09 Eylül 2024 17:02

Gazze, yeni eğitim yılına okulsuz ve öğrencisiz başladı

Gazze’de yeni eğitim yılının ilk dönemi bu hafta başlarken, okulların yüzde 85’inin yıkıldığı kaydedildi. 625 bin çocuk ise 1 yıl eğitimden mahrum kaldı.

Fotoğraf: Abed Rahim Khatib/AA

Paylaş

İsrail’in hem hava hem de kara saldırıları devam ederken Gazze’de yeni eğitim yılı başladı. Gazze yeni eğitim yılına okulsuz girerken, çocukların çoğu İsrail'in saldırıları karşısında hayatta kalma mücadelesi veren ailelerine yardım ediyor.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Filistinli çocukların dağıtım noktalarından, evlerinden sürülen ve çadır kentlerde yaşayan ailelerine su taşıyarak veya ailelerine yemek götürmek için yemek kuyruklarında bekleyerek günlerini geçirdiklerini belirtti.

UNICEF çalışanları, "eğitimden uzun süre mahrum kalmanın Gazze'deki çocuklar için uzun vadeli zarar tehdidi oluşturduğunu" belirtti. UNICEF'in bölge sözcüsü Tess Ingram, küçük çocukların bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimlerinin zarar gördüğünü, daha büyük çocukların ise çalışma ya da erken evliliğe sürüklenme riskinin arttığını dile getirdi. Ingram, "Bir çocuk ne kadar uzun süre okuldan uzak kalırsa, kalıcı olarak okulu bırakma ve bir daha geri dönmeme riski de o kadar artar" dedi.

625 BİN ÇOCUK 1 YILDIR EĞİTİM GÖRMÜYOR

İsrail'in 8 Ekim'de başlayan saldırılarının ardından Gazze'deki okullar kapatılmıştı. Bu yüzden Gazze'de okul çağındaki 625 bin çocuğun 1 yıldır okula gidemediği kaydedildi. Ateşkes için müzakereler sürerken okulların ne zaman açılacağı bilinmiyor.

UNICEF ve Save the Children öncülüğündeki yardım kuruluşlarından oluşan "Küresel Eğitim Kümesi”ne göre, Gazze'deki okul binalarının yüzde 90'ından fazlası İsrail’in düzenlediği hava saldırıları nedeniyle hasar gördü ve bunların çoğunun UNWRA tarafından işletildiği belirtildi. Bahsi geçen okulların yüzde 85'inin ise harabe durumunda olduğu dile getirildi. Bu okulların büyük çapta yeniden inşa edilmeleri gerektiği vurgulanırken, tekrar kullanılabilir hale gelmelerinin yıllar alabileceğine dikkat çekildi. Gazze'deki üniversitelerin de kullanılamayacak durumda olduğu kaydedildi.

"AİLELERİNE YARDIM ETMEKTEN BAŞKA SEÇENEKLERİ YOK"

Gazze'nin 2,3 milyonluk nüfusunun yaklaşık 1,9 milyonunun evlerinden sürüldüğü bildirilirken, su ve temizlik imkanlarından yoksun geniş çadır kamplarına ya da sığınak olarak hizmet veren BM ve devlet okullarına yerleştirildiği belirtildi. UNICEF sözcüsü, "Çocukların, bu koşullar altında ailelerine yardım etmekten başka seçenekleri yok" diye konuştu. 

Ingram, UNICEF ve diğer yardım kuruluşlarının, çoğu mayıs sonundan bu yana kurulan 175 geçici öğrenim merkezinde, yaklaşık bin 200 gönüllü öğretmenle 30 bin öğrenciye hizmet verdiğini söyledi. Bu merkezlerde okuma-yazma ve aritmetik derslerinin yanı sıra ruh sağlığı ve duygusal gelişim faaliyetlerinin de verildiğini dile getirdi. Ingram, yardım kuruluşlarının Gazze'ye yeterli gıda ve ilaç getirmekte zorlandığı için kalem, kağıt ve kitap gibi malzemeleri almakta güçlük çektiklerini, çünkü bunların hayat kurtarıcı öncelikler olarak görülmediğini belirtti.

BATI ŞERİA'DAKİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ DE SEKTEYE UĞRADI

İsrail'in hareket kısıtlamalarını yoğunlaştırdığı ve ağır baskınlar düzenlediği Batı Şeria'daki Filistinli çocukların eğitimi de sekteye uğradı. Ingram, "Ekim ayından bu yana herhangi bir günde Batı Şeria'daki okulların yüzde 8 ila yüzde 20'si kapalı. Okullar açık olduğunda ise hareket güçlüğü ya da çocukların korkması nedeniyle okullara gelen çocuk sayısı azaldı" diye konuştu. (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Genç işçilerin çalınan bir hakkı: Tatil

SONRAKİ HABER

Narin Güran cinayeti soruşturmasında yayın yasağı kaldırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa