12 Eylül 2024 14:38

Koç gibi barınma sorunu!

Koç Üniversitesi yaz dönemini gerekçe göstererek staj yapmak ve çalışmak zorunda kalan üç öğrencisini yurt kapısının önüne koydu. Eşyalarını da çöp poşetlerine doldurdu.

Fotoğraf: Öğrenciler

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Koç Üniversitesi, yaz döneminde staj ve iş yükümlükleri için yurtta kalmak isteyen öğrencilerin taleplerini geri çevirdi.  Okul yönetimi, yaz dönemini ve tadilatı gerekçe göstererek 3 öğrenciye haber vermeden eşyalarını poşetlere koyup kapıya attı. Öğrencilerden biri Uluslararası İlişkiler 3. sınıf, diğeri Hukuk Fakültesi 2. sınıf, bir diğeri de Endüstri Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi. 

ÖNCE ODADAN ATTILAR

Kapı önüne konulan öğrencilerden Uluslararası İlişkiler Bölümü 3. sınıf yaz öğrencisi yaz okulundan ders alarak yurtta kalma hakkı kazandığını söyledi. Maddi sıkıntılar nedeniyle staj yaptığını, yurttan atılan diğer arkadaşının ise bir iş yerinde yarı zamanlı çalıştığını dile getiren öğrenci ancak okul yönetiminin kendilerine ‘Yaz okulu bitince sadece zorunlu staj yapanlar için yurtta kalma hakkı tanınıyor’ dediğini aktaran öğrenci “Okul yönetimine defalarca sorunun çözümü için başvurduk ama sonuç alamadık” dedi. Üstelik bir ay boyunca yurttaki odasının boş olduğunun ve kimsenin kalmadığının hatta temizlenmediğinin bile bilgisini veren öğrenci “Yine de bize yurtta kalamayacağımız söylendi. Biz de çareyi ortak alanlarda kalmakta bulduk” dedi.

EŞYALAR ÇÖP POŞETİNE DOLDURULDU

Yurttan atıldıktan sonra kampüsteki ortak alanlarda barınmaya çalıştıklarını anlatan öğrenci  “Yurtlarda neredeyse kimse kalmıyordu. Biz de eşyalarımızı kız mescidinin bir köşesine ve temizlik dolabına koyduk. Kimseye rahatsızlık vermeden orada yaşamaya çalışıyorduk. Ancak bu süreç de uzun sürmedi” diye konuştu.  Yurt yönetiminin iki hafta önce kendilerini fark ederek haklarında tutanak tutmakla tehdit ettiğini anlatan öğrenci “Kalacak yerimiz olmadığı için orada kalmaya mecbur kaldık. Ama biz işteyken eşyalarımızı toplayıp çöp poşetlerine doldurmuşlar. Dört poşet dolusu eşyamızı yurttan alıp kayıp eşya odasına koymuşlar. Geri almaya gittiğimizde sanki suç işlemişiz gibi davrandılar” tepkisini gösterdi.

"ARKADAŞ EVİNDE DÖNÜŞÜMLÜ UYUYORUZ"

Yurttan atıldıktan sonra kampüsün karşısındaki Batı Park’a gitmek zorunda kaldıklarını aktaran öğrenci “Neyse ki bir arkadaşımız bize evini açtı. Ama ev müsait değil. Bu yüzden geçici olarak yerleştiğimiz bu evde dönüşümlü olarak uyuyoruz” dedi. Yaşadıkları mağduriyeti sosyal medya üzerinden duyurmalarının ardından okul yönetiminin kendileriyle iletişime geçtiğini, ancak henüz somut bir adım atılmadığını dile getiren öğrenci “Okuldan biri bize ulaşarak zorunlu staj konusu için fakülteyle görüşeceklerini söyledi. Ama halen barınma sorunumuz çözülmüş değil. Okul staj yapan ve çalışan öğrencilerine zorluk çıkarmak yerine sahip çıkmalı” dedi.

Koç Üniversitesinde yıllardır yurt sorunu yaşandığını dile getiren öğrenci “Ana kampüste yurt inşaatı var ama bitmesi gelecek yılı bulur. O zamana kadar ne yapacağız? Koç Holding gibi büyük bir kurumun bu sorunları çözebilecek kapasitesi var ama sorun görmezden geliniyor. Üniversitenin çevresindeki en küçük evlerin kirası bile 25-35 bin TL civarında. Bu fiyatları ödememiz imkansız” ifadelerini kullanarak barınma sorunlarının kronik hale geldiğini söyledi.

“BU AYIP ÜNİVERSİTEYE AİT”

KOÇ Üniversitesi Tam Burslular Ağı tarafından yapılan sosyal medya paylaşımında yaşananlara şu sözlerle tepki gösterildi: 1 eğitim döneminde yurt bursuyla yaşayan, yaz döneminde çalışmak zorunda olan ancak yurttan başka kalacak yeri olmayan arkadaşlarımızın 1 aydır okulun ortak alanındaki koltuklarda yaşamak zorunda bırakılması, ardından da gece vakti çöp torbalarıyla yaka paça yurttan kovulması ayıptır. Bu ayıp Koç Üniversitesine aittir.”

ÖNCEKİ HABER

Güran ailesinden açıklama: Dış güçler ve yerli uzantıları

SONRAKİ HABER

"Tam anlamıyla ölümle çevriliyiz"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa