanmaz” dedi.
Yaşananları gazetemiz Evrensel’e anlatan bir idareci, Ankara’da dağıtım ihalesini alan firmanın kitap dağıtımını yetiştiremediğini ifade ederek, “Ankara İl Milli Eğitim Müdürü depolarda okul kitaplarının dağıtılmadığını görmüş ve tepki göstermiş. Cuma günü okulların idarecilerine bilgi geldi, depolardan gidip kitapları almamızı söylediler. Son iki gün kala araç ayarlayabilen idareciler kitapları okula getirebildi” dedi.
“MESLEK KİTAPLARI GELMEDİ”
Kitap dağıtımının bitmediğini söyleyen idareci, “Hem kitaplar duruyor hem de meslek ders kitapları gibi depolara da bulunmayan kitaplar var” dedi.
Ankara Eğitim Sen 1 No'lu Şube Başkanı Mehmet Aydoğdu ise, “Mamak’ta, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden alınan bilgiye göre 10’a yakın okulda durum böyle. O okullarda kitap dağıtımı yapılamadı. Hatta bazı okullarda taşıma için erkek öğretmenler çağırılmış çalışanımız yok denilerek. Bizim okulda ders başladı çünkü kitaplar geldi. Ama kitap gitmeyen okullar ne yapacak? Örneğin ilkokul 1. sınıfların çizim kitabı gelmeli ki ona göre uyum programı yapılsın. Eğitim bu şekilde sekteye uğratııyor” dedi.
“RANTI DÜŞÜNÜYORLAR”
Aydoğdu, “Müfredatı yangından mal kaçırırcasına değiştirdiler. Bu yeni kitapların basımı, dağıtımı da yetişmezdi. İşin bu boyutu da var. Bir boyutu da dağıtım ve baskının ihale edilmesi şirketlere rant kapısı sağlıyor. Kitapların daha önceden gelmesi, sınıf sınıf ayrılması, planlanması gerekiyordu. Eğitimi değil rantı düşünüyorlar. Bu mantık değişmeli. Milyarlar akıyor basım, dağıtım işlerinde. Bunu bile planlayamıyorlar. Öğrencilerin eğitimi ön planda olsa böyle sorunlar da yaşanmaz” ifadelerini kullandı.