12 Eylül 2024 11:27
Son Güncellenme Tarihi: 12 Eylül 2024 15:07

İsrail'in katlettiği Ayşenur Ezgi Eygi'nin cenazesi yarın Türkiye'de defnedilecek

Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrail askerlerince öldürülmesi ile ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Eygi'nin cenazesi yarın Türkiye'de defnedilecek.

Fotoğraf: Tayfun Coşkun/AA

Paylaş

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Batı Şeria'da İsrail askerleri tarafından öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi ile ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturma başlattığını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı da Eygi'nin naaşının yarın Türkiye'ye getirilmesi öngörüldüğünü bildirdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrail tarafından katledilmesiyle ilgili soruşturma başlattı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımız, iç hukuktan kaynaklanan yetkimizi kullanarak soruşturma başlattı. Bir rapor hazırlanması için çalışmalar yürüteceğiz. BM İnsan Hakları Konseyi’nde ve devam eden soykırım davasına bu raporun dahil edilmesiyle ilgili çalışmalarımızı sürdüreceğiz" açıklaması yaptı.

Türk-Amerikan vatandaşı 26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Eygi, 6 Eylül'de işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentine bağlı Beyta beldesinde düzenlenen işgal karşıtı gösteride İsrail keskin nişancısı tarafından açılan ateş sonucu başından vurularak hayatını kaybetmişti. 

Dışişleri Bakanlığı, Batı Şeria'daki eylemlerde İsrail askerlerince öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi'nin cenazesinin yarın Türkiye'ye getirileceğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada Eygi'nin cenazesinin Türkiye'ye nakledilmesiyle ilgili işlemlerin bugün Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği ve Kudüs Başkonsolosluğu tarafından tamamlandığı belirtildi, Eygi'nin cenazesinin yarın Türkiye'ye gelmesinin öngörüldüğü bildirildi.

AA muhabirinin aktardığına göre, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği, Eygi'nin naaşının Tel Aviv-Bakü-İstanbul güzergahında nakledilmesi için işlemleri tamamladı. Ben Gurion Havalimanı'ndan bu gece 23.45'te Bakü'ye gidecek olan cenazenin yarın 08.35 THY uçağıyla İstanbul'a getirilmesi öngörülüyor. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, defin işlemlerinin Aydın'ın Didim ilçesinde yapılması bekleniyor.

 

 

İSRAİL İTİRAF ETMİŞTİ

İsrail ordusu 10 Eylül'de yaptığı açıklamada Eygi'nin "İsrail askerleri tarafından öldürülmüş olabileceğini" itiraf etmişti.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Eygi'nin öldürülmesi ile ilgili "yaşanmaması gereken korkunç trajedi" açıklaması yaptı. Eygi'nin, Batı Şeria'da, İsraillilerin gasbettiği Filistin topraklarının genişlemesine karşın barışçıl şekilde gösterilere katıldığını belirten Harris, "Kimse barışçıl bir protestoya katıldığı için öldürülmemeli" dedi. İsrail'in ön soruşturmasının "trajik bir hata sonucu" Eygi'nin öldürüldüğünü gösterdiğini söyleyen Harris, soruşturmanın bulgularının açıklanması konusunda İsrail hükümetine baskı yapmaya devam edeceklerini belirtti. 

Cinayet için daha önce "Kazaydı" diyen ABD Başkanı Joe Biden, dün yaptığı açıklamada "Ölümüne yol açan (silahlı) ateş kesinlikle kabul edilemez" demişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Latmos Platformu: Latmos’un kalbindeki iş makinesi alandan çıkarıldı

SONRAKİ HABER

Akbüklüler: “Dünyanın cennetinde kirlilikle boğuşuyoruz”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa