13 Eylül 2024 05:36

Okul MESEM’den çıktı, öğrenciler okuldan

Sincan’da bir meslek lisesi MESEM programı dışına çıkınca 18 yaşını dolduran öğrenciler okul değiştirmek zorunda bırakıldı. Öğrenciler tepkili: “Mağduruz. Uzak ilçelere girmek zorunda kalacağız.”

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Selen AKÇAKOCA
Ankara

Ankara Sincan’daki Özcan Sabancı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) programı dışına çıkarılması nedeniyle 18 yaşını doldurmuş öğrenciler okul değiştirmek zorunda bırakıldı. Okul idaresinin durumu okulların açılmasına 3 gün kala bildirmesine öğrenciler tepki göstererek “Bizim bölümlerimiz her okulda bulunmuyor. Şimdi diğer ilçelerdeki MESEM’lere kayıt yaptırmak zorunda kalacağız” dedi.

"SAÇMA BİR DURUM VAR"

Okul idaresi tarafından henüz 18 yaşını doldurmamış fakat önümüzdeki aylarda dolduracak öğrencilerin de okuldan kaydını alması istendi. İdare tarafından yaş sorunu yaşamayan diğer MESEM öğrencileri için de sınıf açmak için mevcut sayının az olduğu ve bu öğrencilerin de okul değiştirmesinin gerekebileceği belirtildi. Mayıs ayında 18 yaşına gireceği için ilk başta kararı rahat bir biçimde karşılayan bir öğrenci ama 18 yaşına girdiğinde okuldan kaydını almak zorunda kalacağını anladığı için şimdiden okul aramaya başladığını söyledi. Zaten okulda verilen eğitimin yetersiz olduğunu dile getiren öğrenci “Ancak büyük işletmelerde çalışarak bir şeyler öğrenebiliyoruz. Zaten haftada bir gün okula geliyoruz, bizleri bu durumda bu kadar uğraştırmaları çok saçma” dedi.

"BÖLÜMLERİMİZ HER OKULDA YOK"

Başka bir 12. sınıf öğrencisi de okul kapanmadan çok kısa süre önce 18 yaşını dolduracağına ama yine de okul değiştirmek zorunda bırakılmasına isyan etti. Başka bir okula geçtiklerinde okulların anlaşmalarından dolayı iş yerlerini de değiştirmek zorunda kalabileceklerini anlatan öğrenci “Bizim bölümlerimiz her okulda yok, o yüzden uzak okullara yönlendiriliyoruz, bu da bizim için ekstra bir zorluk” diye konuştu. Başka bir okula nakilleri için okul yönetiminin herhangi bir yardımda da bulunmamasını eleştiren öğrenci “Her şeyi kendimiz yapmak zorundayız. Okul idaresinin her şeyi son günde söylemesi hepimizi zor durumda bıraktı. Daha önce 9 ayı kapsayacak staj defteri zorunluluğunu da son bir hafta kala söylediler” dedi. Bir başka öğrenci ise MESEM programının en başından beri saçma olduğunu söyleyerek “Karşı karşıya bırakıldığımız durum tamamen anlamsız. Son gün böyle bir kararın iletilmesi büyük bir mağduriyet yarattı” diye konuştu.

EĞİTİM SEN: EĞİTİM HAKKINA DARBE

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Ankara 4 No’lu Şube Başkanı Gülhan Şimşek, bu kararla öğrencilerin kaderlerine terk edildiğini söyledi. Yeni bir düzenleme mevcut öğrencilere değil, okula yeni kayıt olacak öğrencilere uygulanır ifadelerini kullanan Şimşek “Bugün öğrencilerimiz okulun adı değişti, yaşınız yetmiyor gibi gerekçelerle okullarından kayıt alamaya zorlanıyor. Okul idarelerinin yukarılardan icazet almadan bu değişiklikleri yapmaları pek olanaklı değil. Öğrendiğimiz kadarıyla da planlı bir iş yürüyor” dedi. Öğrencilerinin eğitim öğretim yılının başında yeni okul aramaya itilmesini eleştiren Şimşek “Eğer çocuğun okuduğu bölüm ilçesinde yoksa başka bir ilçeye nakil olacak. Örneğin Yenimahalle’deki bir okula nakil olacak çocuk. Bu da bu derin yoksulluk ortamında öğrencimizin zaten olmayan olanaklarını ulaşıma ayırması anlamına geliyor” dedi. MESEM uygulamasının eğitimden koparılarak çocuk işçiliğe itilen öğrenciler yarattığına işaret eden Şimşek şöyle konuştu: “Şimdi yeni mağduriyetlerle güdükleştirilmiş eğitim hakkı da ellerinden alınıyor. MEB’in MESEM uygulamasını ortaokul düzeyine indirecek. Öğrencilerimizin bugün maruz bırakıldıkları bu mağduriyetin de bununla bir ilişkisi olduğu, aslında olanların yeni bir yapılanmanın öz hazırlığı olduğunu düşünüyoruz. Öyle görünüyor ki çocuk işçilik derinleştirilmek ve kurumsallaştırılmak isteniyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Akcanlar işçilerinin çocukları için başlatılan kırtasiye kampanyası sona erdi

SONRAKİ HABER

İHD İskenderun Şubesi: Darbelere de otoriterleşmeye de hayır!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa