12 Eylül 2024 17:16

Washington Post: İsrail Ayşenur Ezgi Eygi’yi vurduğunda herhangi bir tehdit yoktu 

Washington Post’un araştırması ABD-Türkiye vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi cinayetinin bilinçli olarak işlendiğini bir kez daha ortaya koydu.

Ayşegül Ezgi Eygi | Fotoğraf: Saif Sharabati'nin albümü/AA

Paylaş

ABD Başkanı Joe Biden’ın, Batı Şeria’da İsrail askerleri tarafından başından vurularak katledilen ABD-Türkiye vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi için “trajik bir hata” demesinden bir gün sonra önemli ABD gazetelerinden Washington Post’un araştırması cinayetin bilinçli olarak işlendiğini bir kez daha gösterdi.

Gazetenin, 13 görgü tanığıyla yaptığı görüşmelere dayanan araştırması, İsrail ordusunun Batı Şeria’daki protestoculara "görünürde tehdit oluşturmadıkları bir mesafeden" ateş açtığını ortaya koydu. İsrail ordusunun ön soruşturmasında Eygi’nin "şiddet içeren bir toplantı" sırasında "merkezi bir kışkırtıcıyı" hedef alan İsrail ateşiyle vurulduğu ileri sürülmüştü.

Gazetenin 13 görgü tanığıyla yaptığı görüşmelere ve 50’den fazla video ve fotoğrafın incelenmesine dayanan soruşturması, İsrail askerlerinin eylemcinin bulunduğu yöne doğru yaklaşık 182 metreden ve protestocuların ana yola inmesinden yaklaşık 20 dakika sonra ateş açtığını ortaya koydu. Habere göre, "görgü tanıklarının Eygi’den yaklaşık 18 metre uzakta durduğunu söylediği Filistinli bir genç İsrail ateşiyle yaralandı; İsrail onun hedef olup olmadığını söylemedi."

Haberde, devam eden bir soruşturmaya atıfta bulunularak, "İsrail ordusu ayrıca, güçlerinin göstericiler geri çekildikten bu kadar uzun bir süre sonra ve görünürde bir tehdit oluşturmadıkları bir mesafeden neden ateş ettiğine ilişkin Post’un sorularını yanıtlamayı reddetti" denildi.

ABD Başkanı Joe Biden çarşamba günü yaptığı açıklamada, İsrail’in Batı Şeria’da yerleşimlerin genişletilmesine karşı çıkan Amerikalı bir protestocunun vurularak öldürülmesi gibi olayları önlemek için daha fazlasını yapması gerektiğini belirterek, protestocunun ölümünü “tamamen kabul edilemez” olarak nitelendirdi ve “öfkelendiğini ve derin üzüntü duyduğunu” söyledi.

Ancak aynı açıklamada Biden, ön soruşturmanın “trajik bir hataya” işaret ettiğini de ileri sürdü.

Bu arada öldürülen Eygi’nin ailesi, Başkan Joe Biden, Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a “İsrail ordusunun bir ABD vatandaşını kasıtlı olarak hedef alıp öldürmesine ilişkin bağımsız bir soruşturma başlatılması” çağrısında bulunmuş ve İsrailli yetkililerden şeffaflık talep etmişti. Ancak ABD, İsrail ordusunun kendi soruşturmasını tamamlaması ve ABD ile paylaşmasını talep etti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Tour of İstanbul başladı; ilk etabı Emilien Jeanniere kazandı

SONRAKİ HABER

CMS’de işe alımlar işçilerin e-devlet’teki bilgileri kontrol edilerek yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa