11 Eylül 2024 16:05

Diyarbakır'da Kuran kursunda çocuk istismarı: Eğitmen tutuklandı

Diyarbakır'ın Kocaköy ilçesine bağlı Çaytepe Mahallesi’nde ikamet eden ve çocuklara Kuran Kursu’nda eğitmenlik yapan Osman E.'nin bir çocuğu istismara maruz bıraktığı ortaya çıktı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Diyarbakır'ın Kocaköy ilçesine bağlı Çaytepe Mahallesi’nde ikamet eden ve çocuklara Kuran Kursu’nda eğitmenlik yapan Osman E. bir çocuğu istismara maruz bıraktı.

MA'nın haberine göre cocuğun yaşadıklarını ailesine anlatmasıyla istismar açığa çıktı. Ailenin şikayeti üzerine Osman E. gözaltına alındı. 7 Eylül’de çıkarıldığı Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince tutuklanan Osman E., “pişmanım” diyerek kendini savundu. 

Osman E., ifadesinde istismarı itiraf ederken, "Bir anlık gaflete kapıldım. Sonrasında hatamın farkına vardım ve çocuğu odasına gönderdim. Pişmanım” dedi. Zanlının başka çocukları da istismara maruz bırakmış olabileceği iddia edildi.

DEM PARTİLİ EREN OLAYI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

İstismar vakasına ilişkin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanıtlaması istemiyle Meclise soru önergesi veren DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, önergede Türkiye’deki yasal düzenlemelerin istismar suçlarına yönelik yeterli caydırıcılığı sağlayamadığını belirtti. Bu suçlarda özellikle yasaların uygulanabilirliği ve denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi zorunluluğuna dikkat çeken Eren önergenin devamında “Cinsel istismar vakalarının engellenmesi için yalnızca cezaların artırılması yeterli değil. Toplumsal bilinçlenme ve eğitimle desteklenen kapsamlı bir yaklaşımın benimsenmesi gereklidir. Ayrıca, adalet sisteminde yaşanan gecikmeler ve failin cezasız kalma ihtimali, mağdurların korunmasını ve adaletin sağlanmasını zorlaştıran önemli etkenlerdir” tespitini yaptı.

Eren’in Bakan’a sorduğu sorulardan öne çıkanlar şöyle:

  • Çaytepe Mahallesi’ndeki cinsel istismar olayı ile ilgili olarak Bakanlığınız tarafından bir idari soruşturma başlatılmış mıdır? Eğer başlatılmadıysa, gerekçesi nedir?
  • Olayla ilgili olarak başka mağdurlar tespit edilmiş midir? Bakanlığınız, bu mağdurların korunması ve rehabilitasyonu için hangi adımları atmıştır?
  • Çocukların eğitim aldığı, Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı olmayan Kuran kursları gibi dini eğitim kurumlarına yönelik bakanlığınız tarafından herhangi bir denetim veya kontrol mekanizması uygulanmakta mıdır? Bu tür kurumların denetlenmesi için yeni düzenlemeler yapılması düşünülmekte midir?
  • Diyarbakır ilinde son 5 yıl içerisinde kaç çocuk cinsel istismar vakası rapor edilmiştir? Bu vakaların kaçı yargıya intikal etmiş, kaçı cezalandırma ile sonuçlanmıştır? (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Ankara’da yavru köpeği öldüren sanık hakkında iddianame: 4 yıla kadar hapis istemi

SONRAKİ HABER

CIA gizli raporlarında 12 Eylül: Sermayeyi daha sıkı savunacaklar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa