11 Eylül 2024 16:42

CHP'li Tanal işçileri tehdit eden polis hakkında suç duyurusunda bulundu

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Polonez işçilerini çocuklarıyla tehdit eden emniyet müdürü hakkında suç duyurusunda bulundu.

Mahmut Tanal | Fotoğraf: CHP

Paylaş

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Tekgıda-İş’e üye oldukları için işten çıkarılan ve fabrika önünde direnen Polonez Gıda işçilerini “Gözaltı yapıp adli işlem yaparsam çocuğunuz zekiyse bile işe giremez” şeklinde tehdit eden Çatalca İlçe Emniyet Müdürü Ali Osman Turhan hakkında tehdit ve görevi kötüye kullanma iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Pazartesi günü Polonez patronunun grevi kırmak için dışarıdan getirdiği işçilerin fabrikaya girmesine izin vermeyen Polonez işçilerine polis müdahale etmişti. Yaralanan işçilerin olduğu müdahale sırasında Çatalca İlçe Emniyet Müdürü Ali Osman Turhan işçileri, “Ben sizi gözaltı yapıp adli işlem yaparsam çocuğunuz zekiyse bile bir işe giremez” diye tehdit etmişti.

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal şikayet dilekçesinde; sendikalaşma sebebi ile işten çıkarılan işçilerin yapmış olduğu eylemin, adli işlem tehdidi ile engellenmesinin İş Kanunu, Türk Ceza Kanunu, Anayasa ve işçilerin örgütlenme ve sendika kurma haklarını güvence altına alan 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na aykırılık oluşturduğunu ifade etti. Vatandaşların, bir kamu görevlisi olan Çatalca İlçe Emniyet Müdürü Ali Osman Turhan tarafından tehdit edilerek anayasal haklarını kullanmalarına engel olunmasının hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmadığını belirten Tanal, Emniyet Müdürü tarafından işçilere karşı kullanılan sözlü ve fiziksel müdahalenin Anayasa’nın 10'uncu maddesinde düzenlenen eşitlik ilkesine aykırı olduğunu kaydetti.

Tanal, TCK’nin tehdit, şantaj, görevi kötüye kullanma ve sendikal hakları kullanılmasının engellenmesini düzenleyen 106, 107, 257 ve 118. maddeleriyle Anayasa’nın ‘sendika kurma hakkı’ başlıklı 51’inci maddesi uyarınca Çatalca İlçe Emniyet Müdürü Ali Osman Turhan'ın cezalandırılmasını talep etti.

Tanal, dilekçesinde, “Bir kamu görevlisinin, bireylerin anayasal haklarını kullanmalarını baskı yoluyla engellemeye çalışması, demokratik değerlerle bağdaşmamaktadır. Bu tür tehditler, demokratik bir sistemin temel taşlarından biri olan hukukun üstünlüğünü ihlal etmekte ve devletin tarafsızlığını zedelemektedir” ifadelerini kullandı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Madenci yakınını tekmeleyen Yusuf Yerkel TFF'de işe başladı

SONRAKİ HABER

RTÜK, Bahçeli'nin konuşulduğu Halk TV'ye "mimik" gerekçesiyle ceza verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa