11 Eylül 2024 06:47

Ücretsiz yemek yok, pahalı simit var!

Artan çocuk yoksulluğuna karşın MEB, 1 öğün ücretsiz yemek vermek bir yana okul kantinlerinde piyasadan bile yüksek fiyattan gıda satışına izin veriyor. Sokakta 15 TL olan simit, okulda 20 TL.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Vural NASUHBEYOĞLU
İstanbul

Her 3 öğrenciden 1’inin okula aç gittiği Türkiye’de öğrencilere okullarda bir öğün ücretsiz yemek vermeyen Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı okullardaki kantin fiyatları da uçtu. Simitten tosta, çorbaya kadar birçok gıda kamuya ait okul kantinlerinde çarşı pazardan daha pahalı.

SİMİT FIRINDA 15, OKULDA 20 TL

2024-2025 eğitim öğretim yılı için İstanbul Kantinciler Esnaf Odası tarafından kamu okulları için belirlenen kantin fiyatları açıklandı. Buna göre İstanbul’da pastane veya simitçi arabalarında 15 TL’ye satılan simit okul kantinlerinde 20 TL’ye satılacak. Simidin yanı sıra açma ve poğaça da 20 TL. 0.5 mililitre su 10 TL, çay 20 TL, kaşarlı tost ise 50 TL’den satışa sunulacak.

ESNAF LOKANTASI DAHA UYGUN

Kek 30, kurabiye ise 40 TL’den satılacak. Esnaf lokantalarında 30-35 TL’ye bulunabilen çorba kantinlerde 40 TL’den satışa sunulurken, 3 çeşit tabildot yemek için öğrenci ve öğretmenlerden 130 TL alınacak. Kantinlere emanet bırakmanın bedeli bile 30 TL oldu.

KİRASI MEB’E, BEDELİ ÖĞRENCİYE

Okullarda çocuklara bir öğün ücretsiz yemek ve su vermeyeceğini ilan eden MEB, çocukların sağlıklı beslenme hakkını da ranta dönüştürmüş durumda. Okullara yeterli ödenek ayırmayarak kantin ihaleleri ve kiralarının ranta dönüştürülmesi veli ve öğrencileri vuruyor. Geçtiğimiz yıl İstanbul’da okul kantin kiralarına yüzde 200’leri aşan zam istenmesine tepki gösteren kantincinler uyarmıştı: “Fahiş kira artışı talebi fiyatlara yansıyacak. Öğrenci ve veliler de mağdur olacak.”      

Okul kantininin yemek fiyatları listesi

3 ÖĞRENCİDEN 1’İ OKULA AÇ GİDİYOR 

İstanbul Planlama Ajansının (İPA) verilerine göre; Türkiye'de her 3 öğrenciden 1'i okula gitmeden önce hiç kahvaltı yapmıyor. Öğrencilerin yüzde 60'ı haftada en az bir gün kahvaltı yapmazken yüzde 19.2'si de parasızlık nedeniyle haftada en az bir gün aç kalıyor. Ayrıca çocukların yüzde 2'si okuldan sonra hiç akşam yemeği yiyemiyor ve yüzde 1.9'u ekonomik sebeplerle her gün aç kalıyor.

ÖNCEKİ HABER

Gülistan Kılıç Koçyiğit: Narin’in ölümünün ardındaki gerçekleri açıklayın

SONRAKİ HABER

Avustralya'da çiftçiler, Meclis önünde hükümetin tarım politikalarını protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa