10 Eylül 2024 20:28

Eğitim Sen Samsun Şubesi: Eğitim hakkına erişimin önündeki bütün engeller kaldırılmalı

Samsun'da Eğitim Sen üyeleri, 2024-2025 eğitim öğretim yılı başlarken devam eden sorunlara dikkat çekti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eğitim Sen Samsun Şubesi yeni eğitim öğretim dönemine ilişkin açıklama yaptı.

Süleymaniye geçidinde toplanan kitle 2024-2025 eğitim öğretim yılına başlarken eğitimin artarak devam eden sorunlarını dile getirdi.

Açıklamaya Eğitim Sen ve  KESK üyelerinin yanı sıra emekten yana siyasi parti ve derneklerin temsilcileri de katılarak destek verdi.

Açıklamada “Parasız, bilimsel, demokratik eğitim” “Sermayeye değil eğitime bütçe” “Eğitim hakkı engellenemez” sloganları atıldı.

Eğitim Sen Samsun Şube Başkanı İsmail Yavuz'un okuduğu açıklamada “Ekonomik krizin ağırlaşarak sürmesi nedeniyle eğitim masraflarının artması, ÇEDES ve benzeri projeler üzerinden eğitimin dinselleştirilmesi çabaları, laikliğe ve bilime aykırı müfredat değişiklikleri, öğrencileri Mesleki Eğitim Merkezleri’ne (MESEM) yönlendirme girişimleri, Öğretmenlik Mesleği Kanunu (ÖMK) tartışmaları, çok sayıda bölgede taşımalı eğitime son verilmesi gibi konular bu eğitim yılının temel tartışma başlıkları arasında yer almaktadır” denildi.

"ÖĞRETMEN AÇIKLARI SORUN OLMAYI SÜRDÜRÜYOR"

Yavuz “Okulların fiziki altyapı ve donanım eksikliklerinin giderilmemesi, kalabalık sınıflar, ikili öğretim, taşımalı eğitim, çocuk ve gençlerin dini cemaat ve vakıfların kreşlerine ve yurtlarına yönlendirilmesi, çocuklara yönelik taciz ve istismar vakaları geçtiğimiz eğitim öğretim yılında da devam etmiştir” ifadelerini kullandı.

Öğretmen açıkları sorun olmayı sürdürmekte, mülakata ve arşiv araştırmasına dayalı sözleşmeli öğretmenlik ve ücretli öğretmenlik uygulaması eğitim emekçileri arasındaki eşitsizliği ve adaletsizliği derinleştirmektedir. Öğretmenlik Meslek Kanunu ile “eşit işe eşit ücret” uygulamasına son verilmesi, ataması yapılmayan öğretmenler gibi çok sayıda sorun eğitim sisteminin çözüm bekleyen sorunları bulunmaktadır.

Yavuz, eğitime erişimde kız çocuklarının, mülteci çocukların, anadili farklı olan çocukların, engelli çocukların ve geçici koruma altındaki çocukların dezavantajlarını ortadan kaldıracak adımların yıllardır atılmadığını anlattı.

“Türkiye, bir deprem ülkesi olarak sık sık doğal afetlerle karşı karşıya kalmaktadır” diyen Yavuz, “Özellikle 2023 yılında meydana gelen büyük depremler, eğitim sistemini derinden etkilemiş ve eğitimde birçok sorunu beraberinde getirmiştir. Deprem sonrasında birçok okul binası yıkılmış veya ağır hasar görmüştür. Okulların fiziksel altyapısı, öğrencilerin güvenli bir ortamda eğitim almalarını sağlayacak nitelikte değildir. Eğitim binalarının yetersizliği, geçici konteyner sınıflarla çözülmeye çalışılsa da uzun vadede bu durum öğrencilerin eğitiminin aksamasına neden olmaktadır. Depreme dayanıklı okul binalarının hızla inşa edilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Yavuz “Türkiye’de çok sayıda öğrenci okula kahvaltı yapmadan gitmekte, yine birçok öğrencinin okulda yemek yemeden günü tamamladığı ve eve döndüğü görülmektedir. Bu sorun temel ve acilen çözülmesi gereken bir sorundur” dedi.

MEB ÖĞRENCİLERİN AÇIK LİSEYE YÖNELMESİNİ KOLAYLAŞTIRAN ADIMLAR ATIYOR”

Yavuz devamında şunları vurguladı:

“Özellikle 4+4+4 eğitim sistemine geçiş sonrasında, öğrencilerin istemedikleri okul türlerine otomatik olarak kaydedilmeleri, açık liseye yönelimi artırmıştır. Bu durum, öğrencilerin istemedikleri halde meslek lisesi veya imam hatip liselerine kaydedilmeleri sonucu ortaya çıkmıştır. Birçok öğrenci, bu okullarda eğitim görmek yerine açık öğretim liselerine geçiş yapmayı tercih etmiştir.

MEB, son yıllarda açık öğretim lisesine geçişi kolaylaştırıcı adımlar atmıştır. Bu adımlar, hem üniversite sınavlarına hazırlık sürecindeki öğrencilerin örgün eğitimi bırakıp açık liseye geçmelerini hem de okuldan ayrılmak zorunda kalan veya örgün eğitimi tercih etmeyen öğrencilerin sayısını artırmıştır.

2024 verilerine göre, açık öğretim lisesinde okuyan öğrenci sayısı 1 milyon 750 bine ulaşmıştır ve önümüzdeki eğitim öğretim yılında bu sayının daha da artması beklenmektedir.

Özellikle son yıllarda MEB’in öğrencileri imam hatip liselerine yönlendirme girişimleri, açık lisede okuyan öğrenci sayısının artmasına neden olmuştur.”

“EĞİTİM HAKKINA ERİŞİMİN ÖNÜNDEKİ BÜTÜN ENGELLER KALDIRILMALIDIR”

Açıklamada şu talepler dile getirildi:

  • Okul ve kırtasiye masrafları devlet tarafından karşılanmalıdır.
  • Bütün eğitim kademelerinde öğrencilere ücretsiz yemek hizmeti sunulmalıdır.
  • Eğitim bütçesi acilen artırılmalıdır.
  • Eğitimde kamu hizmeti anlayışı güçlendirilmeli ve kamusal eğitim politikaları benimsenmelidir.
  • Eğitim hakkının önündeki bütün fiziki ve yasal engeller kaldırılmalıdır.

(Samsun/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Narin Güran'ın 2009'da ölen ablasının ölümüne ilişkin de soruşturma başlatıldı

SONRAKİ HABER

Murat Kurum ile Ekrem İmamoğlu görüştü: Verimli bir görüşme yaptık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa