11 Eylül 2024 12:19

Dikili Kadın Platformu: “Narin için adalet istiyoruz”

Dikili’de kadınlar, katledilen Narin Güran için basın açıklaması yaparak, “Narin'e ne olduğunun hesabını hep birlikte soracağız” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Dikili’de “Narin için adalet” talebiyle basın açıklaması yapıldı. Dikili Kadın Platformu’nun çağrısıyla yapılan açıklamada, “Tüm yetkilileri, Narin'in katledilmesiyle ilgili delillerin karartılmaması, olayların tüm şeffaflığı ile aydınlığa kavuşturulması, faillerin cezalandırılmaları için gerekenleri yapmaya çağırıyoruz” denildi.

Dikili Atatürk Meydanı’nda gerçekleştirilen açıklamada basın metnini ise platform adına Nuray Şahin okudu.

Katledilen Narin Güran’ın kaybolmasıyla ilgili hemen yayın yasağı getirildiğini hatırlatan Şahin, “Köydeki cemaat ilişkilerinin, bu ilişkilerin iktidarla bağının üzeri örtülmek istendi. Ağız birliği eden akrabalar, anne, baba, ağabey, amca, komşular, küçücük Narin’in vahşice katledildiği bir cinayeti el birliği ile gizlediler. Kadınlar ve duyarlı kamuoyu Narin’e ne olduğunu sormaktan vazgeçmedi. Vazgeçmiyoruz” dedi.

Öte yandan AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu’nun ‘Bizlerin bazen bilmediği, bazen de bilip söylemememiz gereken şeyler var çünkü aile, bizim dostlarımızdır’ dediğinin altını çizen Şahin, “Bu sözler cinayetle ilgili bilgilerin karartılacağı şüphesi doğuruyor. Endişeliyiz” diye konuştu.

‘CEZASIZLIK POLİTİKASI SÜRDÜKÇE GÜVENDE DEĞİLİZ’

Türkiye’nin kayıp çocuk vakalarında dünyada ilk sıralarda yer aldığını kaydeden Şahin, “Çocuklar kayboluyor çünkü cezasızlık politikası var, aile içinde ne yaşanırsa yaşansın kutsallığı bozulsun istenmiyor. Aile içindeki şiddetin, çocuk istismarının üzeri örtülmek isteniyor. Çocuk istismarına, kadın ve çocuk cinayetlerine dönük cezasızlık politikası sürdüğü sürece, kadın ve çocuklar için önleyici-koruyucu tedbirler alınmadığı sürece hiçbirimiz güvende değiliz. Yetkililerin timsah gözyaşları dökmesi sorunları çözmüyor. Hepimiz gerçekleri bilmek istiyoruz. Rabia Naz'ın ölümü hala aydınlatılmadı, Gülistan Doku dört yıldır bulunmadı. Her ay bini aşkın çocuğun kaybolduğu söyleniyor. 2023 yılında, savcılıklara gelen çocukların cinsel istismarı dosya sayısı 66 binin üzerinde. Bunların sadece dörtte birine dava açıldı. Peki ya bu suçlardan mahkum olanların sayısı? Yalnızca 7 bin 88. Yani, katiller, tecavüzcüler cezasız kalıyor. Bu durum da tecavüzcüleri, katilleri daha da yüreklendiriyor” diye belirtti.

‘ŞİDDETSİZ, EŞİT VE ÖZGÜR BİR TOPLUMDA YAŞAMAK İSTİYORUZ’

Çocuklar istismar edilirken, öldürülürken Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’nın “Aile Sempozyumları” düzenlediğini dile getiren Şahin, “Kadınları, kız çocuklarını kendi ayakları üzerinde durmaya teşvik etmek yerine, şiddet bile görse aileye mahkum etmeye çalışıyor. Ev içindeki sömürüleri devam etsin istiyor. Bizler, şiddet ve istismar dolu ailelere sıkışmadan, çocukların kaybolmadığı, kaybedilmediği, istismar edilmediği, kadınların öldürülmediği, şiddet görmediği bir toplumda, eşit ve özgür bir şekilde yaşamayı istiyoruz. Bugün okullar açıldı. Narin’in sırası boş kalacak! Hesabını kim verecek? ‘Başka Narin'ler Olmasın’ diye hep bir arada omuz omuza mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz. Narin'e ne olduğunun hesabını hep birlikte soracağız. Tüm yetkilileri, Narin'in katledilmesiyle ilgili delillerin karartılmaması, olayların tüm şeffaflığı ile aydınlığa kavuşturulması, faillerin cezalandırılmaları için gerekenleri yapmaya çağırıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam