10 Eylül 2024 16:15
Son Güncellenme Tarihi: 10 Eylül 2024 16:51

Türkiye 13 yıl sonra Arap Birliği zirvesine katıldı: Suriye heyeti salonu terk etti

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye'nin 13 yıl sonra ilk kez temsil edildiği Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısına katıldı.

Fotoğraf: Arda Küçükkaya/AA

Paylaş

Türkiye 13 yıl aradan sonra ilk kez Arap Birliği zirvesine katıldı. Kahire’de gerçekleşen Arap Birliği Dışişleri Bakanları konseyi toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Netanyahu'ya destek vermeye devam edenler, devam eden soykırımın da suç ortakları oluyor. Onlar da hesap verecek" dedi. Fidan'ın konuşması sırasında Suriye heyeti salonu terk etti.

Türkiye, 13 yıl sonra ilk kez Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyine katıldı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ve üyelere davet için teşekkür etti. 

İsrail'in Gazze'deki saldırılarına dair konuşan Hakan Fidan, "İslam dünyası, Harem-i Şerif'in İslami kimliğini korumak için ne gerekiyorsa yapacaktır. Aynı ruhla, uluslararası topluma İsrail'in eylemlerini durdurması için baskı yapmak üzere ortak eylemimizi sürdüreceğiz. Sorumlular uluslararası mahkemelerde hesap vermeli. Bir şeyin açıklığa kavuşturulması gerekiyor: Netanyahu'ya destek vermeye devam edenler, devam eden soykırımın da suç ortakları oluyorlar. Onlar da hesap verecekler."  ifadelerini kullandı.

TÜRK-ARAP EKONOMİ FORUMU İSTANBUL'DA YAPILACAK

Konuşmasının devamında Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin Türkiye ziyaretini hatırlatan Fidan, "Arap Ligi devletleriyle çalışmalarımız, ortak mekanizmalarımız sürüyor. İşbirliği mekanizmalarımıza devam etmek ve bunları çoğaltmak durumundayız. Kaybedecek daha fazla zaman yok. Türk-Arap Ekonomi Forumu, ekim ayında İstanbul'da 15. oturumunu gerçekleştirecek. Bu, ekonomik bağlarımızı daha da geliştirmek ve yeni işbirliği yolları keşfetmek için başlıca araçlarımızdan biri" dedi.

"Arap ve Müslüman dünyasındaki bölünmelerin, dış müdahale ile manipülasyona kapı açtığını" savunan Fidan, "Bölgemizin içinden geçtiği bu çalkantılı dönemde, birlik içinde hareket etmemiz kritik öneme haiz. Bölgesel istikrar ve güvenlik için birlikte çalışmalıyız, başka seçeneğimiz yok" diye konuştu.

SURİYE HEYETİ SALONU TERKETTİ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın konuşması sırasında Suriye heyeti salonu terk ettiği bildirildi. Gazetemiz Yazarı Hediye Levent, Suriye heyetinin tavrının açık bir protesto olduğunu ifade ederek "Ankara-Şam arasında işler Ankara'nın istediği gibi gitmiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Toplantıya katılım için karar, Arap Birliği'ne geçen yıl geri alınan Suriye dahil üyelerin oy birliğiyle alındı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İşten atılan işçiler için ara bulucu süreci başladı

SONRAKİ HABER

Yıldız Teknik Üniversitesi kulüplerinden Narin Güran çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa