11 Eylül 2024 15:05

İzmir Körfezi'ndeki balık ölümleri: Bakanlık topu İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne attı

İzmir Körfezi'ndeki toplu balık ölümlerine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İZSU'ya ceza kesip ilgililer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel

Reklam

Ramis SAĞLAM
İzmir

İzmir Körfezi'ndeki toplu balık ölümleri, 1980'li yıllardan beri İzmir Körfezi'ndeki kirlilik tartışmalarını alevlendirdi. Balık ölümleri, yoğun koku ve denizin görüntüsü İzmirlileri endişeye sürükledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir Körfezi'nde meydana gelen kirlilik ve balık ölümlerinin ardından başlattığı inceleme sonucunda kirli suyu İzmir Körfezi'ne deşarj eden İZSU'ya 1,8 milyon lira ceza kesildiğini, sorumlular hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.Körfez kirliliğiyle ilgili gazetemize konuşan, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar "Yaşanan kirliliğin en önemli nedeni arıtılmadan derelere bırakılan fabrika sularıdır” değerlendirmesini yapmıştı.

ALG PATLAMALARI VE BALIK ÖLÜMLERİNİ GETİRDİ

Sıcaklıkla birlikte deniz suyunda bulunan azot, fosfor gibi maddelerin fazlalığı alg oluşumuna neden olduğuna dikkat çeken TMMOB'a bağlı Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İzmir Şubesi Teknik Sorumlusu ve Çevre Mühendisi Selma Akdoğan, bu durum deniz suyunun renginde değişimlerle birlikte oksijen seviyesinin de azalmasına neden olarak balık ölümlerine yol açabileceğini söyledi.Ani bir atık ya da kimyasal deşarjı sonucunda oluşabilecek kirliliğe vurgu yapan Akdoğan, "Toksik etki nedeni ile balık ölümlerine neden olabileceği gibi, zamana yayılan deşarjlar ile artan kirlilik ileoksijen seviyesindeki düşüş, sıcaklık vb. faktörler de olabilir. Son yaşanan olay ile ilgili ilk gözlemlerimiz alg üremesinin olduğunu ve çözünmüş oksijen seviyesinin düşük olduğunu göstermektedir” dedi.

“BİLGİLER ŞEFFAF PAYLAŞIMALIDIR”

Çevre ve halk sağlığı açısından tüm veriler şeffaf bir şekilde paylaşılarak kamuoyu doğru bir şekilde bilgilendirilmesi gerektiğinin altını çizen Akdoğan, "Yeterince arıtılmamış evsel ve endüstriyel atıksu deşarjları, taşınan kirleticiler, körfezdeki gemi trafiği, gemi sökümtesisleri, endüstriyel tesisler, balık çiftlikleri gibi kirletici kaynaklar deniz suyu kalitesini olumsuz etkileyen faktörlerdir. Diğer yandan balık ölümlerinin Bayraklı sahilinde görüldüğü düşünüldüğünde bölgedeki olası kirletici kaynaklarla birlikte, derelerle de taşınan kirleticilerin de araştırılması gerekmektedir” diye konuştu.

“KİRLİLİKTE AYRIMCILIK YAPILIYOR”

Marmara Denizi'nde 2007 yılında görülmeye başlanan müsilaj, 2021 yılında en üst düzeye çıktı. İzmir Körfezi'ndeki kirlilik tartışmalarının ardından açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, "Kirlilikle ilgili birçok faktör var. Üç bakanlığın Körfez'deki soruna dahil olması lazım. Biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Körfezin temizlenmesi lazım. Çevre bakanlığı İzmit Körfezinde dip taraması yaptı ve oradaki sorun bitti. İzmir Körfezi'nde de aynı çalışmayı yapmalarını bekliyoruz” çağrısını yaptı.

Körfezin genel olarak temizliğinden Çevre Bakanlığı'nın sorumlu olduğunu belirten Tugay, "Yapılacak çalışmalar büyük ölçüde bakanlıkların yetkisindedir. Bizim müdahale edemediğimiz konular var. Bakanlıkların aktif olarak bu konuda yer almasını, önlem almasını istiyoruz. İzmir,Hükümete açıkça bu kirlilikle ilgili dip taramasını yapması çağrısı yapıyoruz” dedi.

KİRLİLİK MECLİS'E TAŞINDI

İzmir Körfezi'nde yaşanan kirlilik ve toplu balık ölümlerini Meclis gündemine taşıyan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) İzmir Milletvekili İbrahim Akın, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un cevaplaması için soru önergesi verdi.İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin konuyla ilgili açıklama yaptığını belirten Akın, soru önergesinde, Bakanlıkça, İzmir Körfez çevresinde sanayi ve endüstri kuruluşlarının arıtma tesislerinin denetlenipdenetlenmediğini sordu. Denetleniyorsa hangi sıklıkla denetlendiğini belirten Akın, "2023 ve 2024 yıllarında kaçak deşarj tespit edilmiş midir? Tespit edilen kaçak deşarjlar için ne tür cezai işlem ve yaptırım uygulanmıştır?" sorularını gündeme taşıdı.

Soru önergesinde sahil şeritlerinde yaşanan balast ve sintine sorununa da değinen Akın, "İzmir Körfez ve çevresinde gemilerin balast ve sintine suyunun kaçak deşarjları denetlenmekte midir? 2023 ve 2024 yıllarında yapılan denetimlerde kaçak deşarj yarattığı tespit edilen gemi(ler) oldu mu? Bu gemi/gemilere ne tür cezai işlem ve yaptırım uygulanmıştır?" sorularına yanıt istedi.

Reklam