11 Eylül 2024 13:57

Adana'da Aile Hekimine Saldırı protesto edildi: Şiddete karşı acil önlem alınsın

Adana Seyhan’da aile hekimine yönelik saldırı ile ilgili yapılan açıklamada sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin endişe verici boyutlara ulaştığı vurgulanarak acil önlem alınması talep edildi.

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

Paylaş

Adana’nın Seyhan ilçesinde bulunan Dumlupınar Aile Sağlığı Merkezi’nde görev yapan Dr. Can Cevher Gürler, bir hastanın yasal olmayan rapor talebini reddettiği için saldırıya uğradı. Olay, Dr. Gürler’in söz konusu raporun aile sağlığı merkezinden verilemeyeceğini söylemesi üzerine gerçekleşti. Saldırgan gözaltına alınırken, Dr. Gürler Seyhan Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi’nde tedavi altına alındı.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ŞİDDET BÜYÜYEN BİR SORUN”

Adana Tabip Odası ve SES Adana Şubesi, saldırının ardından İl Sağlık Müdürlüğü önünde yaptıkları basın açıklaması ile sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin endişe verici boyutlara ulaştığını vurgulayarak yetkililerden acil önlemler talep etti.

Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Özden Polatöz, Sağlık Bakanlığı verilerine göre, son beş yılda 30 binden fazla sağlık çalışanının şiddete maruz kaldığını, her gün ortalama 100 sağlık çalışanının sözlü ya da fiziksel saldırıya uğradığına dikkat çekerek, “Sağlık çalışanlarının güvenli bir ortamda mesleklerini icra edememesi, hem bireysel hem de toplumsal bir kriz haline gelmiş durumda” dedi. Meslektaşlarının halen yoğun bakımda olduğunu hatırlatan Polatöz, şunları söyledi: "Meslektaşımızın yaşadığı bu elim olay, sağlıkta şiddet sorununun ne kadar ciddi olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Sağlık çalışanlarının güvenliği için yasal düzenlemeler yapılmalı ve gerekli adımlar acilen atılmalıdır."

"SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM KRİZ YARATTI"

SES Adana Şube Eş Başkanı Belgin Işık, eylemde yaptığı konuşmada sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin toplumsal bir sorun haline geldiğini vurguladı. Işık, şiddetin kaynağını 20 yılı aşkın süredir iktidarın uyguladığı sağlık politikalarına dayandırarak şunları söyledi: "Toplumun her alanına yayılan şiddet, sağlık alanına da sirayet etmiştir. İçinden çıkılmaz hale gelen sağlıkta şiddet, bir halk sağlığı sorunudur. Bu durum, sağlık emekçilerinin değersizleştirilmesi, hastaların müşteri gibi görülmesi ve siyasilerin olumsuz yaklaşımlarından kaynaklanmaktadır.” Sağlıkta Dönüşüm Programı ile kurulan sistemin, sağlık emekçilerini haksız yere hedef haline getirdiğini dile getiren Işık, "Bu sistem, işleyişteki aksaklıkların ve sistemdeki tıkanmaların sorumlusu olarak sağlık çalışanlarını göstererek onları hasta ve hasta yakınlarının hedefi haline getirmiştir." dedi.

"SAĞLIKSIZLIK ÜRETEN BİR SİSTEM"

Mevcut sağlık politikalarının hem sağlık emekçileri hem de halk için sağlıksızlık ürettiğini ifade eden Işık, sorunların kaynağının doğru belirlenmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi, "Şiddeti doğuran sebepler ortadan kaldırılmadıkça hiçbir sağlık emekçisi güvende olmayacaktır. Piyasacı değil, kamucu politikaların uygulanmasını ve güvenli çalışma alanları oluşturulmasını talep ediyoruz."

"SAĞLIKTA ŞİDDETİN SON BULMASI İÇİN ACİL ADIMLAR ATILMALI"

SES Adana Şubesi olarak, sağlıkta şiddeti besleyen politikaların terk edilmesi ve etkin bir sağlıkta şiddet yasasının çıkarılması çağrısında bulunan Işık, iktidara ve Sağlık Bakanlığı’na sorumluluklarını hatırlatarak, "Bir tek doktorun, bir tek sağlık emekçisinin dahi şiddete maruz kalmasına tahammülümüz yok" dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gazze'de İsrail saldırılarına rağmen çocukların yüzde 82'sine çocuk felci aşısı yapıldı

SONRAKİ HABER

Narin’in ölümü medyanın reyting malzemesi oldu 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa