12 Eylül 2024 16:30

Kuran kursunda çocuğu istismar edilen anne: Fail cezasını çeksin

Diyarbakır'ın Kocaköy ilçesine bağlı bir mahallede yatılı Kuran kursunda çocuğu cinsel istismara maruz bırakılan anne, "Fail cezasını çeksin" diye seslendi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Diyarbakır'ın Kocaköy ilçesine bağlı Çaytepe kırsal Mahallesi’nde 7 Eylül’de özel bir medresenin yatılı Kuran kursunda ders veren ücretli imam Osman E.’nin çocuklara cinsel istismarda bulunduğu öğrenildi.

İstismar çocuklardan birinin yaşadıklarını ailesine anlatması üzerine ortaya çıktı. Aile şikayetçi oldu. Gözaltına alınan Osman E., 7 Eylül’de çıkarıldığı Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklandı. Suçunu itiraf eden Osman E., kendini “pişmanım” diyerek savundu.

MEDRESE MÜHÜRLENDİ

İstismarın ortaya çıkması üzerine medrese mühürlendi. Kuran Kursu'nda yaklaşık 12 çocuğun kaldığı öğrenilidi.

MA'dan Heval Önkol'a konuşan çocuğun annesi çocuğunun istismar nedeniyle travma yaşadığını anlattı. Oğlunun yaklaşık 7 aydır medreseye gittiğini anlatan anne, olay günü yaşananları şöyle aktardı: "Medrese hocası gece 23.00 sıralarında 2 öğrenciyi ve oğlumu odasını çağırmış ve biraz zaman geçtikten sonra diğer iki öğrenciyi göndermiş, sadece oğlumu yanında tutmuş. Başta kendisine masaj yaptırmış. Ardından oğlumun hareketsiz kalmasını sağlayacak şekilde onu tutmuş. Tecavüz etmek üzere taciz etmiş. Oğlum korkup, kızınca bırakmış. Ve oğlum direk odasına kaçmış. Oğlum korkudan ağlayarak, uyuya kalmış sabah saat 08.00’de uyandığı gibi eve geldi. Geldiği gibi bana olayı anlattı ama bunları anlatınca korkudan sapsarı olmuştu. Oğlumdan bunları duyunca direk karakola gidip suç duyurusunda bulundum ve medrese hocası gözaltına alındı."

"NARİN VE LEYLA’NIN FAİLLERİ CEZASIZ KALDIĞI İÇİN…"

Çocuklara yönelik cinsel suçlardaki artışa dikkat çeken anne faillerin cezasızlıktan cesaret aldığını söyledi. Katledilen Narin Güran cinayetine değinen anne, "Leyla’nın, Narin’in ve istismara uğrayan diğer çocukların faillerine bir ceza uygulanmadığı için bugün istismar ve tecavüzler devam ediyor” tepkisinde bulundu.

"FAİL SERBEST BIRAKILMAMALI"

Çocuğunun vücudundan cinsel tacize dair izler olduğunu ifade eden anne, "Fail cezasını çekmeli, bırakılmamalı. ‘Adalet mülkün temelidir’ diyorlar ama bu ülkede adalet falan yok, adalet olsa zaten çocuklar istimara ve tecavüze uğramaz” dedi. Çocuğuna yaşatılanlara sessiz kalmayacağını dile getiren anne, hukuki mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini söyledi.

Çocuklara yönelik her türlü şiddete ve istismara karşı kamuoyuna duyarlılık çağrısı yapan anne, "Adalet yerini bulsun suçlular yargılansın. İstismarlar son bulsun” ifadelerini kullandı.

TANRIKULU CEVDET YILMAZ'A SORDU

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a konu hakkında soru önergesi verdi. Tanrıkulu, Yılmaz’a şu soruları sordu:

  • Diyarbakır’ın Kocaköy İlçesine bağlı ÇaytepeMahallesinde ikamet eden ve çocuklara Kuran Kursunda eğitmenlik yapan O. E.’nin çok sayıda çocuğa cinsel tacizde bulunduğu, çocuklardan birinin yaşadıklarını ailesine anlatmasıyla ailenin şikayeti üzerine O. E.’nin gözaltına alındığı ve 7 Eylül 2024 tarihinde çıkarıldığı Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince tutuklanmasına karar verildiği doğru mudur?
  • Cinsel istismar olayı ile ilgili olarak bakanlığınızın başlatmış olduğu bir idari soruşturma var mıdır? Güncel akıbetti nedir?
  • Türkiye genelinde son 3 yıl içerisinde kaç çocuk cinsel istismar vakası rapor edilmiştir? Bu vakaların kaçı yargıya intikal etmiş, kaçı cezalandırma ile sonuçlanmıştır? İllere göre dağılımı nedir?
  • Türkiye genelinde son 3 yıl içinde çocuklara yönelik kaç taciz ve cinsel istismar vakası yaşanmıştır?
  • 2024 yılında Türkiye'de Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen ve resmi görevlilerin tayin edildiği Kuran Kurslarının iller, ilçeler ve köyler bazında tam listesi nedir?
  • 2024 yılında Diyanet İşleri Başkanlığının izin ve onayıyla dernekler ve vakıflar aracılığıyla düzenlenen Kuran Kurslarının tam listesi nedir?
  • Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ‘Fahri Kuran Kursu Eğitmeni’ yetkisi verilen kişilerin sayısının illere göre dağılımı nedir?
  • Yatılı ve yatısız Kuran Kurslarında yaşanan taciz, tecavüz vakalarının (polis, jandarma ve adliyeye bildirilen) sayılarının illerimize göre dağılımı nedir?
  • Yatılı ve yatısız Kuran Kurslarında vuku bulan ve polis, jandarma, adliyeye iletilen taciz ve tecavüz vakalarında mağdur çocukların yaş aralıkları ile sayılarının illerimize göre dağılımı nedir?
  • Kuran Kurslarında görevli olup çocuklara cinsel tacizde bulunduğu, şiddet uyguladığı ve tecavüz ettikleri gerekçeleriyle haklarında hapis cezası verilen eğitmenlerin sayılarının illerimize göre dağılımı nedir?
  • Son 10 yıl içerisinde kaçak olarak yetkisiz kişiler tarafından Kuran Kursu eğitimi verildiği tespit edilen yatılı ve yatısız kuran kursların sayılarının illerimize göre dağılımı nedir? (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Emine Şenyaşar tutuklu oğlunun tahliyesini istedi

SONRAKİ HABER

Diyarbakır 5 No'lu Cezaevi önünden seslendiler: 12 Eylül’le yüzleşin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa