13 Eylül 2024 12:19

İskender Bayhan: Vatanseverlik ülkenin kaynaklarını tekellere peşkeş çekmek mi?

EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, İzmit Yahya Kaptan mahallesinde yapılan halk toplantısına katıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Kocaeli İl Örgütünün çağrısıyla İzmit Yahya Kaptan mahallesinde yapılan halk toplantısında gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

Bayhan burada yaptığı konuşmada Diyarbakır'da katledilen 8 yaşındaki Narin Güran cinayetine değindi. 23 gündür Narin'in nasıl ve neden katledildiğini, bunun neden engellenemediğini ve katliamın sorumlularının neden açığa çıkarılamadığının konuşulduğunu ifade eden Bayhan, "23 gündür bir sır perdesiyle yüz yüzeyiz. Ortada çok açık bir gerçek var. Gelen haberlere ve bize yansıyan haberlere baktığımızda köyün imamından, tüccarına, muhtarından, siyasi temsilcilere tek adam iktidarının bir köyde vücut bulmuş mülkiyet ve toplumsal ilişkilerinin kuşattığı gerçekle yüz yüzeyiz. Bu tabloya baktığınızda bir şeyler gizleniyor diyorsunuz. Haftalardır 20 haneli bir köyde yaşanmış bir katliamın sonuçları, failleri neden açığa çıkarılamıyor?" diye sordu.

"VATANSEVERLİK ÜLKENİN KAYNAKLARINI TEKELLERE PEŞKEŞ ÇEKMEK MİDİR?"

Yeni eğitim öğretim yılının açılış dersi olarak "Çanakkale'den Gazze'ye bağımsızlık ruhu ve vatan sevgisi" konusunun belirlendiğini hatırlatan İskender Bayhan, "Bu ülkede öğrenciler eğitim hakkı için mücadele ediyor, yurttaşlar, kadınlar, emekçiler okul müfredatının, eğitim programının din istismarcısı ırkçı faşizan bilgilerle ve içerikle yenilenmesine karşı mücadele ediliyor. Emekçiler eğitimin, tarikatların cemaatlerin elinde, seçkinlerin daha fazla kâr elde edebilmesi için teşvik edildikleri bir eğitim sisteminden kurtulmasını istiyor ve buna itiraz ediyor. Ülkeyi yönetenlerin buna verdikleri yanıtsa 'Çanakkale'den Gazze'ye büyük Türkiye' dersleri oluyor. Şimdi düşünelim; vatanseverlik, yerlik, millilik bu mudur? Bu ülkenin yeraltı ve yerüstü kaynaklarını bir avuç yerli ve yabancı tekele peşkeş çekmek midir? İliç madeninin sahibi Anagold şirketini ve yüzde 20 ortağı Çalıklar'ı hatırlayalım. Mehmet Cengiz'leri hatırlayalım. Bu şirketlerin ödedikleri vergilerle yurttaşlarının ödedikleri vergiler arasındaki farkı hatırlayalım." ifadelerinde bulundu.

"SİLAH ŞİRKETLERİNİN KASALARINI BÜYÜTÜYORLAR"

Milyonlarca yurttaşın açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşamını sürdürmeye çalıştığını, bu durumu değiştirmek yerine daha da derinleştirecek politikaların izlendiğini vurgulayan Bayhan, şöyle devam etti: "Sınır ötesi operasyonlara, silahlanmaya milyarlarca dolar harcayıp silah şirketlerinin kasasını büyütmek midir vatanseverlik? Yerlilik, millilik dediğiniz bu coğrafyanın kara sınırlarında savaş politikaları izleyip, operasyonlar düzenleyip üsler kurup; oralarda yaşayan milyonlarca işçinin emekçinin yoksulun göç etmesini zorlayıp sonra da kapıları açıp onları bu ülke topraklarında daha ucuz emek gücü olarak daha yoksul ve daha kötü koşullarda kullanmak mıdır vatanseverlik?"

Türkiye'nin yarınlarının aydınlık olması için işçileri, emekçileri örgütlenmeye çağıran Bayhan, "Türk, Kürt, Arap bu ülkenin yurttaşları arasına nifak tohumları ekmeyin, onların barış içinde bir arada kardeşçe yaşamasının önünü açın. Mücadeleyi, birleşmeyi, yan yana gelmeyi ancak ve ancak bu ülkenin emekçileri ile ülkenin geleceği için barış ve kardeşlik isteyen yurttaşları başarabilir" dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

RTÜK Başkanından, Fatih Altaylı'ya 'yavşak' paylaşımına alkışlı destek

SONRAKİ HABER

Denizli'de kadınlar Narin için adalet istedi: Cezasızlık politikalarından vazgeçin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa