12 Eylül 2024 11:29

Latmos Platformu: Latmos’un kalbindeki iş makinesi alandan çıkarıldı

Latmos Dağı'nda yapılmak istenen madencilikle ilgili dün yeni bir gelişme daha yaşandı. "Latmos’un kalbi” denilen Çörlen yaylasındaki iş makinesi bölgeyi terk etti.

Fotoğraf: Latmos Platformu

Paylaş

Özer AKDEMİR
Aydın

Yıllardır Milli Park ilan edilmesi için çaba gösterilen Aydın-Muğla il sınırındaki Beşparmak (Latmos) Dağında yapılmak istenen madencilikle ilgili dün yeni bir gelişme daha yaşandı. Latmos Platformundan yapılan açıklamada Latmos’un Kalbi” denilen Çörlen yaylasındaki iş makinesi bölgeyi terk etti.

BİZANS DÖNEMİNDEN KALAN TARIM TERASLARININ YANINDA MADEN İŞLETMESİ!

Egamin adlı şirket tarafından yapılmak istenen kuvars madenciliği için Aydın Valililiği tarafından 2007 yılında verilen “ÇED Gerekli değildir” kararı 2007 yılında yenilenmişti. Geçtiğimiz Mayıs ayında şirkete ait bir iş makinesi 1. derece arkeolojik sit kararı bunan alandan geçerek Çörlen Yaylası mevkiin de kayaları kırmaya başlamış, yöre köylüleri ve Latmos Platformu üyelerinin tepkileri sonrası iş makinesi ikinci gün çalışmasını durdurmuştu. İş makinesinin kayaları kırdığı yer Latmos Dağı’nın silüetini oluşturan Beşparmak kayalarının etekleri. Bölgede ayrıca iş makinesinin çalıştığı yerin 200-300 metre yakınında Bizans döneminden kaldığı düşünülen geleneksel tarım terasları var. Bu terasları halen yörede yaşayan yurttaşlar tarafından tarımsal faaliyet için kullanılıyor.

KORUNMASI GEREKİRKEN DAĞ MADENLERCE TALAN EDİLİYOR

Latmos Dağı, gnays kayaların oluşturduğu eşsiz peyzajı, dünyada çok nadir olarak bulunan jeolojik yapısı, 8500 yıla tarihlenen kaya resimleri ile fıstık çamları ve zeytinliklerin yoğun olarak bulunduğu biyoçeşitlilik, tarih, tarım ve kültürel değerler olarak çok önemli bir bölge olarak tanımlanıyor. Bu bölgenin bütün bu değerleri ile korunması istenirken dağın her tarafı maden işletmeleri tarafından adeta delik deşik ediliyor.

BİLİRKİŞİ KEŞFİNE YÜZLERCE YURTTAŞ KATILMIŞTI

Son olarak Çörlen Asarkale denilen bölgede yapılmak istenen madenciliğe karşı yöre halkı ciddi bir tepki göstermiş, Latmos Platformu bu madencilik girişimine karşı dava açmıştı. Açılan dava ile ilgili geçtiğimiz hafta bölgede yüzlerce yurttaşın da katılımıyla bilirkişi keşfi yapılmıştı.

“İŞ MAKİNESİ ALANDAN ÇIKARILDI”

Latmos Platformunun dün duyurduğu gelişmeye göre Çörlen Yaylası’nda maden açılması planlanan sahadaki iş makinesi alandan ayrıldı. İş makinesinin dört ay kadar önce, arkeolojik SİT sahasından izinsiz olarak geçirildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, iş makinesinin çalışmaya ve kayaları parçalamaya başladığı dile getirildi. Bu süreçte yapılan girişimler ve açılan dava sonrası maden sahasındaki çalışmaların resmi kurumlarca durdurulduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Madenle ilgili yasal süreç devam ediyor. Geçtiğimiz hafta bilirkişi keşfi yapıldı, hazırlanacak rapor ve mahkemenin vereceği karara göre maden çalışmalarının ve Çörlen Yaylası’nın akıbeti belli olacak”. İş makinesinin sahada çalıştığı kısa sürede yaptığı tahribatı gösteren fotoğrafların paylaşıldığı açıklamada, “madenin çalışması yasal olarak durdurulursa bir yara olarak kalacak bunlar, çalışmalar devam ederse de yara her yere yayılacak” ifadelerini yer verildi.

ÖNCEKİ HABER

Narin’in bulunduğu derede 9 yaşındaki Muhammed'in de cesedi bulunmuş

SONRAKİ HABER

İsrail'in katlettiği Ayşenur Ezgi Eygi'nin cenazesi yarın Türkiye'de defnedilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa