10 Eylül 2024 13:22

SADAT'ın Evrensel'e açtığı dava 28 Ocak 2025'e ertelendi

SADAT'ın Genç Hayat ekinde yayımlanan yazı nedeniyle Evrensel'e açtığı tazminat davasının ilk duruşması görüldü. Dosya zaman aşımı yönünden incelenecek, bir sonraki duruşma 28 Ocak 2025'te görülecek.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

SADAT'ın, gazetemizin eklerinden Genç Hayat’ın 9 Haziran 2021 tarihli 388. sayısında yayımlanan, “Bir Olay: SADAT üzerine iddialar ve Bir Kavram: Paramiliter Örgüt” başlıklı yazıya açtığı dava 28 Ocak 2025'e ertelendi.

SADAT’ın kurucusu Adnan Tanrıverdi’nin “kişilik haklarına saldırı” iddiasıyla açılan davanın Bakırköy 4. Asliye Ticaret Mahkemesinde görülen ilk duruşmasında SADAT'ın avukatı davanın kabulünü, Evrensel'in avukatı Devrim Avcı ise reddini istedi. Av. Avcı, zaman aşımı itirazında bulundu.

9 Haziran 2021 tarihinde yayımlanan yazıya 28 Aralık 2023 tarihinde dava açan SADAT, haberi öğrenme tarihinin 30 Ekim 2022 olduğunu öne sürmüştü. Dava tarihi ile haberin yayımlanma tarihi arasında 2 yıldan uzun süre bulunduğuna dikkat çeken ve zaman aşımı itirazından bulunan Av. Avcı, haberin öğrenilme tarihinin ispat edilmesini istedi.

Mahkeme, Büyükçekmece 5. Sulh Ceza Mahkemesi ve İstanbul 17. Asliye Hukuk Mahkemesine, Evrensel'e yazılan yazıların akıbetinin sorulmasına karar verdi. Ayrıca mahkeme, davacıya, haberin öğrenilme tarihine ilişkin delillerin ibraz edilmesi için 2 haftalık kesin süre verdi. Deliller ibraz edildikten sonra zaman aşımı itirazının değerlendirileceğini ve ara karar oluşturulacağını belirterek bir sonraki duruşma için 28 Ocak 2025 saat 10.25'e gün verdi.

AV. AVCI: GAZETEMİZE KARŞI ÖZEL BİR POLİTİKA İZLENİYOR

Duruşma sonrası açıklama yapan Evrensel'in avukatı Devrim Avcı, "Her habere dava açmak, siyasi iktidara yakın taraflarda bir gelenek haline geldi. Gazetemize karşı özel bir politika izleniyor" dedi.

Evrensel'in tazminat davaları dışında da davalarla karşı karşıya kaldığını vurgulayan Avcı, "Sadece tazminat davaları değil, erişim engelleme, ilan kesme gibi birçok dava ile karşı karşıya kalıyoruz. Eleştiriye tahammülü olmayan bir iktidarla karşı karşıyayız. Bu dava da onlardan biri" ifadelerini kullandı.

SADAT daha önce de yazarımız Yusuf Karadaş’ın 19 Ekim 2021 tarihinde yayımlanan “İktidarın karanlık örgütü SADAT” başlıklı yazısına  “kişilik haklarına saldırı” iddiasıyla dava açmıştı. 15 bin lira tazminat cezası verilen dava istinafa taşınmıştı.

YAZARLARIMIZ SÖZERİ VE ÇARALAN DA YARGILANIYOR 

Öte yandan yazıları ve gazetecilik faaliyetleri nedeniyle yargılanan yazarlarımız Ceren Sözeri ve İhsan Çaralan da bu hafta hakim karşısına çıkacak.

Yazarımız Akademisyen Ceren Sözeri hakkında, Turkuvaz Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Albayrak tarafından, “ticari itibarının zedelendiği” iddiasıyla 200 bin lira tazminat talebiyle açılan davanın 11’inci duruşması, yarın (11 Eylül Çarşamba) İstanbul 2. Asliye Ticaret Mahkemesinde görülecek.

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ve bir günlüğüne Nöbetçi Yayın Yönetmenliği yapan Evrensel Yazarı İhsan Çaralan hakkında “Cumhurbaşkanı'na hakaret” iddiasıyla açılan davanın üçüncü duruşması ise cuma günü İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Meteoroloji'den yeni uyarı: 7 ilde kuvvetli yağış bekleniyor

SONRAKİ HABER

TPD: Toplumda intiharı konuşmak için eyleme çağırıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa