CHP'nin tüzük kurultayını değerlendiren Prof. Dr. Tosun: İktidara giderken ayrışma istenmiyor
CHP'nin tüzük kurultayını Evrensel'e değerlendiren Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, tüzük değişikliğinin partililer tarafından bazı çekinceler olsa da benimsendiğini dile getirdi.
Fotoğraf: CHP
Şerif KARATAŞ
İstanbul
CHP, sembolik açılışını Sivas'ta yaptığı tüzük kurultayını 7-9 Eylül tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirdi. 20. Olağanüstü Kurultayda 28 maddelik tüzük değişikliği oy çokluğu ile kabul edildi. Tüzük değişikliğini ve kurultay sürecini konuştuğumuz Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, tüzük değişikliğinin partililer tarafından bazı çekinceler olsa da benimsendiğini belirterek “Bunun nedeni, tüzüğe bakışlarından mı kaynaklanıyor, yoksa ülkenin 1. partisi olarak iktidara yürünülen bir süreçte parti içi ayrışmalara yol açmamak mı amaçlanıyor... Bana göre, her ikisinin de payı var” dedi.
Tüzük kurultayı yapılacağının parti yönetimi tarafından daha önceden duyurulduğunu hatırlatan Tosun, kurultayın yasal zorunluluktan çok, “partililerin sahipleneceği bir iç yapı, kendileriyle işleyiş anlamında özdeşleşecekleri, kapsayıcı bir örgüt yapısı” inşa etmek olduğunu söyledi. Kurultayın toplanmasının CHP’de olumlu karşılandığını anlatan Tosun, “Tüzüğe ilişkin talepler parti yönetimi ve komisyona iletildi. İletilen taleplerin tamamen karşılandığını söylemek mümkün olmasa da izlediğim kadarıyla yönetim duyarlılık içinde talep yönlü bir hazırlık çalışması gerçekleştirdi” diye konuştu.
"DAHA FAZLA UZLAŞILAN BİR METİN"
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in çalışmalarının önemli olduğunu, başta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve siyasi takım arkadaşları olmak üzere, belediye başkanlarının da katkı sunduğunu dile getiren Tosun, şöyle devam etti: “İmamoğlu bu sürece proaktif olarak destek vermiştir. İmamoğlu sadece bir belediye başkanı değil, CHP’nin bugün ve geleceğinde de tayin edici rolü tartışılmaz olan bir aktördür.”
Tüzük değişikliklerinin partililer tarafından bazı çekinceler olsa da, genel olarak benimsendiği kanaatinde olan Tosun, “CHP içinde geçmişten bugüne ideolojik, sosyolojik kimi gruplaşmalar olsa dahi, herhalde bugüne kadar ilk kez grupların üzerinde geçmişle karşılaştırıldığında daha fazla uzlaşıldığı bir metin dikkat çekiyor. Bunun nedeni, tüzüğe bakışlarından mı kaynaklanıyor, yoksa ülkenin 1. partisi olarak iktidara yürünülen bir süreçte parti içi ayrışmalara yol açmamak mı amaçlanıyor, o ayrı bir değerlendirme konusu. Bana göre, son tahlilde her ikisinin de payı var” dedi.
POLİTİK MEVKİLERDEN KOPMAMA DÜRTÜSÜ
“Tüzükte yapılan değişiklikler tabii ki CHP’yi birkaç ayda partililerin harcadığı emek ve mesaiyle batılı bir sosyal demokrat parti yapamaz” diyen Tosun, şunları söyledi: “Bu bir süreç işi. Fakat, CHP’nin bir süreden beri girdiği bu yolda yürüme modunu koşmaya ayarlaması adına önemlidir. Diğer yandan, 100 yıllık bir partide değişimin kısa sürede gerçekleşmesi kolay da değil. Fakat bu yönde bir iyi niyet, bir özveri, irade olduğu da açık. Politik insanın politik mevkilerden kopmama dürtüsünü de bir insanlık hali olarak unutmamak gerekir. Bunu neden söylüyorum; hangi türü olursa olsun önseçim yapılacak seçim çevrelerinde üç dönem koşulunun dikkate alınmayacak olması konuya ilişkin tipik bir örnektir.”
Tosun, CHP Genel Başkanı Özel ve İBB Başkanı İmamoğlu’nun konuştuğu kurultayda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın konuşma yapacağının kendisine sadece 1 saat önce iletildiğini söyleyerek parti yönetimine sitem etmesini “duygusal tepki” olarak yorumladı.