11 Eylül 2024 13:38

Narin’in ölümü medyanın reyting malzemesi oldu 

Narin Güran'ın öldürülmesi medyanın reyting malzemesi haline geldi. Her konuda "uzmanlar" bu kez cinayet "çözdü". Magazin programında sunucular çığlık attı, muhabir "Bulunacağı içime doğmuştu" dedi.

Narin Güran cinayetine dair haber kupürleri ve televizyon KJ'leri

Paylaş

Gözde TÜZER

8 yaşındaki Narin Güran'ın ölümü tüm Türkiye’yi ayağa kaldırdı. Tutuklananlar, serbest bırakılanlar, arama çalışmaları, iddialar ve spekülasyonlar ortaya saçıldı. Medyanın kadın ve çocuk cinayetlerine dair nasıl bir tutum aldığı da bir kez daha ortaya çıktı. Bazı gazeteler küçük bir kızın ölümünü romantize ederek “Melek oldu”, “Gözleri ışıl ışıl” derken, fenomenler Narin için televizyonlardan bağırdı, muhabirler “Bugün bulanacağı içime doğmuştu” dedi…

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinin Tavşantepe Mahallesi'nde 21 Ağustos'ta kaybolan 8 yaşındaki Narin Güran için arama çalışması başlatılmış, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan Tavşantepe Mahallesi Muhtarı ve aynı zamanda Narin Güran'ın amcası Salim Güran, 2 Eylül'de çıkarıldığı Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince tutuklanmıştı. Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, 8 Eylül'de Narin Güran'ın Eğertutmaz Deresi kenarında çuval içinde, üzeri taşla gizlenmiş vaziyette, saat 08.45 sıralarında ölü bulunduğunu açıklamıştı.

Narin’in cansız bedeninin 18 gün boyunca bulunamaması, yetkililer tarafından tatmin edici bir açıklama yapılmaması ve bu sırada getirilen yayın yasağı medyada spekülasyonları artırdı. Gazeteler ve televizyonlar sadece teorilerde değil, bir çocuk ölümünü haberleştirmede de sınıfta kaldı.

HER KONUNUN "UZMANLARI" CİNAYETİ "ÇÖZDÜ"

Televizyonlarda gündüz kuşağında yayınlanan cinayetlerin çözüldüğü programlar zaten çokça tartışma yaratırken, Narin’in cinayetiyle beraber tüm televizyonlar Müge Anlı programlarına döndü.

Narin’in kayıp olarak arandığı günlerde, izlenme oranlarını artırma peşindeki kanallar Narin'in cansız bedeninin bulunmasıyla olay bambaşka bir boyut kazandı. Her konuda fikri olan kişiler bu kez kriminolog oldu. “Narin soruşturması genişliyor”, “Çözülen ne, çözülemeyen ne”, “Ben Arif’in kızını öldürdüm”, “Koç: Düğümün çözülmesi itirafçının ortaya çıkmasıyla oldu” gibi KJ’ler kullanan TGRT, A Haber, Haber Türk, CNN Türk gibi televizyon kanallarında, olayla ilgili, rektöründen gazetecisine, emekli polisinden güvenlik uzmanına kadar neredeyse her meslekten insan fikir bildirirken, “uzmanlar” adeta kriminolog oldu.

ÇIĞLIK ATIP "FARKINDALIK" DEDİLER

Beyaz TV’de yayınlanan “Söylemesem olmaz” adlı magazin programında sunuculardan Pınar Eliçe, Didem Delen ve Hande Sarıoğlu’nun “Narin için” diyerek atılan çığlık sosyal medyada tepkilere neden oldu. 

Tepkilerin artmasının ardından, sunuculardan Hande Sarıoğlu, canlı yayında yaşananlara dair bir açıklama yaptı. "Kız çocuklarımızın çığlığı olmak istedikleri" için çığlık attıklarını söyleyen Sarıoğlu, “Bu çok güzel bir farkındalık. Aslında biz böyle bir farkındalık yapmak istedik” dedi. 

MUHABİRİN "İÇİNE DOĞMUŞ"

8 Eylül’de Narin'in vefat haberini canlı yayından aktaran TV 100 Muhabiri Canan Altıntaş'ın söyledikleri ise dikkat çekmişti. “Narin’in yaşamadığını dün hissettim. Bir şey gördüm ve bunu hissettim. Ama soruşturma kapsamında bunu söyleyemiyorum” diye konuşan Altıntaş, “O köydeki herkesi artık çok iyi tanıyorum. Bunu söylemem, soruşturmaya çok büyük zarar verir” dedi.

CİNAYET GAZETE MANŞETLERİNDE

11 Eylül Çarşamba günü de gazeteler Narin cinayetini işlemeye devam etti. Hürriyet “Katin hangisi, abi mi amca mı?​”, Sabah “Narin’in katili amcası Salim”, Türkiye “Ablaya da incemele”, Yeni Şafak “Tarlada değil Narin’in evlerinin oradaydı”, Akşam “Ablasının dosyası da açıldı”, Karar “Fail elde kanıtlar ‘Bulut’ta”, Milliyet “Arif’in kızını ben öldürdüm”, Akit “Narin üzerinden Kur’an’a saldırı”, Posta “Bütün köy biliyor herkes susuyor” başlıklarını birinci sayfalarında kullandı.

"ROMANTİZE ETMEYİN KATİLLERİ BULUN"

Tüm bunlarla beraber siyasilerin cinayeti “romantize” etme çabaları da yoğundu. Örneğin Saray’ın İletişim Başkanı Fahrettin Altun “… Kılınan cenaze namazı ile ebediyete uğurladığımız masum kızımız Narin’in katledilişi ile alakalı soruşturmada alınan gizlilik kararı halen geçerlidir” derken, HÜDA PAR Kadın Kolları “Güzel ve masum kızımız #NarinGüran’ın cansız bedenine ulaşılmış” ifadelerini kullandı. Alperen Ocakları Genel Başkanı Ali Can Kocaman da “Güzel kızımız Narin’imizin hayattan koparılması bizleri derin bir üzüntüye boğmuştur” diye yazdı.

Ancak tüm bu açıklamalarla beraber Türkiye’nin tamamında halk sokaklara çıkarak “Ölümü romantize etmeyi bırakın, katilleri bulun” dedi.

NE OLMUŞTU?

8 yaşındaki Narin Güran Diyarbakır'ın Tavşantepe köyünde 21 Ağustos'ta Kur'an kursundan çıktıktan sonra kaybolmuş ve cansız bedeni 19 gün sonra 8 Eylül’de köye yaklaşık yaklaşık 1,5 kilometre uzaklıktaki Eğertutmaz Deresi'nin kenarında bulunmuştu.

Güran’ın cansız bedenin bir çuval içinde bulunduğu belirtilirken ön otopsi raporunda ölüm sebebinin ve zamanının henüz belirlenemediği bilgisi dikkat çekmişti. “Delici alet veya ateşli silah yaralanması, iç kanama bulgusu elde edilemedi” ifadeleri yer alan tutanakta, “Cesetteki çürüme sebebiyle ölüm zamanına ilişkin bir beyanda da bulunulamayacağı" kaydedilmişti. 

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 23 şüpheliden 1'i, 11 Eylül’de serbest bırakıldı. İl Jandarma Komutanlığı’nda sorguları süren 22 şüpheli için bir gün daha ek gözaltı süresi istenildi. Şüphelilerin adliyeye sevk edilmeleri bekleniyor.

ÖNCEKİ HABER

Adana'da Aile Hekimine Saldırı protesto edildi: Şiddete karşı acil önlem alınsın

SONRAKİ HABER

Eskişehir-Bilecik Tabip Odası: “Gerçek anlamda halk sağlığı için mücadeleye devam”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa