12 Eylül 2024 11:27

Akbüklüler: “Dünyanın cennetinde kirlilikle boğuşuyoruz”

Didim Akbük koyunda artan kirliliğe karşı açıklama yapan Akbüklüler, öncelikli olarak İnsani kullanım amaçlı suyun teminini ve kanalizasyon altyapısının tamamlanıp devreye alınmasını talep etti.

Fotoğraf: Akbük Çevre Bileşenleri

Paylaş

Didim Akbük koyunda her geçen gün artan kirlilik ile ilgili Akbük halkı dün basın açıklaması yaptı.  Akbük Soğuksu Mahallesinde gerçekleştirilen basın açıklamasında Akbük Çevre Bileşenleri (Akbük ADD, AKÇED, Akbük Cemevi, Akbük Kumkent ve Saplıada Siteler Derneği, Akbük Site Yöneticileri, Akbük Gönüllüleri Platformu, Akbük Sevgisi Grubu, Akbük Soğuksu Platformu) adına hazırlanan metni Ahmet Türker okudu.

Ege'nin mavi suları, flora, faunası ve ormanları ile herkesin gıpta ile baktığı bir bölgede oturduklarını belirten Türker, “Akbük Mahallesinde  kış nüfusumuz 10 bin, yaz nüfusumuz ise, yüz bini geçmektedir. Bundan 3500 sene önce bu topraklarda; insanlar planlı kentler kurmuş, altyapısı,  kanalizasyon sistemi olan, içme suyu sorunu yaşamayan, denizinin kirletilmediği, sokakları caddeleri pırıl pırıl kentlerde yaşamışlardır. Ne yazık ki 2024 yılında; Bu güzel coğrafyada kanalizasyon sistemi olmayan, lağım dahil her türlü atığımızı konutlarımız ve işletmelerimizin yanı başına açtığımız fosseptik  çukurlarına doldurup, sonra da sıra bekleyerek vidanjörlerle çektiriyoruz. Vidanjörler pisliği çekmeye yetişemediğinden sokaklarınıza lağım akmakta her yer lağım kokmaktadır” dedi.

“KİRLİLİK NEDENİYLE MAVİ BAYRAK ALINDI”

Kıyıların ‘vahşi turizmcilik’ yapanlar, kişiler, kurumlar,  yatçılık yapanlar, işletmeler ve oteller tarafından kirletildiğini belirten Türker, Soğuk suyun ve Mavi Bayraklı Mandalya körfezinin kuralsızca kirletilmesi nedeniyle mavi bayrağın geri alınması sonucunu doğurduğunu aktardı. 

“ÖNCELİKLE TEMİZ SU TALEBİMİZ KARŞILANSIN”

Türker, “Akbük halkı olarak; Şehir şebeke suyuyla yıkanmak, temizlenmek, arınmak istersiniz musluklardan akan suyu kullanmak mümkün değil;  bırakın içmeyi, yemekte kullanmayı, sebzelerimizi bile yıkamaya cesaret edemiyoruz. İnsani kullanım amaçlı suyun temin edilmesi ve buna ilave olarak da bir an önce kanalizasyon altyapısının da tamamlanıp devreye alınması öncelikli talebimizdir.”

Basın açıklamasına katılan yurttaşlar “Doğama, suyuma, toprağıma dokunma” sloganları atarak temiz bir çevre ile ilgili tabeplerin yazılıdğı dövizler taşıdılar. (Aydın/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İsrail'in katlettiği Ayşenur Ezgi Eygi'nin cenazesi yarın Türkiye'de defnedilecek

SONRAKİ HABER

Kuzey Ormanları Savunması: Dört Belgrad Ormanı büyüklüğündeki alan şirketlere kiralanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa