12 Eylül 2024 05:54

Çocuklar korunmuyor, onlarca kayıp vakası var

Narin Güran cinayeti, Türkiye’de kaybolan onlarca çocuğu gündeme getirdi. Tüm bu kayıp olaylarına rağmen önlemler alınmazken TÜİK ise kayıp çocuk verilerini paylaşmıyor.

Fotoğraf: Unsplash

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Diyarbakır’da 8 yaşındaki Narin Güran’ın öldürülmesiyle kayıp çocuklar yeniden gündeme geldi. Narin’in ölümü, Leyla Aydemir, Eylül Yağlıkara, İkranur Tirsi, Müslüme Yağal ve Ecrin Kurnaz gibi diğer çocuk cinayetlerini bir kez daha hatırlattı.

MÜEBBET CEZASI ALAN ERKEK TAHLİYE EDİLDİ

Ağrı’da yaşayan Leyla Aydemir, 2018 yılında gittikleri Bezirhane köyünde 15 Haziran günü kayboldu. Henüz 4 yaşında olan Leyla’yı bulmak için başlatılan aramada küçük kız 18 gün sonra köyün 2 kilometre uzağındaki bir akarsu kenarında ağaçların arasında ölü olarak bulundu. Yapılan incelemelerde, Leyla’nın vücudunda herhangi bir darp ya da yara izi tespit edilmedi. Leyla Aydemir’in ölümüyle ilgili başlatılan soruşturma, aile içindeki anlaşmazlıkları da gündeme getirdi. Özellikle baba Nihat Aydemir ile amca Yusuf Aydemir arasında miras ve alacak meselesi nedeniyle husumet olduğu ortaya çıktı. Dava sürecinde, Yusuf Aydemir’in Leyla’nın kaybolduğu gün şüpheli davranışlar sergilediği ve telefon kayıtlarının delil olarak mahkemeye sunulduğu belirtildi. Mahkeme, Yusuf Aydemir’i “Kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırırken, diğer sanıklar delil yetersizliğinden beraat etti. Ancak karar davasından yaklaşık 3 ay sonra Yusuf Aydemir’in tahliye edildiği öğrenildi.

TÜM SANIKLARA BERAAT VE TAKİPSİZLİK

1.5 yaşındaki Ecrin Kurnaz, Samsun’un Vezirköprü ilçesinde 7 Mayıs 2019’da kayboldu, 20 gün sonra kaybolduğu noktadan 6 kilometre uzaklıkta katledilmiş olarak bulundu. Vezirköprü Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında 25 Haziran’da üvey babaanne Hacer Kurnaz, “Bakmakla yükümlü olduğu çocuğun ihmalle ölümüne neden olma”, üvey baba Deniz Kurnaz ile Hasan S. ve Mesut Y, “Fuhuş yaptırmak, fuhşa teşvik, aracılık ve yer temin etmek” iddiasıyla tutuklandı. Vezirköprü Ağır Ceza Mahkemesinde 24 Temmuz 2020’de görülen duruşmada, Hacer Kurnaz’a “Taksirle ölüme neden olma” suçundan 3 yıl 10 ay hapis cezası verildi ancak cezaevinde yattığı süre göz önünde bulundurarak tahliye ettirildi. Diğer sanıklar hakkında da beraat kararı verilirken, üvey amca Özkan Kurnaz ile H.Ö. hakkında savcılık tarafından takipsizlik kararı verildi.

GİNA MERCİMEK DAVASINDA 1 MÜEBBET, 1 BERAAT

Kilis’e bağlı Okçular Mahallesi’nin Selvili Medrese Sokak’ta yaşayan Suriyeli Mercimek ailesinin 9 yaşındaki kızları Gina Mercimek, 2023 yılının nisan ayında kayboldu. Yapılan başvuru üzerine başlatılan aramada Hüseyin Boğuç’a ait iki katlı evin avlusundaki su kuyusunda Gina’nın işkence edilerek öldürülmüş halde bulunduğu ortaya çıktı. Olayın ardından Hüseyin Boğuç ve Azittin Altınöz gözaltına alındı ve tutuklandı.

Kilis 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada Boğuç cinsel istismara ve ölüme sebep olmaktan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve ek olarak 42 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Diğer sanık Azittin Altınöz ise delil yetersizliğinden beraat etti.

ÇOCUĞUN NİTELİKLİ İSTİSMARINA 9 SENE CEZA!

Mersin’in Gülnar ilçesi Yanışlı Mahallesi’nde 10 Kasım 2021’de 3 yaşındaki Müslüme’nin kaybolduğunu fark eden ailesi durumu yetkililere bildirdi. Arama çalışmalarının 9. gününde, Müslüme’nin cansız bedeni bulundu. Soruşturma sonucunda, çocuğun dedesi Hasan Yağal hakkında ‘Kasten öldürme’, ‘çocuğun nitelikli cinsel istismarı’ ve ‘Cinsel amaçla cebir, tehdit ve hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçlarından dava açıldı. Ayrıca tutuksuz sanıklar büyükanne A. Yağal, anne S. Yağal ve ağabey O. Yağal’a da ‘Suçluyu kayırmak’ suçlamasıyla hapis cezası talep edildi.

Silifke 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 17 Ekim 2023’te Hasan Yağal’ı Müslüme’ye karşı işlediği “Kasten öldürme”, “nitelikli cinsel istismar” ve “Cinsel amaçla cebir, tehdit ve hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından beraat ettirdi. Ancak Hasan Yağal’a gelini S. Yağal ve istismar sonucu doğduğu öne sürülen A. Yağal’a karşı işlediği cinsel saldırı suçlarından toplam 33 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verdi. Mahkeme, istinaf başvurularını reddetti ve Hasan Yağal’ın toplam cezasını ‘çocuğun nitelikli cinsel istismarı’ suçundan 9 yıl hapis cezası ekleyerek 17 yıl 12 aya yükseltti. Sonuç olarak, H. Yağal’ın toplam hapis cezası 45 yıl 12 aya çıktı.

FAİL YİNE AİLEDEN

27 Nisan 2014’te Adana’nın Tellidere Mahallesi’nde sokakta oyun oynarken kaybolan 8 yaşındaki Gizem Akdeniz’in cesedi, 36 saat sonra bıçaklanmış ve yakılmış olarak bulundu. Olayın ardından başlatılan soruşturmada, Gizem’in akrabası Süleyman Akdeniz gözaltına alındı. Süleyman Akdeniz, Gizem’i ablası Gamze Akdeniz ile evlenmesine izin verilmemesi nedeniyle intikam amaçlı öldürdüğünü itiraf etti. Manisa 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Süleyman Akdeniz’e “Canavarca hisle veya eziyet çektirerek insan öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, “Hürriyetten yoksun kılma” suçundan ise 12 yıl hapis cezası verdi.

Kars’ta ise 6 Nisan 2014 günü 9 yaşındaki Mert Aydın’ın cesedi, bir gün sonra kent merkezine 5 kilometre uzaklıktaki eski bir tabyada bulundu. Aykut Balk’ın, Mert Aydın’a istismar ettikten sonra çocuğu boğarak öldürdüğü belirlendi. Yakalanan Aykut Balk 13 Nisan günü tutuklandı ve 36 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

BENZER VAKALAR TEKRAR TEKRAR YAŞANIYOR

4 yaşındaki Irmak Kupal ise Manisa’nın Alaşehir ilçesi Menderes Mahallesi’nde 14 Ekim 2016’te evinin önünde oynarken kayboldu. Cesedi 22 Ekim’de üzüm bağlarında bulundu. Irmak’ın katili Himmet Aktürk, Alaşehir Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan yargılama sonucunda “Suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla çocuğu, beden veya ruh bakımından kendini savunamayacak kişiyi, kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve 51 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

8 yaşındaki Eylül Yağlıkara, Ankara’nın Polatlı ilçesinde 22 Haziran 2018’de kayboldu. Cenazesi, 7 gün sonra Yüzükbaşı Mahallesi yakınlarında bir elektrik direğinin dibinde gömülü olarak bulundu. Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yapılan yargılamada katil Uğur Koçyiğit, “Çocuğu kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, “çocuğa nitelikli cinsel istismar” suçundan 30 yıl, “Çocuğu hürriyetinden yoksun kılma” suçundan ise 12 yıl hapis cezasına, annesi Huriye Koçyiğit, “çocuğu kasten öldürmeye yardım” suçundan 13 yıl 4 ay, “Çocuğu hürriyetinden yoksun kılma” suçundan da 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

TÜİK VERİ AÇIKLAMIYOR

Narin Güran’ın katledilmesi, Türkiye’nin çocuk güvenliği konusundaki eksikliklerini gözler önüne serdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2008-2016 yılları arasında 104 bin 531 çocuğun kaybolduğunu açıkladı. Ancak son 8 yıldır kaybolan çocuklarla ilgili veri paylaşılmadı. 2 Ağustos 2023’te yayımlanan raporda, 2022’de çocukların karıştığı olayların sayısının 601 bin 754 olduğu belirtildi. Raporda, 259 bin 106 çocuk mağdur, 206 bin 853 suça sürüklenen, 100 bin 490 bilgisine başvurulan ve 16 bin 499’u kayıp olarak kaydedildi. 2023-2024 arasında iş cinayetlerinde ölen çocuk sayısı ise 716 olarak belirlendi. Çocuk istismarından açılan dava sayısı ise 31 bin 216 oldu.

KAYIP YÜZLERCE ÇOCUK VAR

2018 yılında Bitlis’te kaybolduktan sonra cenazesi bulunan Sami Yusuf Marangoz ve Hatay’ın Hassa ilçesinde katledilmiş olarak bulunan Ufuk Tatar (6) cinayetlerinin üzeri dava dahi açılmadan kapatıldı. 3 Temmuz 2004’te Trabzon Sürmene’de kaybolan 2 buçuk yaşındaki Mustafa Demir, 30 Mart 2009’da Trabzon’un Of ilçesinde kaybolan Yusuf Kazdal ile 2015’de Mardin’in Midyat ilçesine bağlı Harmanlı köyünde bakkala şeker almaya gittikten sonra kaybolan 5 yaşındaki Ecrin Tunç gibi yüzlerce çocuktan ise yıllardır haber alınamıyor.

ÖNCEKİ HABER

Evrensel'in manşeti | 66 çocuk işçi, 66 cinayet

SONRAKİ HABER

Malatya'da işçi servisiyle otomobil çarpıştı, 1 ölü, 14 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa