11 Eylül 2024 16:06

108 milyon yurttaşın kişisel verilerinin çalınması Meclis gündemine taşındı

DEM Parti İzmir Milletvekili Akın, 108 milyon yurttaşın kişisel verilerinin çalınmasını Meclis gündemine taşıdı. Verilen önergede, ilgili kurumların sorumluluğunu yerine getiremediği belirtildi.

İllüstrasyon: Pixabay

Paylaş

DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın, Free Web Turkey’nin gündeme getirdiği kişisel veri hırsızlığı hakkında TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Ulaştırma Bakanının yanıtlaması istemiyle verilen önergede, ilgili kurumların sorumluluğunu yerine getiremediği belirtildi.

Akın, 82 milyon kişinin ikamet adresi ve 134 milyon GSM numarasının da çalındığı aktarılan “108 milyon yurttaşın tüm kişisel verileri çalındı, BTK verileri koruyamadığını kabul ederek Google'dan yardım istedi” başlıklı haber için TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde bakanlığın “Siber tehditlere yönelik kapasiteyi ve kabiliyetleri arttırarak, yapay zekâ ve büyük veri altyapılarıyla tehditlerin tespitini ve önlenmesini amaçlıyoruz” mesajı paylaştığını söyleyen Akın, şöyle devam etti:

"HABER, İLGİLİ KURUMLARIN SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİREMEDİĞİNİ ORTAYA KOYUYOR"

“108 milyon kişinin kimlik ve iletişim bilgilerinin çalınması, siber güvenlik konusunda Ulaştırma Bakanlığının yapmış olduğu reklamda belirtilen amacın gerçekleştirilememiş olduğunu göstermektedir. Yine bu durum, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezinin bu siber saldırıyı önleme konusunda herhangi bir müdahalede bulunamadığının işaretidir. Tüm bunlar, şimdiki soru çözülse dahi yurttaşların dijital verilerinin güvende olmadığını bu konuyla ilgili görevli olan kurumların bu sorumluluğu yerine getiremediğini ortaya koymaktadır.”

Yurttaşlara ait kişisel verilerin güvenliğinin sağlanmasının birinci derecede sorumlusunun devlet ve devletin ilgili kurumları olduğunu belirten Akın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun şu sorulara yanıt vermesini istedi:

  • Resmi kurumlarda kaydı bulunan 108 milyon kişinin kimlik ve iletişim bilgilerinin bilgisayar korsanları tarafından çalındığı haberi doğru mudur?
  • Neredeyse tüm ulusal basında çıkan bu haberler karşısında bakanlığınız tarafından kamuoyuna herhangi bir açıklama yapılmış mıdır?
  • Verileri koruyamayan BTK’nın, bu durum karşısında Google’dan yardım talebinde bulunduğu haberleri doğru mudur?
  • Bilgilerin çalınması ve sızdırılması konusunda korsanların içeriden bir yardım alıp almadıkları yönünde bir araştırmanız var mıdır?
  • 108 milyon kişinin kimlik ve iletişim bilgilerinin çalınması konusunda ihmali veya kusuru tespit edilen kişiler var mıdır?
  • Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi, bu olaya neden zamanında (bilgiler çalınmadan önce) müdahale edememiştir?
  • 108 milyon kişinin kimlik ve iletişim bilgilerinin çalınması konusunda kastı, ihmali veya dikkatsizliği olanlar hakkında nasıl bir işlem yapılacaktır?
  • Yurttaşlara ait dijital bilgilerin güvenliğini sağlamakla yükümlü kurumların yetkilileri ve ilgili birimlerin sorumluları görevlerinde kalmaya devam edecek midir?
  • Yurttaşlara ait dijital bilgilerin güvenliğinin sağlanması için bundan sonra ne gibi önlemler alınacaktır?

(HABER MERKEZİ) 

ÖNCEKİ HABER

KCDP'den "6284 için seferberlik" kampanyası

SONRAKİ HABER

Yemeksepeti kuryeleri sepetlerini yaktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa