11 Eylül 2024 12:04

Çocuk işçilik sanayilere yayılıyor: 1 yılda 66 çocuk çalışırken hayatını kaybetti

İSİG Meclisi son bir yılda 66 çocuk işçinin çalışırken hayatını kaybettiğini söyledi. Sanayi ve inşaat sektöründeki çocuk işçi ölümlerindeki artış dikkat çekti.

İnfografik: İSİG Meclisi

Paylaş

İSİG Meclisi çocuk işçi cinayetleri raporunu açıkladı. Okulların açılmasıyla birlikte çocuk işçiliğin yasaklanmasına bir kez daha dikkat çekmek maksadıyla hazırladıkları raporda 2023 Eylül-2024 Ağustos eğitim öğretim döneminde yaşanan çocuk işçi ölümlerini derleyen İSİG Meclisi, bu dönemde 66 çocuğun çalışırken öldüğünü tespit etti.

İSİG Meclisi’nin hazırladığı rapora göre bir yılda tarım sektöründe 24 çocuk, sanayi sektöründe 17 çocuk, inşaat sektöründe 13 çocuk ve hizmet sektöründe 12 çocuk çalışırken hayatını kaybetti.

Sanayi ve inşaat sektöründe çocuk işçi cinayetlerindeki önceki yıllara kıyasla yaşanan artış bu sektörlerdeki çocuk işçiliğinin artışını da gözler önüne serdi.

İSİG Meclisi bu artışa dair şunları söyledi: “Kırsal yoksulluğun devam etmesine rağmen çocuk işçi ölümlerinin kentlere kaymasının bazı nedenleri var. Zira kırsal yoksulluk bitmediği gibi derinleşerek devam ediyor. Ne var ki, kentsel yoksulluğun derinleşmesi, özellikle MESEM’de gördüğümüz üzere bizzat devlet politikalarıyla kitleselleştirilen çocuk işçilik ve tüm Anadolu kentlerinde yoğunlaşan Organize Sanayi Bölgesi (OSB) gerçekliği artık çocuk işçi ölümlerini kent merkezlerine ve çeperlerine taşımış durumda.”

“MESEM, MESLEKİ EĞİTİM DEĞİL SERMAYE İÇİN BEDAVA İŞÇİLİKTİR”

Raporda çocuk işçiliğini meşrulaştıran MESEM’lere de değinilerek, “MESEM’ler sermayenin ucuz emek rezervlerini doldurmanın dışında doğrudan patronlara finansman desteğinin de bir aracıdır. 2024 yılında bedavaya çalıştırılan öğrenci-işçiler için patronlara 1 milyar 698 milyon TL ödenirken, son üç yılda MESEM programlarına aktarılan kamu kaynağı 15 milyar liraya yaklaştı. MESEM aracılığıyla ortaokulu bitiren öğrencileri örgün eğitimden kopararak haftanın (resmi olarak) dört günü bedava işgücü olarak patronların sömürüsüne sunan MEB şimdi de yaz döneminde ‘beceri geliştirme programı’ adı altında 7. ve 8. sınıftan itibaren tüm öğrencilerin katılabileceği ‘zanaat atölyeleri’ açıyor” ifadelerine yer verildi.

“ÇOCUK İŞÇİLİĞİN YOĞUNLAŞTIĞI 4 HAVZA”

Çocuk işçilerin çalışırken hayatını kaybettiği şehirlere dair İSİG Meclisi şunları söyledi: “Çocuk işçiliğin yoğunlaştığı dört havza ve coğrafi koridordan bahsedebiliriz. Birincisi İstanbul-Kocaeli, ikincisi Şanlıurfa-Gaziantep, üçüncüsü Konya-Karaman-Aksaray ve dördüncüsü ise Adana-Hatay-Antalya-Mersin. Yukarıda belirttiğimiz üzere MESEM’ler ve Anadolu’da yaygınlaşan OSB gerçeği çocuk işçiliğin yoğunlaştığı alanlar. Yine tarımda en çok hayatını kaybeden çocuğun Şanlıurfa’da olduğunu ve çalışmaya gittiği yerde ölen tarım işçisi çocukların çoğunun Şanlıurfalı olduğunu belirtelim.” (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Rize Fındıklı halkı tepki gösterdi, orman ihalesi iptal edildi

SONRAKİ HABER

Adana Altın Koza’nın edebiyat uyarlaması finalistleri belli oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa