10 Eylül 2024 11:52

İsrail’in planı Gazze’yi Batı Şeria’ya, Batı Şeria’yı Gazze’ye dönüştürmek

İsrailli gazeteci Noa Landau, Netanyahu'nun Gazze'yi "askeri yönetim" ile yönetmek istediğini, yerleşimcilerin de bölgeyi işgal etmek için hazırlık yaptığını yazdı.

Fotoğraf: Ashraf Amra/AA

Paylaş

İsrailli gazeteci Noa Landau, İsrail yönetiminin planının “Batı Şeria’yı Gazze’ye ve Gazze’yi Batı Şeria’ya dönüştürmek” olduğunu yazdı. Netanyahu’nun Gazze’ye yönelik insani yardımların kontrolünü de ele geçirerek bölgeyi “askeri yönetim” ile yönetmek istediğini belirten yazar, yerleşimcilerin de Gazze’yi işgal etmek için hazırlık yaptığını belirtti. 

Haartz gazetesindeki yazısında Landau, Batı Şeria için, “Aşırı sağcı hükümetin koruması altındaki yerleşimcilerin şiddeti her zamankinden daha yaygın ve ordu, Gazze’deki çatışmalardan doğrudan etkilenen güçler, ekipman ve yoğunlukla Batı Şeria’da konuşlanmaya başladı” dedi. 

BATI ŞERİA’DA İKİNCİ GAZZE

Yazının öne çıkan bölümleri şöyle: 

“Gazze’deki savaştan önce hayal bile edilemeyecek ölçekte masum sivillerin öldürülmesi rutin hale geldi ve orada yaşananlarla normalleşti. Ve tüm bunlar, İsrail’in ekim ayından bu yana Batı Şeria’ya uyguladığı ekonomik baskı ve Filistin Yönetimi’nin siyasi olarak ayaklar altına alınmasıyla birlikte ilerliyor; her ne kadar Filistin Yönetimi terörü engelleme konusunda İsrail’in sahadaki tek ortağı olsa da... Bu eğilim devam ederse, bir noktada Batı Şeria’nın tamamen Hamaslaşmasına ve Filistinliler, yerleşimciler ve ordu arasında şiddetin ve günlük sürtüşmelerin artmasına yol açacaktır. Bu ikinci bir Gazze olacaktır.”

GAZZE’YE ASKERİ YÖNETİM PLANI

“Netanyahu hükümeti Gazze’de sadece kalıcı bir İsrail askeri varlığını sürdürmeyi değil, aynı zamanda askeri yönetimi de getirmeyi amaçlıyor. Bu durum, İsrail’in yakında Gazze Şeridi’ndeki insani yardım dağıtımının kontrolünü ele geçirmeyi planladığına dair sızıntı ve raporlardan anlaşılmaktadır.” 

GAZZE’YE ÇÖKME HAZIRLIĞI 

“Aynı zamanda yerleşimci hareketi, Gazze’nin olabildiğince derinlerine sivil yerleşimler için zemin hazırlamaya başladı bile. Bunun nasıl olduğunu biliyoruz çünkü ayrılmadan önce Batı Şeria’da ve Gazze’de gördük. Önce sinagoglar orduya hizmet edecek, sonra hahamların çalıştığı kalıcı Yeşivalar olacak ve daha sonra bunların hepsi ‘cemaat’ haline gelecek. Gençler, Gazze’deki karakollar ‘yasallaşana’ kadar tekrar tekrar çıkarılacakları karavan evlere taşınacaklar.”

İŞGAL PLANI NASIL İŞLEYECEK? 

“Cuma günkü Haaretz’de Shany Littman bu hareketin bir liderinin planı açıkladığını aktarıyor: ‘Önce (sınır) çitinin ötesinde bir tür ibadet yapmamızı onaylayacaklar, sonra orada biraz daha uzun süre kalmamıza, belki bir gece uyumamıza, diyelim ki haftada bir kez orada uyumamıza izin verecekler ve bu şekilde, yavaş yavaş, çitin diğer tarafına gerçekten yerleşeceğimiz bir duruma gelmeyi umuyoruz.’” 

GAZZE VE BATI ŞERİA FARKI SİLİNECEK

“Gelecek nesiller için tarihi belirleyebilecek tarihi günler yaşıyoruz. Eğer bu gidişat kısa sürede durdurulmazsa, Gazze ve Batı Şeria arasındaki farkların geri dönülmez bir şekilde silinmesi çok olası. Her iki bölge de işgal, İsrail askeri rejimi ve bunların yanı sıra yerleşimler, ileri karakollar ve siviller arasında her gün yaşanan şiddetli sürtüşmeler altında yanacak ve gün geçtikçe daha da aşırı hale gelecek.”

“Bu koşullar altında, İbrahim Anlaşmalarının genişletilmesi umudu da çöpe atılabilir. Bölgesel ittifaklar yerine Donald Trump’ın Evanjelik destekçilerinin beklediği Yecüc ve Mecüc savaşını yaşayacağız.”

ATEŞKES ANLAŞMASI SON ŞANS 

“Gazze’de bir rehine ve ateşkes anlaşması bu kıyamet vizyonunu önlemek için son şansımız olabilir. Gazze Şeridi’nde sağlanacak bir ateşkes Batı Şeria’da gerilimin azalmasını kolaylaştıracaktır. Bu kesinlikle şiddet döngüsünü sona erdirmeyecek, ancak kötüye gidişi biraz yavaşlatacak ve alternatiflerin yaratılmasına olanak sağlayacaktır. Tabii bunları geliştirecek birilerinin olacağını varsayarsak.” 

“Kaosun baş aktörlerinden biri olan (aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı) Ben-Gvir, şu anda tüm bunlar hakkında konuşmamızı gerçekten istemiyor. Çok geç olana kadar gözümüze kum topları atmak istiyor.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Maden şirketleri Hasandin'in ardından Akdoruk'a göz dikti

SONRAKİ HABER

İzmir merkezli 13 ilde IŞİD operasyonu 27 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa