10 Eylül 2024 16:41

İsrail ordusu, Ayşenur Ezgi Eygi'yi "İsrailli askerin öldürmüş olabileceğini" itiraf etti

İsrail ordusu, Ayşenur Ezgi Eygi'nin Batı Şeria'daki eylem sırasında "İsrail askerleri tarafından öldürülmüş olabileceğini" itiraf etti.

Fotoğraf: Tayfun Coşkun/AA

Paylaş

İsrail ordusu, Batı Şeria'nın Beyta beldesinde 6 Eylül'de katıldığı eylemde öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi'nin "İsrail askerleri tarafından öldürülmüş olabileceğini" itiraf etti.

İsrail ordusu, Eygi'nin Beyta beldesinde katıldığı işgal karşıtı eylemde İsrail askerleri tarafından başından gerçek mermiyle vurularak öldürülmesine ilişkin ön soruşturmayı tamamladığını açıkladı. Açıklamada, Eygi'nin İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu "kasıt olmadan öldürülmüş olabileceği", Eygi’yi vuran İsrail askerinin, "bu sırada başka bir göstericiyi hedef almak istediği" iddia edildi. İsrail Askeri Polisi Cezai Soruşturma Birimi tarafından yürütülen soruşturmanın sonuçlarının Askeri Savcılığa sunulacağı aktarıldı. Ayrıca İsrail'in, Eygi'nin cesedi üzerinde otopsi talebinde bulunduğu kaydedildi.

İsrail ordusu yaptığı ilk açıklamada, askerlerin "taş atanlar karşısında kendilerini tehdit altında hissettiği ve bu nedenle ateş ettiğini" savunmuştu.

Öte yandan İsrail keskin nişancısının, Eygi'nin vurulduğu noktaya yaklaşık 240 metre mesafede bölgeye hakim yüksek bir tepede konuşlandığı ortaya çıkmıştı.

Görgü tanıkları, İsrail askerlerinin ateş açtığı sırada "çevrede sükunetin hakim olduğunu" vurgularken olayın şahidi bir kişi İsrail keskin nişancısının Eygi'yi vurduktan sonra sevinç gösterisinde bulunduğunu söylemişti.

Türk-Amerikan vatandaşı 26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Eygi, 6 Eylül'de işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentine bağlı Beyta beldesinde düzenlenen işgal karşıtı gösteride İsrail keskin nişancısı tarafından açılan ateş sonucu başından vurularak hayatını kaybetmişti. 

BLINKEN: KABUL EDİLEBİLİR BİR DURUM DEĞİL

Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrail askerlerince öldürülmesine ilişkin konuşan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "Onun öldürülmesi hem sebepsiz hem de haksızdı. Hiç kimse protestoya katıldığı için vurulmamalı ve öldürülmemeli. Bize göre, İsrail güvenlik güçlerinin Batı Şeria'daki faaliyetlerinde, angajman kurallarında yapılacak değişiklikler dahil bazı nihai değişiklikler yapması gerekmektedir. Aşırılık yanlısı yerleşimciler Filistinlilere saldırdığında güvenlik güçlerinin görmezden geldiğine dair bazı raporlara uzun zamandır şahit oluyoruz. İsrail güvenlik güçlerinin Filistinlilere karşı aşırı güç kullandığını gördük ve şimdi de İsrail güvenlik güçleri tarafından öldürülen ikinci bir ABD vatandaşı var. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Bu değişmeli ve biz bunu İsrail hükümetinin çoğu üyesine açıkça ifade edeceğiz." dedi.

Eygi'nin ailesi, çocuklarının öldürülmesine ilişkin bağımsız bir soruşturma için ABD yönetimine çağrı yapmıştı. (AA)

 

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

Altınmarka işçileri: Ürettiğimiz ürünlerin tadını bile bilmiyoruz

SONRAKİ HABER

Bolu Göynük’te orman yangını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa