10 Eylül 2024 08:22
Son Güncellenme Tarihi: 10 Eylül 2024 10:31

Evrensel'in manşeti | Çalınan çocukluk

TÜİK raporlarında bile gizlenemiyor: Yüz binlerce istismar vakası, binlerce çocuk yaşta doğum ve evlilik, yoksulluk, yetersiz beslenme, artan çocuk işçiliği…

Fotoğraf: DBB Basın Birimi

Paylaş

Türkiye’yi sarsan Narin cinayeti, öfke, yas ve timsah gözyaşları arasında, tüm ülke çocuklarının sıkıştığı cendereyi de bir kez daha gündeme getirdi. Çocuklarımızın sermaye, devlet ve gericilik tarafından içine itildiği durum, TÜİK raporlarında bile gizlenemiyor: Yüz binlerce istismar vakası, binlerce çocuk yaşta doğum ve evlilik, yoksulluk, yetersiz beslenme, artan çocuk işçiliği…

NARİN TOPRAĞA VERİLDİ

Diyarbakır'da katledilen ve bedeni 19 gün sonra bulunabilen 8 yaşındaki Narin Güran dün toprağa verildi. Narin’in katledildiği Tavşantepe köyünde düzenlenen ve gözaltındaki anne, baba ve ağabeyin katılmadığı cenazede çocuğun tabutuna duvak konulması dikkat çekti. AKP Milletvekili Suna Kepolu ve bazı kadınların cami önünde toplu fotoğraf çektirmesi ise tepkilere neden oldu.

6 BİN 635 ÇOCUK DOĞUM YAPTI

 TÜİK’in UNICEF’le hazırladığı “Türkiye’deki çocuklar 2023” raporuna göre 22 bin 59 kız çocuğu ve 3 bin 626 erkek çocuğu cinsel suç mağduru olarak resmi kayıtlara geçti. 16-17 yaş grubunda evlendirilen kız çocuğu sayısı 86 bin 506, doğum yapan çocuk sayısı ise 6 bin 635.

319 BİN ÇOCUK BODUR KALDI

Yoksul çocuk sayısı 7 milyonu aştı. 0-4 yaş arası 319 bin 883 çocuk yetersiz beslenme nedeniyle bodur kaldı. TÜİK’in “çocuk istihdamı” dediği çocuk işçiliği ise artıyor. 15-17 yaş arasında okurken çalışanların oranı yüzde 12. Okulu bırakan çocukların da yüzde 32’si çalışıyor.

HİZMET, SANAYİ, TARIM

Çocuk işçilerin yüzde 45.5’i hizmet sektöründe, yüzde 23.7’si sanayide, yüzde 30.8’i tarımda çalıştı. Çalışan erkek çocukların yüzde 8.5’i yaralanmalı iş kazası geçirdi. Rapora göre ‘Mutlu olmayan çocuklar’ın oranı yüzde 31’e varıyor.

"DELİLLERİ GİZLEMEK İÇİN ÖZEL ÇALIŞILMIŞ"

NARİN Güran’ın katliyle ilgili pek çok soru halen karanlıkta. Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, cinayetin organize ve profesyonelce işlendiğini belirterek “Delillere ulaşılmaması için önceden yapılmış bir çalışma var, normal bir kaybettirmeyle karşı karşıya değiliz” dedi.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ABD'li Kongre üyesinden Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrail askerlerince öldürülmesine kınama

SONRAKİ HABER

Türkiye'de çocuk olmak: İstismar, yoksulluk ve ölüm

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa