10 Eylül 2024 16:05

‘Sınırsız Kütüphane’ sergisi açılıyor

Farklı hapishanelerden 96 mahpus ve dışardan 34 fotoğrafçı, grafiker ve heykeltıraşın yer aldığı “Sınırsız Kütüphane” sergisi Aznavur Pasajı’ndaki Karşı Sanat Çalışmaları’nda 13 Eylül’de açılıyor.

Fotoğraf: Paşa İmrek

Paylaş

Görülmüştür Kolektifi, Red Fotoğraf grubu ve Karşı Sanat iş birliğinde İstanbul’da İstiklal Caddesi Aznavur Pasajı’ndaki Karşı Sanat Çalışmaları’nda “Sınırsız Kütüphane” sergisi 13 Eylül’de açılıyor.

Hapishanelerde üretilen sanat nesneleri ve düşünce ürünlerinin dışarıyla kurduğu bağı önemsediklerini belirten ekip, “Bugüne baktığımızda yasaklar ve sansürlere rağmen fiziki ve sanal kütüphanelerin insanlık tarihine sunduğu katkı sınırlandırılamaz. Yazarların ve kitapların var olması kültürün var olması ve paylaşılması demektir. Tartışmaya açık olan, kimi zaman da sadece ‘içeriyi betimleyen edebiyat’ ön yargısına yol açan ‘hapishane edebiyatı’ ortaya çıkmış ve bu alanda oldukça hacimli bir külliyat oluşmuştur” diyor.

Sergide farklı hapishanelerden 96 mahpus ve dışarda olan 34 fotoğrafçı, grafiker ve heykeltıraş yer alıyor.

Yazarları hâlâ hapishanede olan, son 30 yılda içeride üretilmiş/yazılmış yüzden fazla edebi eser, kitap, resim ve karikatür sergi için toplandı. Daha önce, 14 yıl boyunca politik mahpusların Görülmüştür Kolektifine yolladığı kitaplara, “Görüşeceğiz Grubu”nun da arşivinde olan kitaplar eklendi. Hapishanelere yüzden fazla davetiye yollandı, bu davete cevap olarak içeriden mahpuslardan ve dışarıdan mahpus ailelerinden yeni kitaplar geldi.

Böylelikle yazarları halen hapishanede olan devasa bir kütüphane oluşturuldu.

Mahpusların yazdığı şiir, roman, öykü ve deneme türü kitapların yanı sıra, hapishanede üretilen edebiyat ve karikatür dergileri, hapishane konulu kitaplar da sergide yer aldı.

Yıllardır fiziksel özgürlüğün kısıtlandığı yerde düşünsel özgürlüğün sınırsızlığında üretilen eserlerin yer aldığı belirtilen sergi, 9 Ekim’e kadar ziyaret edilebilecek. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

EMEP: Sermayedarların elini ovuşturduğu OVP, ücretli kölelik programıdır

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen ve Veli-Der Didim Şubesi: Çocuklarımız için aydınlık gelecek istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa