12 Eylül 2024 13:32

Koza Altın Şirketinin Kaz Dağı'ndaki Avunduk madeninin ÇED süreci sonlandırıldı

Koza Altın Madencilik Şirketinin Burhaniye'ye bağlı Avunduk ve Sübeylidere köyleri arasında işletmek istediği altın madeninin ÇED süreci, Tarım İl Müdürlüğünün olumsuz görüş vermesiyle sona erdirildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Özer AKDEMİR

Koza Altın Madencilik Şirketinin Burhaniye'ye bağlı Avunduk ve Sübeylidere köyleri arasında işletmek istediği altın medeninun ÇED süreci sonlandırıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı sitesinde yapılan açıklamayla Koza Altın Şirketinin Avunduk ÇED projesi Tarım İl Müdürlüğünün olumsuz görüş vermesiyle sonlandırıldı.

BURÇEP DUYURDU

Burhaniye Çevre Platformu tarafından yapılan açıklamada madene yönelik özellikle köylülerin tepkilerine dikkat çekilerek "Bu ülkede yurtsever insanların olması, umutlarımızı diri tutuyor." denildi.

ISMARLAMA RAPOR İLE ZEYTİN YASASINI AŞACAKLARDI

Koza Altın İşletmeleri A.Ş tarafından 8 bin 167 hektarlık proje alanında gerçekleştirilmek istenen altın madenciliği patlatmalı yer altı maden işletmeciliği şeklinde planlanıyordu. Şirketin yayımlanan proje tanıtım dosyasına (PTD) göre alandan çıkarılacak cevher Koza'nın Bergama Ovacık'taki altın işletmesine taşınarak burada siyanür liçi yöntemi ile ayrıştırılacaktı. Ekonomik ömrünün 10 yıl olacağı öngörülen proje için bu sürede yapılacak kazı miktarı 505 bin 511 ton olarak hesaplanmıştı. PTD'deki verilere göre yer altı maden işletmeciliği ile üretilecek cevherdeki altının ortalama tenörü 1.75 g/ton olarak öngörülmesi "bu kadar düşük tenörle böylesine çevresel zararları olacak bir maden işletilir mi? " tartışmalarına neden oluyordu. Şirket bölgede bulunan verimli zeytinlikler nedeniyle Zeytin Kanununu aşmak için Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Nedim Çetinkaya'ya 31 Mayıs 2024 tarihinde bir rapor hatırlatmış, raporda proje alanının 3 km çapındaki bölgesinde çeşitli köylere ait zeytin ve fıstık çamı yetiştiriciliği olduğu belirtilmesine rağmen bu tarım faaliyetleri önemsiz gibi gösterilmişti. Tarım il Müdürlüğünün olumsuz görüşü bu raporun da ciddiye alınmadığını gösteriyor.

ÖNCEKİ HABER

Ayhan Bora Kaplan davasında AKP milletvekili aday adayı dinlendi

SONRAKİ HABER

İsrail ordusu, Batı Şeria'da 40 Filistinliyi gözaltına aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa