DİSK üyesi işçiler Gebze'de seslendi: İnsanca yaşamak istiyoruz!

DİSK üyesi işçiler “Gelirde adalet, vergide adalet, ülkede adalet” eylemleri kapsamında Gebze Kent Meydanında haykırdı: "İnsanca yaşamak istiyoruz!"

11 Eylül 2024 10:34
Paylaş

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), “Gelirde adalet, vergide adalet, ülkede adalet” şiarıyla ülkenin dört bir yanında yaptığı eylemler kapsamında Gebze Kent Meydanında basın açıklaması yaptı.

DİSK üyesi işçilerin katılımıyla gerçekleşen eylemde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Bu düzenin bütün çarkı yoksuldan alıp zengine vermek için dönüyor. Bu düzenin bütün çarkı yoksulu daha yoksul, zengini daha zengin yapmak için dönüyor" dedi.

"Vergide adalet istiyoruz", "İnsanca bir yaşam istiyoruz" ve "Genel grev genel direniş" sloganlarının atıldığı eyleme DİSK'e bağlı sendikalara üye işçilerin yanı sıra Emek Partisi, DİP, Uid-Der gibi kurumlar da destek verdi.

"İNSANCA YAŞAYACAK ÜCRET İSTİYORUZ"

İki yılı aşkın süredir gelirde, vergide ve ülkede adalet için mücadele yürüttüklerini belirten Çerkezoğlu, "İş yerlerinden başladık, vergi daireleri önlerine gittik. Sayısız mitingler yaptık, İstanbul'dan, Ankara'ya yürüdük. Bu taleplerimiz için yürüttüğümüz mücadelenin bugün yeni bir sürecinde hep birlikte bir aradayız. Yine günlerdir alanlardayız. Önce iş yerlerinde arkadaşlarımız, bildirilerimizi ve taleplerimizi okudu. Ardından Kırşehir'den Gaziantep'e Adana'dan Artvin'e, Muğla'dan, Manisa'ya, Balıkesir'den, Çanakkale'ye, Tekirdağ'a kadar alanlarda, meydanlarda işçi buluşmalarında yan yana omuz omuza olduk. Bugün de işçi kenti Gebze'de birlikteyiz" dedi.

"ÇOCUKLARINI KORUYAMAYAN ÜLKENİN GELECEĞİ OLMAZ"

Narin Güran cinayetine dikkat çeken Çerkezoğlu, "Okullar açıldı, yüz binlerce evladımız her türlü eşitsizlik ve adaletsizlikle birlikte eğitim hayatlarının yeni bir yılına başladı. Fakat Diyarbakır'ın bir köyünde, bir evladımız, Narin'in, arkadaşlarıyla birlikte olamamasının, ilk derslerinin heyecanını yaşayamamasının üzüntüsünü hepimiz yüreklerimizde hissediyoruz. Bu ülkede vicdanı olan herkes Narin'in acısını hissediyor. Narin hepimize büyük bir acı bıraktı. Ama aynı zamanda bizlere büyük bir sorumluluk bıraktı. Çünkü biliyoruz ki çocuklarını koruyamayan bir ülke, geleceğini de koruyamaz. Çocukları her türlü kötülüğe, eşitsizliğe, adaletsizliğe karşı koruyamayan bir ülkenin geleceği de olmaz. Cezasızlığın yaygınlaştığı, adalete olan güvenin sarsıldığı, hırsızların arsızların dolandırıcıların suçunun yarıya indirildiği bir ülkenin asla geleceği olmaz. Çocuklarımızı koruyan İstanbul Sözleşmesi'nden bir gece yarısı çıkılan bir ülkenin geleceği olmaz. Okulda olması gereken çocuklarımızın çalışmak zorunda olduğu ve çalışırken hayatını kaybettiği bir ülkenin geleceği olmaz. Eğitimden sağlığa, güvenlikten, adalete kadar bütün sistemin bozulduğu bir ülkenin asla geleceği olmaz" diye konuştu.

"ÇARKLAR ZENGİN İÇİN DÖNÜYOR"

"O nedenle DİSK olarak her alanda adalet diyoruz" diyen Çerkezoğlu, "Gelirde adalet diyoruz. Vergide adalet diyoruz. Ülkede adalet diyoruz. Çocuklarımızın yaşamının ve geleceğini güvende olduğu bir ülke için mücadele etmek hepimizin boynunun borcu. Bunu burada bir kez daha ifade ediyoruz. Vergide adalet istiyoruz. Ürettiğimiz değeri hakça paylaşmak istiyoruz. İnsanca yaşayacak bir ücret istiyoruz. İnsanca çalışmak istiyoruz. Sendikal haklarımız güvence altında olsun istiyoruz. Ocakta aldığımız ücreti nisanda, mayısta, eylülde, ekimde almak istiyoruz. Zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yapan bu düzeni değiştirmek için yola çıktık. Türkiye'de öyle bir düzen kurdular ki, bu düzenin bütün çarkları yoksuldan alıp zengine vermek için dönüyor. Bu düzenin bütün çarkları yoksulu daha yoksul, zengini daha zengin yapmak için dönüyor" dedi.

"ADALETSİZLİKLER TESADÜF DEĞİL"

İşsizliğin, yoksulluğun, adaletsizliğin hiçbirinin tesadüf olmadığını vurgulayan Çerkezoğlu, "Değerleri ve güzellikleri üreten işçi sınıfı, emekçiler adalet isterken, gelirde adalet, vergide adalet, emeklilikte adalet, insanca bir yaşam isterken ülkeyi yöneten iktidar, bu politikalarda inat ısrarını sürdürüyor. İşte Orta Vadeli Programı birkaç gün önce açıkladılar. Nedir Orta Vadeli Program? Hükümetin önümüzdeki üç yıl yapmak istediklerini, hedeflerini, yazdıkları bir politika belgesidir. Orta Vadeli Programda (OVP) açıkça yazmışlar. Daha düşük büyüme var, yüksek enflasyon var. OVP'de daha fazla işsizlik var. OVP'de daha fazla yoksulluk var, açlık var. Tutturmuşlar bir yalan ücretler attığı için enflasyon koca bir dava arkadaşlar, koca bir yalan. Enflasyon ücretleri arttığı için değil, şirketler, bankalar, sermaye her gün daha fazla kar ettiği için artıyor. Enflasyonu düşürmek istiyorsanız teşhisi doğru koyacaksınız. Ücretleri baskılayarak, asgari ücreti arttırmayarak milyonları açlık sınırının altındaki asgari ücrete mahkûm ederek emekliler 12 bin 500 liraya mahkûm ederek enflasyon düşmez. TÜİK'in rakamlarıyla makyaj operasyon düşmez" dedi.

"AKLINIZDAN GEÇİRMEYİN"

Hükümetin yeni saldırılarına dair de konuşan Çerkezoğlu, "Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi dedikleri, emeklilikteki düşük ücret, düşük gelirlere çözüm olarak allayıp, pullayıp, makyajlayarak sundukları bir sistem. Bunu daha önce de gündeme getirmişlerdi, hatırlarsınız. Yine bu meydandan Gebze Kent Meydanından da seslenmiştik. 'Asla aklınızdan geçirmeyin' demiştik. Çünkü biliyoruz ki Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi dedikleri şeyin asıl amacı Türkiye işçi sınıfının doksan yıllık kazanımı olan, şu an kalemiz dediğimiz, kırmızı çizgimiz dediğimiz kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldırmaktır. Böylelikle kıdem tazminatı hakkını bir işveren sorumluluğu olmaktan çıkartıp, sizlerin en temel güvencesini ortada kaldırmaya çalışıyorlar. Buradan, Gebze Kent Meydanı'ndan bir kez daha sesleniyoruz. Asla aklınızdan geçirmeyin. Daha önce kıdem tazminatını fona devretmek ya da Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi yalanıyla yok etmeye çalıştığınız bütün girişimleriniz Türkiye işçi sınıfının ve DİSK'in o dirençli duvarlarına çarpıp geri döndü. 50 yıldır bu ülkede kıdem tazminatını yok etmeye, tırpanlamaya çalışıyorlar. Her seferinde DİSK'in mücadelesine Türkiye işçi sınıfının kararlılığına çarpıp geri dönüyorlar, yine öyle olacak" diye konuştu. (Gebze/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Senegal'de mültecileri taşıyan tekne alabora oldu: 26 mülteci hayatını kaybetti, 70 mülteci kayıp

SONRAKİ HABER

Palmiye Sitesi davası | Tutuklu müteahhidin 5 binası daha yıkılmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa