11 Eylül 2024 15:35

Suriye Dışişleri Bakanı: Türkiye, Suriye ve Irak topraklarından çekilmeli

Hakan Fidan konuşurken salonu terk etmişti, Suriye Dışişleri Bakanı Faysal el-Mikdad ilişkilerin normalleşebilmesi için Türkiye’nin Irak ve Suriye’deki topraklardan çekilmesi gerektiğini söyledi.

Fotoğraf: Suriye Arap Cumhuriyeti Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı

Paylaş

Arap Birliği Dışişleri Bakanlarının 162’nci olağan oturumunda Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın konuşması anons edildiğinde toplantı salonunu terk eden Suriye Dışişleri Bakanı Faysal el-Mikdad, Türkiye ve Suriye ilişkilerine dair Russia Today’a değerlendirmelerde bulundu. Faysal el-Mikdad, “Türkiye, Suriye ile iş birliğinde yeni adımlar görmek ve ilişkilerin normale dönmesini istiyorsa Suriye’nin kuzeyinde ve Irak’ın batısında işgal ettiği topraklardan çekilmelidir” dedi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir süredir Suriye ile 'normalleşme' amacıyla Suriye Devlet Başkanı Esad ile görüşme yollarını aradığı biliniyordu. Suriye tarfının görüşmelere başlanabilmesi için TSK'nin Suriye topraklarından çekilmesi şartı sunduğu da yapılan açıklamalarda öne çıkan en önemli başlık oluyor.

Türkiye, 13 yıl aradan sonra Kahire'de gerçekleşen Arap Birliği zirvesine katıldı. Arap Birliği ülkelerinin dışişleri bakanlarının katıldığı toplantıda konuşma yapmak üzere Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın anons edildiği esnada Suriye Dışişleri Bakanı Faysal el-Mikdad, yerini Suriye heyetinden bir üyeye bırakarak salonu terk etmişti. Mikdad, Fidan'ın konuşmasını tamamlamasının ardından oturuma yeniden dahil olmuştu.

IRAK VE SURİYE TOPRAKLARINDAN ÇEKİLMELİ

Mikdad dün Russia Today'e verdiği demeçte, Erdoğan'ın Suriye-Türkiye ilişkilerine dair açıklamalarına ve İsrail'i kastederek bölgedeki yayılmacı projelere karşı Türkiye, Mısır ve Suriye'yi kapsayan bir dayanışma ekseni oluşturma önerisine yanıt verdi.

Mikdad, "Türk cumhurbaşkanının tehditlere karşı koymak için Suriye-Mısır-Türkiye dayanışma ekseninin oluşturulmasına ilişkin açıklamalarının gerçekleşmesini ve bunun samimi ve gerçek bir Türk arzusu olmasını" umduğunu söyledi.

Mikdad Şam'ın şartlarını göz önüne alarak, “Türkiye, Suriye ile iş birliğinde yeni adımlar görmek ve ilişkilerin normale dönmesini istiyorsa Suriye'nin kuzeyinde ve Irak'ın batısında işgal ettiği Arap topraklarından çekilmelidir” dedi.

Türkiye’nin ülkelerinin kuzeyine asker konuşlandırmaya devam ederek hakkimiyetini arttırmak için de kamplar kurmaya çalıştığını aktaran Faysal el-Mikdad, Şam yönetiminin Türkiye’den bu politikalardan geri adım atmasını ve bunları tamamen terk etmesini talep ettiğini vurguladı.

Suriye’nin her zaman geçmişe bağlı kalmadığını, bugüne ve geleceğe baktığını belirten Mikdad, Türkiye yönetiminin söylediklerinde samimi olmasını umduğunu, ancak “bu tür bir iş birliğine ulaşmak için gereken şartların yerine getirilmesi, yani Türkiye’nin Suriye ve Irak topraklarından çekilmesi” gerektiğini kaydetti.  (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

BRICS ülkeleri yüksek temsilciler güvenlik toplantısı başladı

SONRAKİ HABER

Çarlık Rusyası'nda Devrimci Bir İşçinin Anıları | Kanatçikov: Şimdi ne yapabilirim!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa