12 Eylül 2024 14:50

Blinken’ın Kiev ziyareti: Uzun menzilli silahlar önündeki son engeller de kalkıyor

ABD, Ukrayna’ya gönderdikleri uzun menzilli silahların Rusya topraklarında kullanılması önündeki engelleri tamamen kaldırma hazırlığında.

Fotoğraf: Ukrayna Devlet Başkanlığı

Paylaş

Son bir haftadır İran’ın Rusya’ya balistik füze gönderdiği iddiasını gündeme getiren ABD, bu gerekçeye dayanarak Ukrayna’ya gönderdikleri uzun menzilli silahların Rusya topraklarında kullanılması önündeki engelleri tamamen kaldırma hazırlığında. Konu, ABD ve İngiltere Dışişleri Bakanları Antony Blinken ile David Lammy’nin çarşamba günkü Kiev ziyaretlerinde gündeme getirildi. Cuma ABD’de gerçekleşeceği duyurulan ABD Başkanı Biden ve İngiltere Başbakanı Starmer görüşmesinde de ele alınması bekleniyor. Rusya’dan gelen ilk tepkilerde ise “üçüncü dünya savaşına giden yol açılıyor” uyarıları vardı.

Tüm bu gelişmelerin Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un Rusya’nın da katılacağı bir “barış konferansı”nın mümkün olduğu açıklaması yapmasından birkaç gün sonra yaşanması ise dikkat çekti.

BIDEN-STARMER GÖRÜŞMESİNDE AÇIKLANACAK MI?

Ukrayna’nın başkentinde dün gerçekleştirilen ortak basın toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Ukraynalı yetkililerle “Uzun menzilli atışları tartıştıklarını” söyledi ve ABD Başkanı Joe Biden’ın cuma günü Washington’da İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile bir araya geldiğinde bu konunun daha ayrıntılı olarak ele alınacağını söyledi. Ancak bu konuda bir açıklama yapılıp yapılmayacağı net değil.

ABD daha önce uzun menzilli ABD silahlarının Rusya topraklarında kullanılmasına “sınırlı” izin vermişti. Şimdi ise tüm kısıtlamaların kaldırılması böylece NATO silahlarının Rusya’ya büyük saldırılar için kullanılmasının yolunun açılması tartışılıyor.

Öte yandan İngiliz The Guardian gazetesi konuyla ilgili resmi bir açıklama olmayacağını ileri sürdü.

İngiliz hükümet kaynaklarına dayanan ilgili haberde, Ukrayna’nın Rusya içindeki hedeflere karşı “Storm Shadow” seyir füzelerini kullanmasına izin verilmesi yönünde bir karar alındığı, ancak Starmer’ın Washington’da Biden ile görüşeceği cuma günü bunun kamuoyuna duyurulmasının “beklenmediği” kaydedildi.

Gazeteye konuşan bir kaynak, “Kiev’de uzun menzilli füzelerle ilgili kamuoyuna bir açıklama yapmak gereksiz yere provokatif olarak değerlendirilecekti” dedi.

Öte yandan Blinken, Kiev’de “İran iddiası”nı yinelediği konuşmasında “Şimdi de Rusya’nın İran’dan balistik füzeler aldığını ve bunun Ukrayna’daki saldırganlıklarını daha da güçlendireceğini gördük. Dolayısıyla tırmandırıcı adımlar atan biri varsa o da Sayın Putin ve Rusya gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.

Bu arada X’te (Twitter) yaptığı açıklamada İngiliz Bakan Lammy, “Bugün Blinken ile birlikte Ukrayna’ya yönelik birleşik ve sarsılmaz desteğimizi yinelemek üzere Kiev’deyim. Vladimir Putin’in emperyalizmine karşı durmalıyız. Ortak güvenliğimiz buna bağlıdır” dedi. 

POLITICO GAZETESİ: KARAR ÇOKTAN ALINDI

ABD’de yayımlanan Politico gazetesinin haberinde de, ABD Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ben Cardin’in “Kararın çoktan verilmiş olması halinde şaşırmayacağını söylediği” aktarıldı.

Haberde şu ifadeler kullanıldı: “Kaynaklar, Storm Shadow konusunda olumlu bir karar alınmamış olsaydı, Blinken ve Lammy’nin Zelenskiy ile görüşmek üzere Kiev’e yapacakları ortak ziyaretin gerçekleşmeyeceğini de sözlerine ekledi.”

Politico’ya göre, Washington ile Kiev arasında Biden yönetiminin Ukrayna politikasını esnetme konusunda yapılan görüşmeler, Ukrayna Savunma Bakanı Rustem Umerov’un 30 Ağustos’ta Washington’u ziyaret etmesinin ardından geldi. Bu ziyaret sırasında Umerov, ABD’nin kısıtlamaları hafifletmesi durumunda ordusunun Rusya içinde vurabileceği yüksek değerli hedeflerin bir listesini ABD yetkililerine sundu.

Bu arada pazartesi günü de temsilciler meclisinin Cumhuriyetçilerinden oluşan bir grup Biden’a hitaben bir mektup yayımlayarak Ukrayna’dan NATO tarafından sağlanan silahların kullanımına yönelik kalan tüm kısıtlamaların kaldırılması çağrısında bulunmuştu. Mektupta, “Ukrayna’nın ABD tarafından sağlanan uzun menzilli sistemleri, özellikle de ordu taktik füze sistemlerini (ATACMS) Rusya’nın derinliklerindeki meşru askeri hedeflere karşı kullanmasına yönelik kalan kısıtlamaları kaldırmanız için sizi teşvik etmek üzere yazıyoruz” denilmişti.

RUSYA’DAN İLK TEPKİLER: DÜNYA SAVAŞININ YOLU AÇILIYOR

Russia Today’in haberine göre Rus Senatör Aleksey Puşkov Telegram’da yaptığı açıklamada, “Rus topraklarını vurma kararı açıkça hazırlanıyor” dedi. Puşkov, “Bu konuda tersine çevrilemeyecek kadar çok konuşma ve ipucu var. Henüz karar alınmamış olsa bile, birkaç gün içinde alınacak gibi görünüyor. The Guardian aracılığıyla yapılan sızıntı tesadüfi değil. Kamuoyu hazırlanıyor” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın ABD Büyükelçisi Anatoly Antonov da gazetecilere yaptığı açıklamada “ABD düşmanca adımlara karşı toleransımızın sınırlarını test etmeye devam ediyor” dedi ve “Üçüncü dünya savaşının yolunu açıyor” uyarısında bulundu.

ULUSLARARASI BARIŞ KONFERANSI NE OLDU?

ABD ve İngiltere, Ukrayna savaşını tırmandıracak adımlara imza atarken geçtiğimiz hafta Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüştüklerini ve Rusya’nın da katılacağı yeni bir “uluslararası barış konferansı” konusunda anlaştıklarını açıklamıştı.

Ukrayna savaşı ile ilgili İsviçre’de geçtiğimiz haziran ayında bir uluslararası konferans düzenlenmiş ancak bu konferansa Rusya davet edilmemişti.

ABD VE İNGİLTERE’DEN MİLYARLIK ‘YARDIM’LAR

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kiev ziyareti sırasında ülkesinin Ukrayna’ya çeşitli alanlarda toplam 717 milyon dolarlık destek sağlayacağını da bildirdi. Blinken, Rus saldırıları nedeniyle hasar görmüş enerji sisteminin onarımı için 325, insani yardım için 290 ve mayın temizleme çalışmaları için 102 olmak üzere toplam 717 milyon dolar yardımı Ukrayna’ya sağlayacaklarını duyurdu.

İngiltere Dışişleri Bakanı Lammy de Ukrayna’ya her yıl askeri yardım sağlamaya devam edeceklerini belirterek, “Başbakan Starmer’ın, mücadelenizde ihtiyaç duyduğunuz her yıl 3 milyarlık (sterlin) askeri yardımı sağlama konusundaki kararlılığından gurur duyuyorum” dedi.

Lammy, İngiltere’nin ayrıca Ukrayna’ya hava savunma füzeleri, F-16 savaş uçakları için gereken ekipmanlar, AS-90 tipi motorlu topçu sistemleri, askeri botlar ve deniz silahları başta olmak üzere askeri malzeme tedarikini hızlandırdığını aktardı. Lammy ayrıca, İngiltere hükümetinin bugün Ukrayna için 600 milyon sterlinlik yardım paketi açıkladığını da hatırlattı.

İRAN RUSYA’YA FÜZE GÖNDERDİĞİ İDDİASINI YALANLAMIŞTI

ABD ile İngiltere, Fransa ve Almanya, İran’a Ukrayna savaşında kullanılmak üzere Rusya’ya balistik füze gönderdiği iddiasıyla yeni yaptırım kararları açıklamıştı. İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ise, ülkesinin Rusya’ya balistik füze göndermediğini, ABD ve Avrupa ülkelerinin bu konuda “Hatalı istihbarat ve mantıkla hareket ettiğini” söylemişti.

ABD Hazine Bakanlığı ise İran ve Rusya’da bulunan toplam 10 kişi ile 6 kurumun yaptırım listesine eklendiğini açıklarken, Fransa, Almanya ve İngiltere de ortak yaptıkları açıklamada, İran ile ikili hava hizmetleri anlaşmalarını feshetmek için harekete geçeceklerini ve İran ulusal hava yolu şirketi Iran Air’ın da yeni yaptırımlar kapsamına alınacağını duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

TBB'den deprem bölgesi raporu: Tasarruf tedbirleri toparlanmayı zorlaştırmakta

SONRAKİ HABER

AKP'li Zehra Taşkesenlioğlu'nun şirketi naylon faturayla vergi kaçırmış!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa