11 Eylül 2024 04:44

Tamam mı devam mı?

"Patlıcan 24.99, fasulye 49.95, kabak 24.75… Aynen TÜİK’in açıkladığı 51.97 enflasyon oranı gibi. Etiketler TÜİK’le kanka olmuş."

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Gebze’den bir işçi

Anlamadım gitti yahu? Memlekette büyüme hızı hep artı olarak açıklanıyor. Nitekim yine aynı lafı duyduk. Yine büyümüşüz!

Lamı cimi yok, basbayağı büyüdük işte! Mesela yaşımız arttı, büyüdük yani! İşsiz sayımız 10 milyonun üzerine çıktı, büyüdük yani! Memleket uçacak dediler, gökyüzüne bakmaya başladık. Bir de ne görelim, bulutlar yangın dumanı içinde. Memleketin dağı, taşı, ormanı, suyu büyük inşaat şirketlerine büyük arsalar bulmak için talan edilip, yakılıp yıkılıyor. Memleket yangın yeri, oturup kıçımızın üstüne büyüdük yani! Faturalardaki rakamları okuyamaz duruma geldik, büyüdük yani! Pazara, çarşıya, markete, kasaba, bakkala giden ayaklar azalmaya başladı. Cüzdandaki kredi kartlarının sayısı artarken, ödenemeyen borçlar artmaya başladı. Büyüdük yani! Büyük şirketlerin kârlarına baktık da bir hayli büyürken, vermedikleri vergileri görünce...

Büyümesine büyümüşüz de amma velakin pazara gidince sanırsın ki patates, soğan değil de kuyumcudan altın alıyoruz. Fiyatlar büyümüş, ücretler küçülmüş. Geçtim öyle kilo kilo almayı, kilonun yarısını bile zor alıyoruz. Tezgahın başında pazarcı soruyor, bu kadar yeter mi? Yetmez demek zoruna gidiyor, yeter diyorsun! Fasulye yarım kilo, beş altı tane hıyar, en ucuz domates, en fazla bir kilo patates, patlıcan bibere yan gözle bakıp pazarı terkidiyar ediyoruz.

Kasabın hiç önünden geçilmiyor. Et, kıyma mübarek ateş gibi! Nasıl da yakıyor insanı. İnsanın dili tutuluyor, üzerindeki etiketi görünce. Keşke diyorsun, paradan, puldan, sayıdan, matematikten falan anlamasaydım! Gerçi pek anlıyor da sayılmayız, bu yüzden matematiği bile okullarda seçmeli ders yapacaklarmış. Hadi biz anlamıyoruz, anlaması gerekenler de anlamıyor açıkçası! Sanırım yetkili, etkisiz bakanlar, medarı iftiharımız TÜİK etiketlerin küsurlu bölümlerini okuyor ve sadece gördüğünü kuruş olarak hesaplıyor ki, hayat ucuz, ekonomi çok iyi, uçuşta diyebiliyor! Ah canım benim, kıyamam sana! Gerçekten etiketlere baktığımızda, garip rakamlar var.

Patlıcan 24.99, fasulye 49.95, kabak 24.75… Aynen TÜİK’in açıkladığı 51.97 enflasyon oranı gibi. Etiketler TÜİK’le kanka olmuş.

Et dedim de iş başka yere gitti. Kusura bakmayın, bu da benim kusurum olsun. Söz veriyorum bir daha et demeyeceğim. Ta ki et yiyene kadar! O zamana kadar ayvayı yemeye devam!

Siz ne dersiniz? Tamam mı, devam mı?                    

ÖNCEKİ HABER

Kılıçlı yemin | Murat Emir: Hulusi Akar ve Yaşar Güler'in sessizliği manidar

SONRAKİ HABER

İşe iade davasını kazanan işçiler işe geri alınmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa