10 Eylül 2024 17:58

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi Koordinatörü: Arama çalışmalarında zafiyet gösterildi

"İlk olarak aile bireylerinden şüphelenilmesi hususu göz önüne alınmadı. Arama ve kurtarma aşamasında çok büyük zaaflar vardı, gerekli hassasiyet ve özen gösterilmedi.”

Fotoğraf: Anka

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
Diyarbakır

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesindeki Tavşantepe köyünde 21 Ağustos’ta Kur’an kursundan çıktıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamayan 8 yaşındaki Narin Güran’ın cansız bedeni arama çalışmalarının ardından 19’uncu gününde köyün yakınındaki Eğertutmaz Deresi’nin kenarında bulundu. 2 kez arama yapılan derede 3. aramayla birlikte bulunan cenaze arama çalışmalarının sağlıklı yürütülüp yürütülmediği sorularını da beraberinde getirdi.

Diyarbakır Barosu Narin’in kaybolmasından itibaren süreci yakından takip eden kurumlardan biri. Arama çalışmalarına ilişkin konuştuğumuz Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi Koordinatörü Avukat Mehmet Işık, “En başından beri biz de arama çalışmalarını takip ediyorduk. Narin’i arama çalışmalarının çok sağlıklı yürümediğini defalarca kez söyledik. İlk olarak aile bireylerinden şüphelenilmesi hususu göz önüne alınmadı. Ailesi ve köylülerle beraber arama yapıldı. Arama ve kurtarma aşamasında çok büyük zaaflar vardı, gerekli hassasiyet ve özen gösterilmedi” dedi.

Burada kolluğun aileyi ve köylüleri arama kurtarma çalışmasından çekip süreci daha sağlıklı yürütmesi gerektiği vurgusu yapan Işık şöyle devam etti: “Burada kolluk her zamanki gibi bir zafiyet gösterdi. Öncelikle soruşturmaya zarar verdi. Sonra da kamu vicdanını yaralamış oldu” dedi. Işık son olarak gözaltındaki şüphelilerin adliyeye getirildikten sonra birçok sorunun cevabının alınabileceğini söyledi. 

RABİA NAZ OLAYI OLAY YERİ İNCELEME VE KOLLUK SÜRECİ

Giresun’un Eynesil ilçesinde 12 Nisan 2018’de şüpheli şekilde hayatını kaybeden Rabia Naz Vatan olayına ilişkin “Rabia Naz Vatan Araştırma Komisyonu” kuran İstanbul Barosu tüm süreci inceledikleri bir değerlendirme raporu yayımlamıştı. Kolluğun soruşturma aşamasındaki eksiklerine değinilen raporda olay yerindeki kalabalığın uzaklaştırılması gerekirken kolluğun olay yerinde bulunan şüpheli dahi olabilecek şahıslarla beraber, olayın olabileceği yerleri birlikte incelediği, olay yeri yakınında bulunan şahısların kontrol edilmediği, şahitlerin birbirleriyle konuşmalarının engellenmediği tespiti yapıldı. Raporda “Aynı şekilde olay yeri olduğundan şüphelenilen Vatan Apartmanı’nın giriş çıkışları engellenmemiş, çatıda bulunan müteveffaya ait çanta, kolluğun çatıdaki incelemesinden saatler sonra vatandaşlar tarafından bulunmuştur” denildi.

ÖNCEKİ HABER

İşe iade davasını kazanan işçiler işe geri alınmıyor

SONRAKİ HABER

Bu yıl ortalamanın iki katı orman yandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa