10 Eylül 2024 08:42

Narin’in öldürülmesi Bursa’da protesto edildi: Ülkemiz ölü çocuklar ve kadınlar ülkesi oldu

19 gündür kayıp olan Narin Güran’ın ölü bulunmasının ardından Bursa Kadın Platformu protesto düzenledi: "Ülkemiz ölü çocuklar ve kadınlar ülkesi oldu."

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

8 yaşındaki Narin Güran’ın 19 gün sonra cansız bedeninin bulunması Bursa’da yapılan yürüyüşle protesto edildi. Bursa Kadın Platformunun çağrısıyla Fomarada Meydanında toplanan kadınlar buradan Kent Meydanına yürüdü.

Kent Meydanında yapılan açıklamada, “Maalesef Narin ilk değil, Türkiye kayıp çocuk vakalarında dünyada ilk sıralarda. Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre 2008-2016 arasında toplam 104 bin 531 çocuk kayboldu. Ancak 2016 sonrası bilgiler yayınlanmıyor. Veri yoksa politika da yok durumu açıkça görülüyor. Türkiye, kayıp çocuklar ülkesi oldu. 2 Ağustos 2023 tarihli 'Güvenlik Birimine Gelen veya Getirilen Çocuk İstatistikleri' raporunda yer alan verilere göre 2022 yılında çocukların karıştığı olay sayısı 601 bin 754 olarak kaydedildi. 16 bin 499’u ise kayıp olması sebebiyle güvenlik birimlerine getirildi. İktidar aileyi güçlendirme politikaları izlerken çocuğun üstün yararını gözetmeyip, hane içindeki kadınların çocukların canı pahasına aileyi korumaktadır. Oysa biz, kadın ve çocuklara yönelik şiddetin en fazla yaşandığı yer olan hane içinin, yaşamak için tek seçeneğimizmiş gibi sunulan kutsallaştırılan aile olmadığını çok iyi biliyoruz. Aile içinde şüpheli kadın ölümleri, çocuk istismarı, erkek şiddeti, kadın emeği sömürüsü hızla artmaktadır” denildi.

"ÜLKEMİZ ÖLÜ ÇOCUKLAR VE ÖLÜ KADINLAR ÜLKESİ OLDU"

İstanbul Sözleşmesi ile birlikte imzalanan, Çocukların Cinsel Suistimal ve Cinsel İstismara Karşı Korunmasına İlişkin Lanzarote Sözleşmesi etkin uygulanmadığı vurgulanan açıklamada, “İktidar ve iktidarın politik ittifakları 6284 sayılı Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Kanununa saldırırken, Lanzarote Sözleşmesi’nin etkin uygulanmaması basit bir ihmal olarak açıklanamaz. Ayrıca kadına yönelik şiddet de olağanüstü boyutlara gelmiş durumda. Sadece Ağustos 2024’de 27 kadın, 6 çocuk erkekler tarafından öldürüldü, 63 kadına şiddet uyguladı, 12 kız ve oğlan çocuğu istismar edildi. 2024 yılının sekiz aylık bilançosu ise 245 kadın erkekler tarafından katledildi. Bunlardan en az 4 kadının koruma kararı vardı. Aslında ülkemiz ölü çocuklar ve ölü kadınlar ülkesi oldu” ifadeleri kullanıldı.

NARİN GÜRAN’A NE OLDU? SUÇ ORTAKLARI KİM?

AKP’nin Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu’nun Narin'in kaybolmasına ilişkin kullandığı “Bizlerin bazen bilmediği, bazen bilip de söyleyemediği şeyler var. Çünkü aile bizim dostumuzdur” ifadeleri hatırlatılan açıklamada, "Aslında erkek zihniyetin katilleri nasıl koruduğu açıkça ortaya döküldü" denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:

“Narin Güran cinayeti de Rabia Naz ve Leyla Aydemir cinayetlerinde gibi oldu bittiye getirilip kapatılmak istenecektir. Gülistan Doku’nun yıllardır bulunamaması kadınları yok sayan bu zihniyetin sonucudur. Buna izin vermeyeceğiz. Her gün sormaya devam edeceğiz: Narin Güran’a ne oldu? Suç ortakları kim? Her zaman istihbaratı ile övünen devlet küçücük bir köyde öldürülen 8 yaşındaki bir çocuk olan Narin cinayetini açığa çıkarmak zorundadır. Suçun ve suçluların tespit edilip cezalandırılması için etkin bir soruşturma yürütülmesi, kamuoyunun konu hakkında bilgilendirilmesi elzemdir. Bizler, bu sürecin takipçisi olacağız. Erkek şiddetine, çocuk istismarına dönük mücadelemizi sürdüreceğiz. Bir çocuğun veya bir kadının daha eksilmesine tahammülümüz yok. Şiddetten uzak, çocuklar için güvenli bir yaşam için sırtımızı birbirimize yaslıyor, Narin Güran için adalet istiyoruz. Çocukların korunamadığı bir ülkede onlara güvenli bir yaşam, güvenli bir gelecek için mücadeleye devam edeceğiz. Çocuklar ölürken susulmaz. Öfkeliyiz, susmuyoruz, isyan ediyoruz.” (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bakanlıktan İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne deniz kirliliği ile ilgili 1,8 milyon TL ceza

SONRAKİ HABER

Tayvan ziyaretiyle askıya alınmıştı: Çin ve ABD Cephe Komutanları görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa