13 Eylül 2024 09:34
Son Güncellenme Tarihi: 13 Eylül 2024 21:25

İsrail'in katlettiği Ayşenur Ezgi Eygi'nin cenazesi Didim'e getirildi

İsrail'in vurduğu Ayşenur Ezgi Eygi’nin cenazesi Bakü'den Türkiye'ye getirildi. Eygi'nin naaşı İstanbul Havalimanı’nda düzenlenen törenle önce İzmir'e sonra da defnedileceği Didim'e getirildi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

İsrail'in Batı Şeria'da düzenlediği saldırıda katlettiği Türkiye ve ABD vatandaşı aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin cenazesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'den Türkiye'ye getirildi. İlk önce İstanbul'a getirilen Eygi'nin naaşı, İstanbul Havalimanı’nda düzenlenen törenin ardınan İzmir'e gönderildi.

İzmir Adli Tıp Kurumunda otopsi işlemleri tamamlanan Ayşenur Ezgi Eygi'nin cenazesi, Didim Devlet Hastanesine geldi.

Eygi'nin cenazesi, yarın Didim Merkez Camisi'nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.

İZMİR'DE TÖREN

İstanbul Havalimanı VİP Terminali'nde düzenlenen törende İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Havalimanı Mülki İdare Amiri Mehmet İlker Haktankaçmaz, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş, AKP İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ile Kadın Kolları Başkanı Saliha Demirer'in yer aldı.

Memleketi Aydın'ın Didim ilçesine defnedilecek Eygi'nin cenazesi, İstanbul Havalimanı'ndan uçakla İzmir'e getirildi.

İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda düzenlenen törene, Eygi'nin amcası Yılmaz Eygi ve kuzeni Şerif Sarper Eygi ile İzmir Valisi Süleyman Elban, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Fahri Mutlu Tosun, İl Emniyet Müdürü Celal Sel, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Metin Düz, AKP İl Başkanı Bilal Saygılı, CHP İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, MHP İl Başkanı Veysel Şahin, Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Yeşim Kebapçıoğlu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Polis mangası tarafından cenaze aracına kadar taşınan Eygi'nin naaşı, İzmir Adli Tıp Kurumu morguna götürüldü.

İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria'da barışçıl bir gösteri sırasında katılımcıların üzerine ateş açmış, Filistinlilere destek amacıyla gösteriye katılan ve ABD vatandaşlığı da bulunan Eygi, başından vurularak ağır yaralanmıştı. Eygi, 6 Eylül'de hayatını kaybetmişti.

ÖZGÜR ÖZEL: BU ÇAĞIN DENİZ GEZMİŞ'İDİR

Tören sonrasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Biraz önce Ayşenur Ezgi Eygi'yi karşıladık. Ayşenur, Amerika'da yaşayan ailesi Didim'de ikamet eden, annesi Antalyalı, babası Denizlili bir kardeşimiz. Ayşenur bugünün, bu çağın Deniz Gezmiş'idir. Sol, sosyalist görüşte birisidir. Ve bütün solcular gibi bütün sosyal demokratlar gibi yürek Filistin davasının arkasındadır. 1970'lerde Bülent Ecevit'in Yaser Arafat'la oluşturduğu çizgi nasıl Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı olarak benim çizgimi onun Arafat'la kurduğu ilişki benim Mahmut Abbas'la kurduğum ilişkiyi belirliyorsa, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının ortaya koyduğu tutum da Türkiye'deki ve tüm dünyadaki solcu öğrencileri, sosyalist öğrencileri etkilemektedir. Onların tutumunu belirlemektedir. Geçtiğimiz dönemde Deniz Gezmiş'in Filistin kamplarında kaldığında en yakın arkadaşı olan İsa'nın ölüm döşeğinde Deniz Gezmiş için Türkçe'ye çevirttirdiği bir kitabı bize yolladığını ve ‘Deniz Gezmiş'in izinden gelenlere selam olsun’ diyerek oğlu tarafından Türkiye'deki Filistinli öğrencilerin başkanınca bize teslim edildiğini ifade etmiştim" dedi. 

"Filistin davası Türkiye'de bütün Türkiye'nin davasıdır. Ama bilhassa solun davasıdır" diyerek açıklamalarını sürdüren Özel, şunları kaydetti:

"1970'lerde nasıl bir başımıza, Filistin'in arkasında durduysak, bugün de her türlü hamasetten, her türlü iç siyasete alet etme çabalarından ve Filistin davasını sanki bir sağ siyasi görüşün davası gibi göstermeye ve çalışanların tüm tutumlarının halefinde Filistin tüm solcuların, sosyal demokratların (kalbini göstererek) tam burasındadır. Bunu evladımız, biraz önce naaşını karşıladığımız evladımız hayatını ödeyerek göstermiştir. "

"İSRAİL'İ DURDURUN"

"Maalesef pek çok ülke de Rusya'nın Ukrayna'ya yaptıklarına karşı fevkalade titiz, fevkalade katı, fevkalade korumacıyken, İsrail'in Filistin'e yaptığına sıra gelince yutkuna yutkuna konuşmakta, kelimeleri yumuşata yumuşata kullanmakta cümleleri son derece esnek kurmaktadırlar. Bu iki yüzlüğe de isyan ediyoruz. Biz hem Cumhuriyet Halk Partisi olarak hem de uluslararası alanda Türkiye'yi temsil eden sol, sosyal demokrat bir parti ve geleceğin iktidar namzeti parti olarak dostumuza, düşmanımıza doğru tarafta durun. Filistin'in yanında olun ve İsrail'i durdurun diyoruz bir kez daha." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Erzurum H Tipi Cezaevi’ndeki tutuklu tahliye olacağı gün yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

ABD’de 30 binden fazla Boeing işçisi 16 yıl sonra ilk defa grev dedi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa