Korgan halkı madeni yaylalarına sokmamakta kararlı

Ordu'nun Korgan ve Aybastı Perşembe Yaylası'nı da etkileyecek olan maden için yapılan sondaj çalışmasını iki kere engelleyen Korganlılar yaptıkları halk toplantısında mücadeleye devam kararı aldı.

13 Eylül 2024 14:46
Paylaş

Ordu'nun Korgan sınırlarında ve Aybastı Perşembe Yaylası'nı da olumsuz etkileyecek olan madenin işletmeciliğinin sondaj çalışmasını daha önce iki kere engelleyen Korganlılar madeni mera ve yaylalarına sokmamakta kararlı. Korganlılar, Korgan Belediye Başkanı Sait Korgan’ın öncülüğünde yaptığı halk toplantısında mücadeleye devam kararı verdi.

Ordu Korgan'a bağlı ve Aybastı Perşembe yaylasını da olumsuz etkileyecek olan maden için madenci şirketin yapmaya çalıştığısondaj çalışması Korgan halkı tarafından iki defa engellenmişti.

Ordu Valiliği Mera Kurulunun sondaj talebine verdiği olumsuz kararı 2. kez toplanarak değiştirmesi sonucu Taşzemin şirketi sondaja başlamış ancak 1 Eylül’de halkın tepkisi sonrası çalışma durdurulmuştu.

Sondaj çalışmasının yeniden başladığını öğrenen Korgan Aybastı Yaylaları Platformu 8 Eylül’de Perşembe Yaylası'nda toplanarak sondaj alanına gitme çağrısı yaptı. Platformla birlikte araçlarla sondaj bölgesine giden halk, sondaj çalışmalarının durdurulmasına yönelik tepki göstermeye devam etti. Halkın tepkilerinin ardından şirket sondaj çalışmalarını tekrardan durdurmak zorunda kalmıştı.

Maden sondajına karşı dava açarak hukuki mücadelesi sürdüren Korganlılar aynı zamanda mücadeleyi büyütmek için halk toplantılarıyla halkı bilgilendirmeye çalışıyor. Dün Korgan’da kapalı halk pazarında, yaşam alanı savunucusu örgütlerin, siyasi partilerin, kitle örgütlerinin katılımıyla Korgan Belediye Başkanı Sait Korgan’ın öncülüğünde halk toplantısı yaptı.

"KORGAN HALKI MADENİ İSTEMİYOR"

Halk toplantısında konuşan Korgan Belediye Başkanı Sait Korgan yayalarının önemli olduğunu vurgulayarak; “Atalarımız, dedelerimiz bu yalaları bize nasıl bıraktıysa biz de aynı şekilde bizden sonraki nesile bırakmak için mücadele etmeliyiz” dedi.

Korgan halkın bu konuya çok önem verdiğini ve madeni istemediğini belirten Korgan; “Başta Başta Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler olmak üzere iktidar partisi milletvekilerini de bu konuya duyarlı olmaya davet ediyorum. Vatandaşın yüzde 99’u bu konuya çok duyarlı. İktidara oy veren de vermeyen de bu olaya karşı. Bunu iyi düşünmeleri lazım” dedi.

Toplantıda konuşan Muhtarlar Derneği Başkanı Yüksel Dere de daha önce madenin sondaj çalışmasını iki büyük eylemle engellediklerini belirterek; “Artık halkın tamamının arkamızda olmasını bekliyoruz. Üç beş kişi çok bir şey yapamayız ama halk bir bütün olarak oraya gidersek başarırız. Amacımız muhalefet yapmak değil, biz sadece kendi topraklarımızın, dedelerimizin bize bıraktığı topraklarımızın bir şirkete peşkeş çekilmesini istemiyoruz” dedi.

"KORGAN HALKI MÜDAHİL OLMALI"

Mahkeme süreci ile ilgili bilgi veren Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Haluk Türkmen şunları söyledi; “Mahkeme başvurumuz üzerine yürütmeyi durdurma kararı da verebilir vermeyebilir de. Yürütmeyi durdurma kararı verilirse kazanımımız büyük olur çünkü bu karar iptal edilirse bir önceki Mera Kurulu kararı devreye gireceği için şirketin çalışması artık yasal olarak mümkün olmayacak. Yürütmeyi durdurma talebi reddedilirse sondaj yapılmaya devam edilecek. Burada o zaman Korgan halkının, Aybastı halkının, Kabataş halkının daha doğrusu çevreye duyarlı herkesin sürece müdahil olması ve kendini görevli sayıp ve müdahale etmesi gerekiyor” dedi.

Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül ise şunları söyledi; “Ordu’nun yüzde 74’ü maden ruhsatlarıyla bölüştürülmüş. Diğer şirketlerin yaptıklarını katmıyoruz bunun içine. Biz dernek olarak bütün projeleri inceliyoruz, buradaki projeyi de gördüğümüzde buradaki arkadaşlarla konuştuk. Burada bir Mera Kurulu kararı vardı ‘yapılmaz’ kararı verildi. Bir buçuk iki ay sonra baskılar sonucu bu karar değiştirildi. Bunun üzerine burada bir yürütme kurulu oluşturduk. Kararları bu yürütme kurulu veriyor. Şirket her yerde olduğu gibi burada da mücadele edenleri korkutmaya çalışıyor hakkınızda suç duyurusunda bulundu. Bu şirketin zor durumda olduğunu gösterir. Burada halkın isteklerini göz önünde bulundurmak zorundalar, şirketin elindeki sadece Mera Kurulunun kararı bir kağıt parçasıdır, onun için bmu madene karşı görüş farklılığına bakmadan hep birlikte mücadele etmeliyiz."

"BİRLİKTELİĞİMİZİ KORUYARAK MÜCEDELEYİ SÜRDÜRMELİYİZ"

Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu’ndan Coşkun Özbucak da Korgan halkının çok güzel bir birliktelik örneği verdiğini vurgulayarak; “Korganlılar şu parti bu parti demeden yaşam alanlarına sahip çıkıyor, bu çok güzel bir kazanım bunu bozmamak gerekir. Burada şunu yapmak lazım, mahkeme Mera Kurulunun kararını onaylarsa ‘Ne yapalım elimiz kolumuz bağlı’ demiyeceğiz, yine birlikteliğimizi koruyarak, topraklarımıza sahip çıkma adına bu projeye karşı tepkilerimiz devam edecek. Yalnızca hukuksal mücadelenin sonucuna bağlı kalırsak şirket kazanır. Eğer sondaj çalışmasını engellemezsek ÇED süreci başlar bunu engellemek için şu andaki enerjimizin on katını harcamamız gerekecek. O nedenle biz sondaj çalışmasını durdurmak zorundayız, bunu da şu andakı birlikteliğimizi sağlayarak yapacağız. Birlikteliği sağlarsak şirket buradan defolup gidecektir" dedi.

Toplantıda yapılan konuşmalarda kadınların öncelikle bu işin önünde olması gerektiği, mücadele ile sondajın durdurulması gerektiği vurgulandı. Konuşmalarda kimsenin evinde yatmaması gerektiği, sondajın vurulduğu yerde nöbette olması gerektiği de dile getirildi.

Konuşmalarda madenin sondaj çalışmasının mücadele ile durdurulabileceği vurgulanarak mücadelinin güçlenmesi için çalışmaların sürdürülmesi gerektiği ifade edildi. Konuşmalarda mücadele kararlılığı bir kez daha dile getirildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Avukatından "Ayhan Bora Kaplan bir kurban sadece" savunması

SONRAKİ HABER

Emek Gençliği: İsrail suçunu itiraf ediyor, tek adam yönetimi üç maymunu oynuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa