Yavuz Ekinci: Romanın mahkemelik olması edebiyatın gücünü gösteriyor
2014 yılında yayımlanan romanı ‘Rüyası Bölünenler’ hakkında yeni bir dava açılan Yazar Yavuz Ekinci: Bugün Türkiye’de bir yazar olarak değil, bir insan olarak da yaşamak zor.
Fotoğraf: Şerif Karataş/Evrensel
Şerif KARATAŞ
İstanbul
Yazar Yavuz Ekinci, 2014 yılında yayımlanan romanı “Rüyası Bölünenler” için yeni bir dava açıldığını duyurdu. Ekinci, romanına dava açılmasına dair Evrensel’e konuştu. Roman için verilen yasaklama ve toplatma kararının politik olduğunu belirten Ekinci, kendisine dava açılmasını, “Kurguladığım evrenin mahkemeye gelecek olması benim edebiyatımın gücünü, mahkemenin de edebiyata yaklaşımını gösterir” şeklinde yorumladı. Ekinci’nin Avukatı Can Ekinci de davanın hukuken bir karşılığı olmadığını belirtti.
Roman ile ilgili davanın ilk duruşması 18 Eylül 09.30’da Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi, 23. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Yazar Ekinci davaya ilişkin sosyal medyada yaptığı paylaşımda, “Mahkeme, toplatıp yasakladığı 'Rüyası Bölünenler' romanımın kahramanlarını tutuklayıp hapse atamayınca bari yazarını rehin alalım belki gelir diye düşünüyor...” ifadesini kullandı.
‘KURGUYA AÇILAN DAVA SOYUT, YARGILAMAK POLİTİK’
Romanın bir kurgu olduğunu belirten Ekinci, “Kurguladığım evrenin mahkemeye gelecek olması benim edebiyatımın gücünü, mahkemenin de edebiyata yaklaşımını gösterir. Kurgulanmış bir yapıtın evrenine açılan dava soyuttur. Onu bugün mahkemelerinde yargılayıp, yasaklayıp, toplatmak ise politiktir. Bu kurgulanmış evreni yaratan yazara açılan dava ise, yaratıcısı olan yazarı aslında cezalandırmaktır” dedi.
‘HUKUKUN ASKIYA ALINDIĞI BİR YERDE YAŞAMAK HERKES İÇİN ZOR’
“Geçmişte de günümüzde de ve gelecekte de maalesef yazarlara davalar açıldı, açılacak ve açılıyor da” diyen Ekinci, “Çünkü suçlunun rakibi onu rahatsız eden vicdanıdır. Yazarlar yaşadıkları çağın, yaşadıkları toplumun vicdanıdır. Ve nasıl ki bir suçlunun vicdanı onu rahatsız ediyorsa, yazarlar da yaşadığı toplumdaki iktidarları rahatsız ederler. O yüzden bir suçlunun rakibi vicdanıdır” dedi. Yaşadığı çağın, toplumun vicdanı olduğuna vurgu yapan Ekinci, “Bir suçlu nasıl vicdanından kaçıyorsa ve onu boğmak istiyorsa, bugün ülkem de benden kaçıp beni boğmak istiyor. Çünkü onu rahatsız ediyorum. Bugün Türkiye'de bir yazar olarak değil, bir insan olarak da yaşamak çok zordur. Hukukun olmadığı, hukukun askıya alındığı bir yerde yaşamak bir yazar için de bir öğrenci için de sıradan bir vatandaş için de herkes için çok zordur” ifadelerini kullandı.
‘DAVANIN HUKUKEN KARŞILIĞI YOK’
Yavuz Ekinci’nin Avukatı Can Ekinci, söz konusu roman hakkında savcılığın “terör propagandası” yaptığı iddiasıyla dava açtığını belirtti. Kitabın 2014’te yayımlandığını hatırlatan Ekinci, basım tarihinin üzerinden uzun bir zaman geçtiğini ve arada basımlarının da yapıldığını ifade etti.
Romanı okuyan bir kişinin Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine (CİMER) başvuru yaptığını anlatan Ekinci, emniyete ihbarda bulunduğunu söyledi. Ekinci, savcılığın da romanda “terör propagandası” yapıldığı iddiası ile iddianame hazırladığını belirtti. Hukuk devletinde böyle bir davanın açılmayacağına dikkat çeken Ekinci, ifade ve düşünce özgürlüğünü işaret ederek bunun yasa kapsamında olduğunu belirtti. Açılan davanın hem ulusal hem de uluslararası hukuk yasalarına göre suç teşkil etmediğini belirtti. Romanın “terör örgütü propagandası” yaptığı iddiasının mahkeme tarafından kabul edilmesinin, roman kurgusunun gücünü gösterdiğini ifade eden Ekinci, “Kitaplarda karakterler üzerinden anlatılan bir sürü suç var. Bir hırsızı anlatırken yazar hırsız olmuyor. Ya da bir katili anlatırken katil olmuyor” diye konuştu.
SOSYAL MEDYA MESAJLARINA 18 AY HAPİS
Yazar Ekinci hakkında daha önce de İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, 2011 ve 2012 yıllarında paylaştığı tweetlerden dolayı dava açtı. İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan Ekinci’ye, üç duruşma sonrasında 1 yıl 6 ay 20 gün hapis cezası verilmişti.
ROMANA YASAKLAMA VE TOPLATMA
2008 Yunus Nadi Öykü Ödülü sahibi Yavuz Ekinci'nin Rüyası Bölünenler romanı 2014’te Doğan Kitap Yayınevinden çıktı. Romanın yayınlanmasından 9 yıl sonra 14 Mart 2023’te İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği, İstanbul Cumhuriyet Savcılığının talebi üzerine yazarın ifadesini almadan kitabın basım, dağıtım ve satışını yasakladı. Ayrıca kitabın nüshalarına el konulmasına (toplatılmasına) karar verdi. Mahkeme gerekçe olarak örgüt propagandasını gösterdi.