11 Eylül 2024 15:20

BRICS ülkeleri yüksek temsilciler güvenlik toplantısı başladı

St. Petersburg'da 14. BRICS ülkeleri yüksek temsilciler güvenlik toplantısında konuşan Sergey Şoygu, BRICS'in küresel güvenliğin sağlanmasında kilit rol oynadığını savundu.

Fotoğraf: Sefa Karacan/AA

Paylaş

Rusya'nın St. Petersburg kentinde 14. BRICS ülkeleri yüksek temsilciler güvenlik toplantısı başladı. Yarın sona erecek toplantıya Rusya, Çin ve İran'ın yanı sıra Brezilya, Mısır, Etiyopya, Hindistan, Güney Afrika ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) temsilcileri katıldı.

St. Petersburg'daki toplantının açılışında konuşan Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu, BRICS'in önemine işaret ederek "BRICS ülkeleri, dünya nüfusunun yüzde 40'tan fazlasını temsil ediyor. BRICS, dünya ekonomisinde gayrisafi yurt içi hasılasının üçte birini oluşturuyor. BRICS'in dünya ticaretindeki payı yüzde 20'nin üzerinde. Ülkelerimiz Asya Pasifik bölgesi, Afrika, Latin Amerika ve Orta Doğu'da güvenliğin sağlanmasında kilit rol oynuyor." değerlendirmesinde bulundu. BRICS'in küresel güvenliğin sağlanması sürecine de katkıda bulunduğunu savunan Şoygu, Batı'nın uluslararası topluma kendi kurallarını empoze etmeye çalıştığını söyledi. Şoygu devamında "Uluslararası güvenlik sisteminin bu şekilde aşınması, egemen devletler için tehdit oluşturuyor." ifadelerini kullandı.

 

"BRICS, ÇİN'İN DIŞ POLİTİKASINDA ÖNCELİKLİ KONUMDA"

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi de BRICS'in, Çin'in dış politikasında öncelikli konumda olduğunu belirterek, "BRICS ülke liderleri zirvesinin etkin şekilde yapılması amacıyla BRICS üyeleri arasında birlikteliğin sağlanmasına katkıda bulunacağız." dedi.

KREMLİN: PUTİN İLE ERDOĞAN BRICS ZİRVESİNDE GÖRÜŞEBİLİR

Öte yandan Moskova'da gazetecilerin gündemdeki konulara ilişkin sorularını yanıtlayan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov Putin'in Türkiye'ye uzun süredir beklenen ziyaretiyle ilgili soruyu cevapladı. Peskov, ziyaretin hazırlıklarının devam ettiğini, Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekimde Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da düzenlenecek BRICS Zirvesi kapsamında ayrı görüşme yapacağını umduklarını belirtti.

BRCS Zirvesi ekim ayında  Rusya'ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da düzenlenecek.

"UKRAYNA'YA BATILI FÜZELERLE SALDIRMASINA İZİN VERİLİRSE YANIT VERİRİZ"

Peskov, ABD'nin Ukrayna'ya Rus topraklarına uzun menzilli silahlarla saldırmasına izin vermesi ihtimalini de değerlendirdi. "Büyük ihtimal bu yönde kararlar alındı. Şu anda medya kuruluşları, halihazırda alınmış kararı resmileştirmek için bilgilendirme kampanyası yürütüyor." diyen Peskov, Rusya'nın buna nasıl tepki vereceği yönündeki soruya ise "Buna gerekli yanıt verilecek. (Ukrayna'da) Özel askeri operasyon, tüm bu eylemlere zaten bir yanıttır. Batı tarafından alınan, daha sonra da Ukrayna'ya empoze edilen bu tür kararlar, özel askeri operasyonun gerekli olduğu ve bunun alternatifi olmadığını gösteriyor." diye yanıt verdi.

Peskov, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın İran'ın Ukrayna'da kullanması için Rusya'ya balistik füze sağlayacağı yönündeki açıklamasının ise "asılsız" olduğunu söyledi. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Üç kuruş için yüz binler sırada

SONRAKİ HABER

Suriye Dışişleri Bakanı: Türkiye, Suriye ve Irak topraklarından çekilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa