12 Eylül 2024 07:39

Evrensel'in manşeti | 66 çocuk işçi, 66 cinayet

Son bir yılda en az 66 çocuk çalışırken can verdi. Yaralanan ve sakat kalan çocukların sayısı ise belirsiz.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Abdullah El Hamuud - Ömer Çakar - Ömer Girgin - Ulaş Dumlu - Mustafa Koç - İsmail Yağbasan - Davud Murad - Mehmet Sıtkı Gültekin - Ali Yahya Çetintaş - Birol Deveci - B.İ. - Evren Kocaöz - Emirhan Dolak - Zekai Dikici - M.Ç. - Hüsnü Acer - Atakan Taya - Okan Baran - Osman Bostan - Batuhan Vahap Akbaş - Mehmet Veli İnal - Celil Kartal - Fatih Curlu - Esmanur Argun - Deniz Bilgin - Muhammed Ali Küçük - Samet Ceyran - Eren Dağ - Alperen Kocayavuz - Mehmet Emin Doğan - Mehmet Kurtboğan - Emir Karayiğit - Hatun Elesli - Muhammed Mustafa Kiraz - Muhammed Hinki - Hasan Y. - Erhan Karabay - Fatma Sarıgül - Zehra Budak - Ahmet Direk Turan Haskiro - Fatih Sakar - Emircan Mazak - Bedrettin Gerçek - Alperen Enes Ural - Abdullah Çevik - Polat Baran - Serkan Çakıl - Bünyamin Çakıl - Efe Demir - Muhammet Kaan Akbulak - Arda Bağuç - Ömür Arslan - Yasin Dombay - Furkan Çifçi - Azat Erenuluğ - Arda Günay - Murat Can Eryılmaz - Baran G. - Deniz Tutan - Erol Can Yavuz - Arda Tonbul - Muhammed Şahin - Vefa - Miraç Terazi - Faruk Alkan - Mehmet Ali Nar...

Yoksullaşma ve devletin MESEM adı altında teşvikiyle çocuk işçilik çığ gibi büyürken, 6’dan 17’ye kadar her yaştan çocuk, ucuz iş gücü olarak güvenliksiz işlerde çalışmaya itiliyor. Son bir yılda en az 66 çocuk çalışırken can verdi. Yaralanan ve sakat kalan çocukların sayısı ise belirsiz

TARIM, SANAYİ, İNŞAAT, HİZMET

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisinin çocuk işçi ölümlerini ele alan raporuna göre, 2023 eylül ayından 2024 eylül ayına kadar geçen sürede, tarımda 24, sanayide 17, inşaat sektöründe 13, hizmet sektöründe 12 olmak üzere en az 66 çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. İSİG Meclisi bu sayının çok daha yüksek olabileceğine dikkat çekiyor.

SANAYİDE CAN KAYBI ARTIYOR

Bu veriler sanayi ve inşaatta artan çocuk sömürüsünü de gösteriyor. 2013’te çalışırken ölen çocukların yüzde 65’i tarımsal faaliyetteydi. Bu oran 2024’te yüzde 35’e indi. Aynı sürede, inşaatta çalışırken ölen çocukların oranı yüzde 11’den 20’ye, metal iş kolunda ölen çocukların oranı yüzde 7’den 14’e yükseldi. 12 aydaki iş cinayetlerinde 22 çocuk 6-14 yaş arasında.

KULLAN-AT İŞÇİLİK VE ARTIK NÜFUS

Çocuk işçi cinayetlerinde tarım iş kolunun payındaki gerileme, Türkiye kapitalizminin OSB’ler yoluyla üretimi tüm Anadolu coğrafyasına yaymasından, sermayenin mekansal örüntülerinin sıklaşmasından ve işçi havzalarındaki demografik değişimden kaynaklanıyor. Üretim kırsal bölgelerden ve kent çeperlerinden merkeze doğru taşındıkça çocuk işçi ölümleri de “görünür” hale geliyor.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Didim Kadın Platformu: Narin için adalet

SONRAKİ HABER

Çocuklar korunmuyor, onlarca kayıp vakası var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa