11 Eylül 2024 16:53

Meksika'da yargı düzenlemesini protesto edenler Senatoyu bastı

Meksika'da Devlet Başkanı Obrador’un önerdiği yargı düzenlemesini protesto eden gruplar, görüşmeler sırasında Senato binasına girdi. Düzenleme kabul edildi.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

Meksika'da Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador’un önerdiği yargı düzenlemesini protesto eden gruplar, reforma ilişkin yapılan görüşme sırasında Senato binasına girdi.

Reformun tartışıldığı toplantı salonuna slogan atarak girenler, senatörlere reformun kabul edilmemesi çağrısında bulundu. Protesto nedeniyle tartışmalı yasanın konuşulduğu senatoda görüşmelere ara verildi.

Baskından saatler sonra yeniden toplanan senatoda yargı paketi düzenlemesi kabul edildi. Yasanın kabul edilmesiyle Meksika, dünyada yüksek mahkeme yargıçlarını halk oyuyla belirleyecek ilk ülke oldu.

HAKİMLER GREVE GİTMİŞTİ

Meksika’da hakimler, 22 Ağustos’ta, Obrador’un önerdiği yargı reformuna tepki olarak süresiz grev başlatmış, bu nedenle ülke genelindeki mahkemelerin “acil” davalar dışında 21 Ağustos itibarıyla süresiz olarak askıya alındığı açıklanmıştı. Hakimlerin grevinin, reform iptal edilene kadar veya Kongre ortak bir karar için yargıyla iletişim kurana kadar süreceği bildirilmişti.

YARGI REFORMUNUN KAPSAMI

Devlet Başkanı Obrador'un önerdiği yargı reformu, anayasa mahkemesi üyelerinin, hakimlerin ve savcıların halk tarafından seçilmesini, adayların da Kongre ve yargı tarafından sunulmasını kapsıyor. Ayrıca anayasa mahkemesi üyelerinin, görev süreleri kısaltılarak aldıkları oy oranına göre belirlenmesi planlanıyor. Bazı görevler için aday olacak kişilerin sadece bir hukuk diplomasına, beş yıl “hukuki deneyime” ve bir tavsiye mektubuna sahip olmaları yeterli olacak.

Karşı çıkanlar, görev süresi bu ayın sonunda dolacak olan Obrador'un önerdiği bu yasanın, yargı bağımsızlığını olumsuz yönde etkileyeceğini savunuyor. Kabul edilen yargı paketine karşı protesto gösterileri kolluk güçlerinin müdahalesine rağmen devam ediyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

5 metreden betona düşen işçi yaralandı

SONRAKİ HABER

Gazze'de can kaybı 41 bin 84'e yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa