13 Eylül 2024 14:18

Emniyette cinsel taciz iddiası: "Polis, kadınların kıyafetlerini çıkarıp fotoğraflarını çekti"

Narin Güran protestosu sırasında gözaltına alınan kadınlardan Yasemin Aladağ, "Kıyafetleri çıkarılan arkadaşlarımızın görüntüleri erkek polislerin kişisel telefonlarıyla çekildi" dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

İstanbul Kadıköy'de Narin eylemleri sırasında gözaltına kadınlar polisin fiziksel ve cinsel şiddetine maruz kaldığı iddiasında bulundu.

Narin Güran eylemlerinin merkezlerinden biri olan İstanbul’da, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) tarafından Kadıköy’de gerçekleştirilen açıklama esnasında kimlik kontrolü yapma isteyen polislere tepki gösteren 2 kadın gözaltına alındı. Emniyete götürülen kadınlar, haklarında “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanununa Muhalefet” suçundan işlem yapıldıktan sonra serbest bırakıldı.

‘KORSAN GÖSTERİ’ İLE SUÇLANDILAR

İstiklal Caddesi’nde protesto eylemi gerçekleştirmek isteyen Demir Leblebi grubu ise, polis tarafından engellendi. Açıklama yapmalarına izin verilmeyen kadınlara dönük polis saldırısında 7 kişi gözaltına alındı. Emniyete götürülen kadınlara polis sorgusunda, “Eylemden ne şekilde haberdar oldunuz, hangi amaçla katıldınız, katılmanız yönünde size baskı yapan oldu mu” şeklinde sorular soruldu. “Korsan gösteri” düzenledikleri ileri sürülen kadınlar hakkında “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanununa Muhalefet” iddiasıyla işlem yapıldı.

EMNİYETTE CİNSEL TACİZ

Gözaltına alınanlar ifadelerinde, polis şiddetine maruz kaldıklarını belirterek, kıyafetlerinin erkek polisler tarafından çıkartılarak, cinsel tacize maruz kaldıklarını söyledi.

Ayrıca doktor muayenesine polis eşliğinde girdiklerini aktaran kadınlar, polis tarafından maruz kaldıkları darp ve cebirin doktor raporuna işlenmediğini kaydetti. Kadınlar, ifadelerinde herhangi bir uyarı yapılmadan kanunsuz bir şekilde gözaltına alındıklarının altını çizdi.

Demir Leblebi grubu üyesi Yasemin Aladağ, emniyette yaşananları anlattı.

'KIYAFETLERİ ÇIKARTILIP, GÖRÜNTÜ ÇEKTİLER'

Gözaltı sırasında şiddete maruz kaldıklarını dile getiren Aladağ, "Kadınlar, İstanbul Emniyeti’ne mensup polis memurları tarafından cinsel tacize maruz kaldı. Fiziksel saldırı esnasında kıyafetleri çıkarılan arkadaşlarımızın görüntüleri erkek polislerin kişisel telefonlarıyla çekildi. Erkek polisler gözaltı süreci bitmesine rağmen takip yoluyla kadın ve LGBTİQ+ arkadaşlarımıza yönelik tacizini sürdürdü” diye belirtti.

‘ŞİDDET GÖRÜNTÜLERİ ZORLA SİLDİRİLDİ’

Polis şiddetine dair görüntülerin ise emniyette zorla sildirildiğini söyleyen Aladağ, “Üniversiteli Kuir Feministler olarak bedenlerimize yönelik eril tahakkümü kabul etmiyoruz. İşkence anlarının görüntülerini arkadaşlarımızın telefonlarından zorla sildiren İstanbul Emniyeti, kadın ve lubunyalara karşı uyguladığı eril-devlet şiddetini gizleyemez. Bizler kampüsten sokağa, aile kurumuna, heteropatriarkata ve onun yürütücüsü olan saray faşizmine karşı var olduğumuz her alandan sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz” dedi.

GENÇLERE POLİS SALDIRISI

Gençlik örgütleri tarafından Narin Güran için polis ablukasında yapılan (10 Eylül) eylemin ardından da gerçekleşen saldırıda 5 kişi ters kelepçeyle gözaltına alındı. Vücutlarında çeşitli yaralar meydana gelen gençler hakkında “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanununa Muhalefet” iddiasıyla işlem yapıldı. Ayrıca polis açıklamada gazetecileri de hedef alarak, darp etti.

Emniyetteki ifadelerinde gençlere, “Eylemden ne şekilde haberdar oldunuz, hangi amaçla katıldınız, katılmanız yönünde size baskı yapan oldu mu” soruları yöneltildi. Gençler ise ifadelerinde, maruz kaldıkları polis şiddetine dikkati çekti. Uyarı yapılmadan maruz kaldıkları şiddeti anlatan gençlerden biri, polis aracına bindirilmeden önce boynuna ve kafasına darbe aldığını söyledi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK

Gençlerin avukatı Sidar Perçin, müvekkillerinin maruz kaldığı şiddet ve kötü muameleye dair suç duyurusunda bulunacaklarını aktardı. Perçin, devamında da şunları belirtti: “Fiziksel ve psikolojik şiddet, kötü muamele yasağını ihlal niteliğindedir. Saat 19.00 sıralarında gözaltına alınmışlar ve 23.00’e kadar aç ve susuz bir şekilde araç içinde ters kelepçeyle bekletilmişler.” (MA)

ÖNCEKİ HABER

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi: Yeni felaketlere zemin hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

"Okullarda ücretsiz yemek için ilettiğimiz on binlerce dilekçeyi ne yaptınız?"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa